Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Shakespeare vo filme: Neuveríte, ktoré snímky sa inšpirovali dielom britského velikána!

Koláž - Filmy podľa Shakespearea
Koláž - Filmy podľa Shakespearea

Veľký britský autor William Shakespeare je zaslúžene populárny. Jeho drámy, komédie i tragédie sa hrajú v divadlách po celom svete. A nielen to. Známe Shakespeareove príbehy poznačili aj mnohé filmy, o ktorých ste možno ani nevedeli.

10 vecí, ktoré na tebe nenávidím - Skrotenie zlej ženy

Starší, no stále zaujímavý film je vpodstate úplne otom istom ako Shakespeareova komédia Skrotenie zlej ženy. Dokonca aj dve sestry, oktorých sa celý dej príbehu točí, sa v obidvoch verziách volajú rovnako -Kate aBianka. Omladšiu Bianku má záujem viac nápadníkov, no podľa Shakespeara sa nesmie vydať skôr ako Katarína. Vo filmovej modernejšej verzii ide len orandenie, nie sobáš. Na tejto tínedžerskej komédii sa isto pobavia aj dospelí, pričom dámy si užijú aj pohľad na dokonalého Heatha Ledgera.


Mohlo by vás zaujímať:Herectvo hodili za hlavu, účty však zaplatiť musia: Dnes učia, podnikajú a obsluhujú!


Super náhradník – Trojkráľový večer

Hlavnými postavami diela literárneho velikána a tiež americkej komédie zroku 2006 je Viola ajej brat Sebastián. Keďže sa na seba výrazne podobajú, môže sa voboch verziách vďaka ich zámene rozpútať poriadny zmätok. Ato,čo v 16. storočí Shakespeare zamotal, sa usilovali zamotať aj tvorcovia tejto komédie. Bohužiaľ, film si nezískal toľko pozitívnych ohlasov ako pôvodné dielo.

Leví kráľ – Hamlet

Prevažná časť príbehu oHamletovi anajmä niekoľko kľúčových scén zostalo vLevom kráľovi nedotknutých. Len Dánsko vymenili tvorcovia obľúbeného animáku za africkú savanu aľudí za zvieratá, predovšetkým levy. Je ľahké prehliadnuť spojitosti medzi Hamletom aLevím kráľom. Veď Shakespeare určite nesiahol po námete spodlým strýkom ako prvý na svete. VDisneyho podaní sa tiež objavuje dvojica rýchlo sa rozprávajúcich priateľov Timon aPumbaa, pričom vknižnej verzii je to Rosencrantz aGuildenstern. Keďže divákmi hudobného spracovania sú predovšetkým deti, záver je oproti originálu oveľa šťastnejší.


Mohlo by vás zaujímať:Keď animáky nestačia: Top Disney rozprávky prerobené do hraných verzií


West Side Story – Rómeo aJúlia

Vymeňte Taliansko za Upper West Side vNew Yorku, bohaté rodiny Capuletovcov aMontecchiovcov za súperiace gangy Sharks aJets, pridajte niekoľko hudobných čísel apopulárny hit je hotový. Príbeh zakázanej lásky Rómea aJúlie patrí kčasto využívaným námetom vo filmárskom svete. Tento muzikál však khlavnej zápletke pridal aj problematiku prisťahovalectva, ako ajrasové atriedne konflikty, vďaka čomu vznikla uznávaná filmová klasika.

Dievča ako lusk – Sen noci svätojánskej

V tínedžerskej romantickej komédii študenti sa podieľajú na produkcii Shakespeareovej hry Sen noci svätojánskej. Postupne si však uvedomujú, že ich vlastné vzťahy sa začínajúkomplikovať úplne rovnako ako tie zdivadelnej hry. Nanešťastie, snímke vúspechu nepomohli ani mená ako Kirsten Dunst, Mila Kunis či Carmen Electra.


Mohlo by vás zaujímať:Talentovaná Kirsten Dunst: Vie stepovať a bozk s Bradom Pittom sa jej zdal nechutný!


Zakázaná planéta – Búrka

Zakázaná planéta je vsúčasnosti známa ako jedna zprvých sci-fi snímok, no skrýva vsebe aj literárny význam. Bola totiž vytvorená na základe divadelnej hry Búrka. Namiesto ostrova sa dej odohráva na cudzej planéte akeď nerátame robotyalasery, tak sa tento film pomerne dosť podobá na originálnu verziu.

Viac o téme: Leví kráľWest Side StoryZakázaná planétaDievča ako luskSuper náhradník10 vecíKtoré na tebe nenávidím
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu