Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chcete sa naplno ponoriť do sveta filmu? VIDEO Navštívte tie najkrajšie miesta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

Mnohým fanúšikom nestačí film len vidieť. Chcú sa ho aspoň trošku dotknúť a lepšie spoznať nielen celebrity, ale najmä lokality, kde sa nakrúcalo. Samozrejme, dnes táto možnosť nie je vylúčená. Pozrite sa s nami na tie najzaujímavejšie miesta, ktoré určite stoja za návštevu.

Harry Potter - Škótsko a Anglicko

S Harrym Potterom rástli mnohé deti po celom svete dlhých desať rokov. Verní fanúšikovia môžu pokojne navštíviť slávnu školu Rokfort či pozrieť sa na viadukt Glenfinnan v Škótsku, kadiaľ prechádzal vlak so študentmi. Kým viadukt nájdete na jednom mieste, Rokfort môžete navštíviť na viacerých lokalitách v Anglicku.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: visitscotland.com)

Fakulta Christ Church spolu s katedrálou na prestížnej univerzite Oxford slúžili ako inšpirácia pre kamenné schodisko zo 16. storočia a v priestoroch jedálne mladí čarodejníci obedovali. Natáčalo sa aj v oxfordskej knižnici Bodleian.

V Glouchesterskej katedrále sa zas natáčali scény na chodbách v prvých dvoch dieloch čarodejníckej ságy. Ak si chcete sadnúť do čarodejníckych lavíc, jednoznačne musíte navštíviť Lacock Abbey (Opátstvo Lacock) v rovnomennej dedine v grófstve Witshire v Anglicku.

Priestory v Lacock Abbey
Zobraziť galériu (13)
Priestory v Lacock Abbey  (Zdroj: internet)

Notting Hill - Anglicko

Romantická komédia Notting Hill v hlavnej úlohe s Hughom Grantom a Juliou Roberts zapísala rovnomennú štvrť v Anglicku do filmovej histórie. Notting Hill je oblasť v západnej časti Londýna, ktorá patrí takisto k jedným z najnavštevovanejších lokalít.

Slávne modré dvere
Zobraziť galériu (13)
Slávne modré dvere  (Zdroj: Youtube)

Fanúšikovia sa do tejto časti dostanú veľmi ľahko autobusom aj metrom a môžu preskúmať mnohé miesta, ktoré si z filmu pamätajú. Určite spoznáte nepredvídateľnú Portobello Road, môžete nakupovať v malých stánkoch na trhu alebo navštíviť kino Notting Hill Coronet.


Mohlo by vás zaujímať:Otvoria vám myseľ a ukážu iný svet: Najnovšie seriály, ktoré hravo prekonajú film!


Star Wars - Tunisko

Počas návštevy Tuniska natrafil George Lucas na dedinku s názvom Tataouine. Ak vám tento názov znie povedome, máte právdu. Táto púštna osada bola inšpiráciou pre domovskú planétu Lukea Skywalkera Tatooine. Síce nebola táto dedina použitá vo filme, v okolitých tuniských púštach sa však natáčalo na mnohých miestach. Boli síce opustené, no čiastočne zachovalé vzhľadom k suchým podmienkam v okolí púšte. Ďalšími miestami, kde sídli pôvodný dom Skywalkera boli Djerba a Tozeur, rovnako ako oblasť Mos Espa.

Nedávno však milovníci filmu chceli podniknúť do týchto opustených miest púť. Varovali ich však, že tieto miesta používali partizáni v bojoch na hranici s Líbyou. Môžu sa tam teda vyskytovať mnohé nástrahy, ktoré nemusia byť pre návštevníkov bezpečné. Bolo by dobré pred cestou skontrolovať odporúčania vlády o bezpečnosti tejto lokality.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twentieth Century Fox)

Grandhotel Budapešť - Nemecko

Úchvatný interiér hotela z kultového filmu Grandhotel Budapešť našiel režisér Wes Anderson v Nemecku.Görlitzer Warenhaus (Obchodný dom Görlitz) v historickom mesteGörlitz patrí k jedným z najstarších a najzachovalejších obchodných domov zo začiatku 20. storočia. V roku 2010 ho však zavreli av čase plánovania natáčania tak režisér našiel len prázdnu budovu. Podľa jeho slov vyhľadal množstvo vhodných hotelov, no počas jeho prieskumu zistil, že už neexistovali. Celá filmová posádka spolu s hercami bolapo nájdení tohto opusteného obchodného domu ubytovanápočas niekoľkých mesiacov natáčania v neďalekom hoteliBörse.

Jurský park - Havaj

Jednou z nedocenených zložiek Jurského parku je jednoznačne jeho nádherné pozadie. Miestom natáčania sa stal havajský ostrovKauai. Ak navštívite túto krajinu, budete sa cítiť ako v raji. Nebudete síce naháňať dinosaurov ako vo filme, no nachádza sa tu množstvo exotických voľne žijúcich zvierat a rastlín. Príroda ostrova Kauai uchvátila aj tvorcov filmov Avatar čiPiranhaconda.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: internet)

Hry o život: Skúška ohňom - Atlanta

V druhom dieli ságy Hry o život mohli diváci vidieť vo filme naozaj krásny a luxusný hotel. Jeho priestory možno vyzerali v mnohom ako fiktívne, no nie je to pravda. Toto obrovské a luxusné miesto naozaj existuje. Ide o futuristický hotelMarriott Marquis v Atlante v štáte Georgia. Existovali dva dôvody pre výber tohto priestoru - jeho gigantické átrium a krásne sklenené výťahy.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Youtube)

Obrovské átrium, ktoré je 143 metrov vysoké, sa po jeho dokončení v roku 1985 stalo najväčším na svete. Strop átriavnútornejhaly sa tiahne celou výškou budovy, je zložený z dvoch vertikálnych komôra rozdelený výťahom a mostami. Rekord čo do najväčšej a najvyššej haly neskôr pripadol luxusnému hotelu v Dubaji.Vo filme priestory slúžili pre noblesné tréningové centrum.


Mohlo by vás zaujímať:Silné emócie, triumfy, tragédie: Toto sú najlepšie športové filmy, ktoré napísal život


Xavierova škola pre nadaných - Kanada

Hrad Hatley sa nachádza v Britskej Kolumbii v Kanade. Toto miesto sa stalo dejiskom natáčania exteriériu školy pre nadaných v sérii filmov o mutantoch X-men. Spoločnosť Twentieth Century Fox použila na natáčanie exteriérov aj ďalšie miesta -Casa Loma, záhrady a hrad v gotickom štýlev Toronte aParkwood Estate v Oshawe, Ontario, bývalú rezidenciu Samuela McLaughlina, zakladateľa General Motors v Kanade. Scény z interiérov školy sa už natáčali v štúdiách v Los Angeles.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Youtube)

Sex v meste - New York

Byt Carrie Bradshawovej zkultového seriálu Sex v meste sa stal legendárnym. Mnoho fanúšičiek túžilo mať jej byt a ak nič iné, tak ho aspoň navštíviť. Byt Carrie sa nachádza v New Yorku na Perry Street v časti Manhattan. Vo filme sa síce spomínala lokalita Upper East Side, no byt sa v skutočnosti nachádzal v inej časti Manhattanu - West Village. Počas natáčania boli však reálne použité iba exteriéry tejto lokality. Všetky izby a priestory bytu boli vytvorené v losangelskom štúdiu.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: internet)

Raňanjky u Tiffanyho - New York

Ďalšia populárna lokalita v New Yorku sa objavila v Raňajkách u Tiffanyho, kde si trochu strelenú a svojskú Holly Golightly zahrala Audrey Hepburn. Vlajkový obchod Tiffany & Company, kde si Holly v pokoji vychutnávala svoju kávu a dánčinu sa nachádza na rohuPiatej Avenue a 57. ulice. Okrem filmu Raňajky u Tiffanyho slúžili tieto priestory aj pre filmy Dievča na roztrhanie a Samotár v Seattli.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: internet)


Mohlo by vás zaujímať:Niektorí mali ťažkí osud, iní chceli darovať lásku: Títo herci sa rozhodli pre adopciu


Amélia z Montmartru - Paríž

V Paríži neprejde deň, aby sa v kaviarniCafé des 2 Moulins (Dva veterné mlyny, pozn. red.)nezastavili nielen domáci, ale aj turisti. Túto kaviareň totiž volajú ajAméliina kaviareň. Preslávila ju Audrey Tatou vo filmeAmélia z Montmartru, kde sizahrala hlavnú úlohu, a práve v tejto kaviarni pracovala ako čašníčka. Kaviareň sa nachádza v blízkosti jedinéhokopcav Paríži Montmartra. Svoj názov nesie po dvoch najznámejších veterných mlynoch, ktoré sa takisto nachádzajú v blízkosti kaviarne -Moulin RougeaMoulin de la Galette.

Chcete sa naplno ponoriť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: internet)

James Bond - Turecko

Síce sa v bondovkách nachádza mnoho zaujímavých lokalít, jedna z nich je predsa len niečím výnimočná. V jednej z nich totiž Bonda zastrelili. Bolo to len dočasné, ale na pár minút bol neporaziteľný agent mŕtvy. Stalo sa tak na viadukte Varda v Turecku. Toto miesto slúžilo pre dej bondovky Skyfall, v ktorej si po tretíkrát agenta 007 zahral Daniel Craig.

Pán Prsteňov - Nový Zéland

Záujem o turizmus na Novom Zélande prudko stúpol po obrovskom úspechu trilógie Pána Prsteňov, neskôr aj trilógie Hobbita. Ľudia z celého sveta prichádzajú na Nový Zéland, aby uvideli tieto čarovné miesta.Toto prírodné prostredie si tvorcovia vybrali aj preto, že režisér Peter Jackson sa na Novom Zélande narodil. Všetci členovia tímu vrátane hercov tak museli absolvovaťkvôli natáčaniu12-hodinový let.Nepoškvrnená príroda slúžila ako prostredie pre mnohé zábery v sérii filmov.

Farma blízko mestaMatamata v regióne Waikato sa stala lokalitou pre výstavbu filmového Kraja (Stredozeme) a mesta Hobbiton. Tvorcovia na tomto mieste vystavali malé fiktívne domčeky pre hobbitov. Vláda Nového Zélandu sa rozhodla ponechať tieto domčeky a dodnes slúžia ako atrakcia pre návštevníkov, ktorých víta tabuľa "Vitajte v Hobbitone".

Hobbiton
Zobraziť galériu (13)
Hobbiton  (Zdroj: NewZealand.com)

MountNgauruhoe je aktívnystratovulkán na Novom Zélande, ktorý slúžil na zobrazenie bájneho Mordoru. Rovnako ako Frodo a jeho spoločníci, aj vy sa môžete dostať bližšie k ohnivým hlbinám Mordoru. Na vrchol, kde sa vám naskytne očarujúci výhľad na prírodný úkaz, sa dostanetecez tzv.Tongariro Alpine Crossing. Ide o pešiu trať, ktorá patrí k jedným z najobľúbenejších celodenných túr na Novom Zélande.

Výhľad na Mount Ngauruhoe z Tongarira (vľavo) a pohľad do vnútra sopky (do oka Mordoru).
Zobraziť galériu (13)
Výhľad na Mount Ngauruhoe z Tongarira (vľavo) a pohľad do vnútra sopky (do oka Mordoru).  (Zdroj: YouTube/VideoVoyage.TV)

Viac o téme: Harry PotterSex v mesteJurský parkHry o životX-MenJames BondPán prsteňovStar WarsGrandhotel BudapešťNotting Hill
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu