Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Silné emócie, triumfy, tragédie: Toto sú najlepšie športové filmy, ktoré napísal život

(Zdroj: koláž Telkáč)

Výnimočné príbehy, napätie a doslova neuveriteľné okolnosti. Aj o tom sú nasledujúce filmy, ktorých hlavným motívom je šport. Nie sú to však žiadne vymyslené historky, ale skutočné príbehy, ktorých hlavným režisérom bol sám život.

Hokejový zázrak (2004)

Veríte na zázraky? Inšpiratívny príbeh, ktorý sa dodnes považuje za najväčšie športové prekvapenie všetkých čias. V roku 1980 hokejový tím USA triumfálne porazil na domácej olympiáde v tom čase takmer neporaziteľný Sovietsky zväz. Zázrak sadokonal finálovým triumfom nad Fínskom. Rolu dynamického a pevne odhodlaného trénera Herba Brooksa si tu zahral Kurt Russel, ktorý bol nominovaný na Zlatý Glóbus. Američania nemohli vziať do Lake Placid profesionálov z NHL a tak museli pristúpiť k netradičnému kroku. Brooks začínal s náhodne vybranou skupinou dvadsiatich študentov a trénoval ich tak, aby hrali ako nikdy predtým. Urobil z nich tím, ktorý veril, že sa mu podarí dosiahnuť nedosiahnuteľné.

Rivali (2013)

Závratná rýchlosť, adrenalín prúdiaci v žilách, krásne dievčatá a neskrotná túžba po víťazstve. Preteky Formuly 1 sú miestom, kde jediná chyba môže znamenať smrť. Na týchto okruhoch spolu súperia dvaja odvekí rivali. James Hunt je neriadená strela, neodolateľný playboy a brilantný vodič. Niki Lauda je zasadokonalý profesionál, vždy precízny a disciplinovaný. Film Rivali rozpráva skutočný príbeh dvoch pilotov, ktorí sú sokmi nielen na okruhoch, ale aj v skutočnom živote. Hoci sú súperi, sú tiež jeden pre druhého inšpiráciou. Cez ich rozdielnosť ichv živote spája zvláštne priateľstvo. Ale rivalita ich ženie k čoraz riskantnejším výkonom. Titul majstra sveta všakmôže získať len jeden.Skutočný príbeh o dvoch veľkých postavách Formuly 1.

Splnený sen: Zrodenie šampióna(2009)

Michael Oher toho o rodine veľa nevie. A o futbale ešte menej. Zvláštny teenager pozná najmä ulice a sídliská Memphisu. Sympatická Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) si svet, v ktorom sa Michael pohybuje, nevie predstaviť. Napriek tomu Michael nájde domov, keď sa tí dvaja stretnú. Navyše nájde čosi prevratné - ďalšieho milovaného syna. Skutočný príbeh o rodine a Michaelovom vzostupe k pozícii futbalovej hviezdy vás očarí zmesou športovej akcie aj dojemných emócií. Staňte sa svedkami pozoruhodnej cesty mladíka, ktorý bol vo výbere amerických univerzít v prvom kole draftovaný do NFL a stal sa víťazom ešte skôr, než vôbec vstúpil na ihrisko.

Surfistka (2011)

Dospievajúca surferka bojuje sama so sebou. Po desivom útoku žraloka, ktorý ju pripravil o ľavú ruku sa odhodláva vrátiť späť do oceánu. Stále váha nad svojím rozhodnutím. Nakoniec sa Bethany svojej obrovskejsurferskej vášne nevzdá. Prekoná všetky prekážky, znovu nájdeodvahu brázdiť vlny oceánu a stane sa opäť šampiónkou. Dokázala to vďaka svojmu pevnému odhodlaniu a viere.Hoci stratila ruku a skoro prišla o život, premenila svoju stratu na posolstvo.

Moneyball (2011)

Skutočný príbehBillyho Beaneho (Brad Pitt) - bývalého nádejného hráča baseballu s vyhliadkami na oslnivú kariéru.Po tom, čo nedokázal splniť nádejné očakávania, saso svojou súťaživou povahou radšej zameral na administratívnu stránku tohto športu. Na začiatku sezóny v roku 2002 sa Billy ocitá v zložitej situácii: jeho zle financovaný tím Oakland Athletic trápia veľké problémy. V túžbe po víťazstve sa Billy rozhodne ísť proti klasickým zvyklostiam. Najme inteligentného ekonómaPetera Branda a vybavení počítačovou štatistickou analýzou dospejú k neuveriteľným záverom. Začnú najímať hráčov, ktorých zvyšok baseballového sveta považuje za nevhodných. Ich nové metódy a zostava outsiderov začne pútať pozornosť. Tento experiment ale nakoniec vedie nielen k zmenám v tom, ako sa baseball hrá, ale aj k výsledku, ktorý Billymu definitívne otvorí oči.

Prekliaty klub (2009)

Temne humorný a konfliktmi nabitý príbeh futbalového trénera Briana Clougha a jeho nešťastných 44 dní dlhej trénerskej misie s vtedajším anglickým futbalových majstrom - Leedsom United. Bez svojho verného asistenta Petera Taylora po boku a so šatňou plnou neprajných hráčov podstúpi nečakanú skúšku agresivity a geniality. Počas tohto pôsobenia dosiahol veľmi slabé výsledky a dostal sa do roztržky s viacerými hviezdnymi hráčmi klubu. Inak bol veľmi úspešným trénerom, ktorý má dodnes označenie najlepšieho anglického trénera, ktorého anglická reprezentácia nikdy nemala.

Zúriaci býk (1980)

Portrét boxera Jakea LaMottu, šampióna v strednej váhe, ktorý bol povestný svojou výdržou a odolnosťou v ringu. Film sleduje jehoosudy počas dvoch dekád od začiatkov jeho boxerskej kariéry v štyridsiatych rokoch. LaMotta sa preslávil agresívnym štýlom boja a nezlomnou zaťatosťou. Jeho prchký a výbušný temperament mu vyslúžil prezývku Zúriaci býk a doviedol ho nielen k boxerskym výhrám, ale aj k životným prehrám. LaMottu spaľovala žiarlivosť, kvôli ktorej stratil milovanú ženu Vickie i jediného priateľa a spojenca, svojho brata Joeyho. Po ukončení kariéry viedol bar, ale kvôli známosti s neplnoletou dievčinou sa dostal do väzenia. Robert De Niro kvôli úlohe LaMottu podstúpil intenzívny tréning a neskôr pribral 20 kg. Svoju postavu obdaril nielen zúrivosťou, ale podarilo sa mu stvárniť aj beznádejnosť boja zúriaceho býka, ktorý musí ísť vždy hlavou proti múru. Za svoj herecký výkon získal Oscara.

Viac o téme: Zúriaci býkMoneyballRivaliHokejový zázrakSurfistkaSplnený sen: Zrodenie šampióna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu