Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hollywood má aj svoju indickú verziu: Odhaľte zákutia Bollywoodu!

Bajrangi Bhaijaan Zobraziť galériu (3)
Bajrangi Bhaijaan

Chytľavé melódie, zvodné aj menej príťažlivé tance, milostné príbehy, o ktorých od začiatku vieme, ako skončia, či večne zamilovaní hrdinovia. Indické snímky majú povesť identických a nereálnych príbehov. Dámy a páni, indická verzia Hollywoodu – Bollywood!

Ďaleko od Hollywoodu aj reality

Hudobná melodráma či muzikál plný romantiky. Indická filmografia je už od svojho začiatku označovaná ako jednožánrová kinematografia. Veď aj ich prvé zvukové filmy boli plné nadšeného spevu atanca. Často sa to spája sobľúbeným perzsko-urdským divadlom, ktoré bolo známe pre vybraný vkus, romantickú poéziu, ospevovanie lásky ahrdinský boj sprekážkami. Práve preto sú bollywoodske filmy na míle vzdialené od reality.


Mohlo by vás zaujímať: Šok počas nakrúcania: Nádherná herečka utrpela po páde vážne zranenie


Čo sa skrýva pod názvom Bollywood?

Tak ako vprípade staršieho amerického brata, aj Bollywood je centrom filmového priemyslu. Sídli vBombaji, zčoho sa odvodil aj jeho názov. Stačilo spojiť Bombaj aHollywood apomenovanie bolo na svete.

Lagaan
Zobraziť galériu (3)

Bollywood nie je vIndii jediný

Niekedy sa takto mylne označuje celá indická filmová produkcia, ide však len ofilmy nakrútené vhindčine. VIndii sa totiž nachádzajú aj iné centrá filmového priemyslu, kde sa točia snímky viných indických jazykoch. Napríklad vKollywoode sa tvoria filmy vtamilčine aTollywood ponúka diela vtelugčine.


Mohlo by vás zaujímať:Chcete sa naplno ponoriť do sveta filmu? VIDEO Navštívte tie najkrajšie miesta!


Keď sa Hollywood snúbi sBollywoodom

Vposledných rokoch sa od poškuľovania po spoločnom biznise medzi Hollywoodom aBollywoodom prešlo kreálnej spolupráci. Najväčšie hollywoodske štúdia dokonca investujú vBombaji do spoločných projektov milióny dolárov. Indickí režiséri zase točia americké filmy. Knajznámejším menám napríklad Mira Nair, ktorá má na svedomí snímky Duševná slepota či Trh márnosti. Deepa Mehta natočila trilógiu Oheň, Zem aVoda, ktorá stradičnými indickými filmami nemá vôbec nič spoločné. Manoj Night Shyamalan sa podpísal pod Šiesty zmysel aOsadu, Šechar Kapur zase pripravil film Alžbeta sCate Blanchett.

Viac o téme: BollywoodIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu