Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V hlavnej úlohe mafia: TOP 6 filmov, ktoré stelesňujú mocných gangstrov

(Zdroj: koláž Telkáč)

Korupcia, alkohol, drogy, zbrane - to všetko zdobilo gangstrov krvavého zločinu. Zabudli však na známe poučenie o stromoch, čo nerastú do neba. Pozrite si zoznam najlepších mafiánskych filmov.

Lovci gangstrov

Píše sa rok 1949 a v Los Angeles vládne neľútostný gangster Mickey Cohen (Sean Penn). Riadi väčšinu nelegálnych aktivít v meste, vrátane obchodovania s drogami a zbraňami, prostitúcie alebo nelegálneho stávkovania. O jeho ochranu sa starajú nielen jeho kumpáni, ale aj skorumpovaná polícia a politická elita. Cohen je schopný zastrašiť aj skúsených policajtov, ktorí by sa chceli jeho nekalým praktikám vzoprieť. Výnimku by snáď mohla predstavovať tajná jednotka losangeleskej polície, ktorá chce raz a navždy zničiť Cohenov svet.

Mohlo by vás zaujímať:Zabudnuté či nezabudnuteľné? Toto je 7 najúspešnejších slovenských relácií posledných rokov

Legendy zločinu

Film rozpráva príbeh gangstrov, dvojčiat Reggieho a Rona Krayových, jedných z najznámejších neblaho preslávených zločincov v histórii Veľkej Británie a ich ríše organizovaného zločinu, ktorú v 60. rokoch dvadsiateho storočia vybudovali vo východnej časti Londýna. Hlavnú dvojrolu Rona a Reggieho stvárnil Tom Hardy.

Verejní nepriatelia

Hoci sa tento príbeh odohral bezmála pred osemdesiatimi rokmi, je až nebezpečne aktuálny. Rozpráva o mužovi, ktorý mal obrovské sympatie verejnosti, napriek tomu, že páchal tie najväčšie zločiny. Podľa štátnych inštitúcií vykrádal banky. Podľa ľudí trestal tých, ktorí zavinili hospodársku krízu. John Dillinger, jeho život a dielo boli tak neuveriteľné, že sa stali živnou pôdou pre množstvo mýtov, ktoré sa na ne nabalili tak pevne, že pravdu od fikcie už niekto rozozná iba sotva.

Americký gangster

Atmosféra prehranej vojny vo Vietname doľahla na Ameriku ako ťažká deka. Vojaci sa z ázijských bojísk vracali buď v čiernych vreciach, alebo závislí na drogách. Biznisu s narkotikami sa okamžite chytili mafiánske klany. V tomto ovzduší sa zrodí čierna hviezda podsvetia Frank Lucas (Denzel Washington), ktorý dokáže okamžite zaplaviť ulice New Yorku bezkonkurenčne najlepšou, a pritom najlacnejšou drogou. Vďaka tomu sa vyšvihne na samotný vrchol mafiánskych štruktúr. Detektív Richie Roberts (Russell Crowe)dostane za úlohu zostaviť protikorupčný tím, ktorý má zavedený poriadok zmeniť.

Mohlo by vás zaujímať:Kedysi ich poznalo celé Slovensko: Ako dopadli bývalé hviezdy televízie?

Krstný otec

Gangsterská dráma, natočená podľa rovnomenného bestselleru Maria Puza, patrí medzi prelomové diela tzv. Nového Hollywoodu. Príbeh newyorskej mafiánskej rodiny Corleonovcov, ktorej tvrdou rukou šéfuje starý don Vito (Marlon Brando), sa odohráva v rokoch 1945 - 55 a zaznamenáva prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení druhej svetovej vojny. V epických obrazoch pred divákom ožívajú osudy taliansko-americkej rodiny, ktorá svoj blahobyt založila na hazarde, prostitúcii, vydieraní a zastrašovaní.Krstný otec mal celkom tri časti.

Zjazvená tvár

Bezvýznamný zločinec, ktorý sa v období prohibície vytiahne v spoločenskom rebríčku. Film o vzostupe a páde mafiánskeho bossa Tonyho Camonteho sa začína smrťou uznávaného bossa podsvetia Big Louisa Costilla. Polícia upodozrieva jeho bodyguarda, Tonyho Camonteho, že Big Louisa zlikvidovalna objednávku iného mafiána. Pre nedostatok dôkazov však musí byť Tony prepustený a s úžasnou rýchlosťou preberá revír svojho mŕtveho šéfa. Čoskoro si v mafiizískava výsadné postavenie. Čím vyššie sa však nachádza, tým väčšie nebezpečenstvo mu hrozí.

Viac o téme: Krstný otecLovci gangstrovZjazvená tvárAmerický gangsterVerejní nepriateliaLegendy zločinu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu