Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Psychopatické skvosty na filmovom plátne: Vidieť ich raz nestačí!

(Zdroj: internet)

Niečo na nich predsa len bude. Reč je o psychopatoch, lepšie povedané o snímkach v hlavnej úlohe so šialencami. Tajomno a istá dávka nevyspytateľnosti sú pre filmových fanúšikov odjakživa príťažlivými vlastnosťami. Pre niektorých je to dokonca rozhodujúci faktor pri výbere filmu. Ponúkame prehľad od najstarších až po tie najnovšie psychopatické skvosty. Ku ktorému inklinujete vy?

Psycho (1960)

Klasický príklad starej dobrej psychopatie. Alfred Hitchcock je majstrom hororov anapätie vo svojich filmoch dokázal udržať až do poslednej scény. Stvoril nezabudnuteľné snímky s kultovými postavami. Patrí medzi ne aj Norman Bates (Anthony Perkins), duševne chorý mladík, ktorý sa stará o príležitostný motel patriaci jeho rodine. Po zmiznutí mladej Marion sa jej sestra spolu so súkromným detektívom (Martin Balsam) vydajú po jej stopách. Na konci hľadania ich čaká prekvapenie. Nikto z nich nečakal, čo Norman ukrýva vo svojom dome.

Mechanický pomaranč (1971)

Filmové spracovanie knižnej verzie Anthonyho Burgessa sa stalo jedným z vrcholov kariéry Stanleyho Kubricka. Malcolm McDowell stvárnil postavu Alexa deLargea pretĺkajúceho sa so svojím gangom ulicami Británie. Žil len pre tri veci: miloval násilie, sex a Beethovena. Sklony psychopatického násilníka neprijateľné pre spoločnosť plné narážok ukazujú človeka vo svetle nefalšovanej skazenosti.Prevychovať kriminálnikanie je jednoduché. Dvojica Kubrcik - Burgess sa s touto tematikou popasovali po svojom, no skvelo.

Taxikár (1976)

Robert De Niro dal život mnohýmnezabudnuteľnýmpostavám. Medzi inými aj TravisoviBickiemuv Scorseseho snímke Taxikár. Vojnový veterán Travis nemá veľa priateľov a jazdí taxíkom, aby si čo to zarobil. Počas jazdenia nočnými ulicami New Yorku je svedkom násilia, prostitútok a drog. To privedie frustrovaného a traumatizovaného Travisa k radikálnemu činu.


Mohlo by vás zaujímať:Myslíte, že predpovedať budúcnosť je nemožné? Mýlite sa, z týchto filmov vás zamrazí!


Osvietenie (1980)

Stanley Kubrick sfilmoval jeden z najlepších hororov podľa knižnej predlohy Stephena Kinga. Osvietenie v hlavnej úlohe s vynikajúcim a nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom sa stalo kultovým filmom 20. storočia. V úlohe Jacka Torrancea stvárrnil Nicholson spisovateľa, ktorý hľadal pokojné miesto na písanie svojho románu. Spolu so svojou ženou a synom sa presťahuje na chvíľu na odľahlé miesto, aby sa mohol plne sústrediť. Dozvedá sa príbeh o bývalom majiteľom, ktorý kvôli samote začal strácať rozum a nakoniec zavraždil svoju manželku a dve dcéry. Jack postupne prichádza na to, že tá samota je naozaj tiesnivá a aj on začne podliehať šialenstvu.

Modrý zamat (1986)

Režisér a scenárista David Lynch zoznamuje diváka v psychothrilleri Modrý zamat so svetomnásilia a sexuálnych úchylok. So svetom, ktorý sa skrýva za fasádou dokonalého amerického života. Mladý študentsa vrátil do svojho rodného mesta a pri jednej z prechádzok nájde v tráva odseknuté ľudské ucho. Odnesie ho na políciu inšpektorovi Williamsovi. Ten sa od svojej naivnej dcéry Sandy dozvie o prípade ďalšie informácie, ktoré ho zavedú k žene menom Dorothy Vallens (Isabella Rossellini). Nájde ju a Dorothy ho začne fascinovať natoľko, že sa rozhodne preskúmať jej život. Neskôr sa stane svedkom burtálneho znásilnenia a zistí, že manžel Dorothy a jej dieťa sú v rukách psychopatického vraha Franka Bootha (Dennis Hopper).

Misery nechce zomrieť (1990)

Ďalší nezabudnuteľný horor z pera spisovateľa Stephena Kinga tentokrát v réžii Roba Reinera. V hlavných úlohách sa predstavili James Caan a Kathy Bates ako šialená Annie Wilkisová. Caan si zahral úspešného spisovateľa série románov, ktorým dominovala hlavná postava menom Misery. V zime sa vyberie do hôr napísať ďalšiu knihu, cestou havaruje a zachráni ho Annie, okrem iného fanúšička Misery číslo jedna. Paul Sheldon (James Caan) sa tak po nehoda zotavuje u Annie, ale má obrovské problémy vysvetliť šialenej domácej, že Misery je len fiktívna postava a dokonca, že ju v poslednom dieli zabil. Annie preto začne Paula trestať a ak chce prežiť so všetkými končatinami, musí sa zrejme vykúpiť novým príbehom.

Mys hrôzy (1991)

Robert De Niro v Scorseseho snímke Mys hrôzy stvárnil ďalšiu skvelú postavu v strhujúcom thrileri. V úlohe Maxa Cadyho sa po štrnástich rokoch dostane von z väzenia a rozhodne sa pomstiť svojmu bývalému obhajcovi Samovi Bowdenovi (Nick Nolte). Spočiatku provokuje Bowdena neškodným spôsobom, no postupne sa jeho praktiky stupňujú, až začne psychicky terorizovaťcelú Bowdenovu rodinu.


Mohlo by vás zaujímať:Kontroverzné snímky, ktoré vás šokujú: Toto viac než raz nezvládnete!


Mlčanie jahniat (1991)

Legendárny príbeh o kanibalovi Hannibalovi Lecterovi (Anthony Hopkins) zachytáva príbehClarice Starlingovej (Jodie Foster),agentky FBI pridelenej k prípadu masového vraha Buffalo Billa. Mladá agentka sa rozhodne navštíviť vo väzení bývalého vynikajúceho psychiatra Lectera, ktorý by mohol o Billovi niečo vedieť. Starlingovú však Lecter istým spôsobom desí, ale aj fascinuje. Brutálny vrah je Clarice rovnako unesený.Keď masový vrah unesie senátorkinu dcéru, Starlingová je ochotná s Lecterom vyjednávať a vybaviť mu prijateľnejšie podmienky vo väzení výmenou za informácie o Buffalo Billovi. Vyjednávanie so šialencami však často nedopadne presne podľa predstáv polície.

Sedem (1995)

Trojica Morgan Freeman, Brad Pitt a Kevin Spacey vytvorili vo Fincherovom psychologickom thrilleri naozaj nezabudnuteľný príbeh. Dvaja policajti v podaní Freemana a Pitta riešia naozaj kuriózny prípad. V meste totiž niekto vraždí ľudí a aranžuje ich do rôznych polôh podľa siedmich smrteľných hriechov. Zo začiatku neosobný príbeh sa však po chytení psychopatického vraha Spaceyho zamotáva. Pittova postava zistí, že sa vraj nezahráva len s jeho mysľou, ale v nebezpečí je aj jeho manželka.

Klub bitkárov (1999)

Ďalšia Fincherovabravúrna filmová adaptácia rovnomenného príbehu spisovateľa Chucka Plahniuka o mladom úradníkovi Jackovi (Edward Norton), ktorý na jednej služobnej ceste spozná Tylera Durdena (Brad Pitt). Jack nemôže už pol roka spávať, po takom čase bez spánku sa vám začne realita zlievať so snami. Mikrospánky sa stanú vaším najbližším spoločníkom a život sa vám vymkne z rúk. Postupne sa aj Jack dozvie nielen o Tylerovi, ale aj sám o sebe, čo všetko si navrával a čo všetko spôsobila jeho porucha, o ktorej absolútne netušil.

Tajomné okno (2004)

Stephen King napísal niekoľko skvelých kníh a poviedok. Do zbierky hororových príbehov s narušeným hlavným hrdinom sa preto pridáva ďalšie filmové spracovanie. Tentoraz sa v hlavnej úlohe predstavíJohnny Depp. Ďalší spisovateľ, ktorý sa po rozvode a iných životných okolnostiach rozhodne odsťahovať na chvíľu na chatu, aby sa sústredil na písanie. Začnú sa mu však diať zvláštne veci a do života sa mu pripletie nevšedný muž John Shooter. Ten tvrdí, že mu Mort (Johnny Depp) ukradol jeho príbeh a požaduje, aby sa priznal. Nakoniec však Mort zistí, že žiadny muž menom Shooter v skutočnostineexistuje.


Mohlo by vás zaujímať:Extrémne prípravy hereckých špičiek: Izolácia, rozchod či pobyt na psychiatrii!


V pasci (2005)

Režisér David Slade natočil príbeh o 14-ročnom dievčati Hayley Starkovej. Cezinternet sa zoznámi s fotografomJeffomKohlverom, ktorý má niečo málo po tridsiatke. Stretnú sa v kaviarni a Jeff pozve dievča k sebe domov. Dvaja herci rozhohrajú napínavý príbeh o zakázaných túžbachs nečakanými zvratmi. Hayley je totiž bystré dievča, čo ju však vedie k tomu, aby si začala so starším mužom sa odhalí až ku koncu fimu. Naozaj skvelé výkony mladučkej Ellen Page a Patricka Wilsona ukážu čaro hereckého, ale aj režisérskeho majstrovstva.

Temný rytier (2008)

Heath Ledger vo svojom poslednom dotočenom filme exceluje. Za úlohu Jokera dostal posmrtného Oscara a bude naozaj ťažké tento jeho herecký výkon prekonať. Psychopatického vraha Jokera stvárnil naozaj dokonale. Bolo ťažké uveriť, že to všetko Ledger iba hrá. V úlohe úhlavného protivníka Batmana (Christian Bale) prekonal v Nolanovej snímke každého a práve vďaka nemu a jeho dokonale stvárnenej psychopatii sa Temný rytier zapíše do dejín.

Americké psycho (2009)

Christian Bale ako mladý ambiciózny finančník Patrick Bateman. Má prácu snov, žije na Manhattane, má snúbenicu. Má v podstate všetko, čo chcel a čo by chcel každý mladý muž v jeho postavení. To mu však zrejme nestačí a zo dňa na deň sa z neho stane krvavý zabijak. Čo všetko ho k tomu vedie tuší len on sám. Kuriózny príbeh so šokujúcim koncom. Pozrieť si ho len raz naozaj nestačí.

Sliedič (2014)

Jake Gyllenhaal sa predstaví v pre neho netradičnej úlohe sociopata Loua Blooma. Lou kradol železo, aby si zarobil, kým si nenájde skutočné hobby. Počas jednej autonehody je svedkom štábu, ktorý si privyrába natáčaním nehôd. Lou začne neskôr takisto natáčať nehody a predávať videá televízii. Jeho zábery sú naozaj skvelé a tak sa stane pravidelným prispievateľom pre televíziu pod vedením Rene Russo. Postupne je však pre skvelý záber ochotný stierať hranice medzi pozorovateľom a účastníkom. Manipuluje s miestami činu len preto, aby natočil autentické zábery, aké nedokáže natočiť nik iný. Ako ďaleko však dokáže zájsť?

Viac o téme: Brad PittAnthony HopkinsKevin SpaceyKlub bitkárov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu