Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Všetky oči mieria na Cannes: Začal 70. ročník Medzinárodného filmového festivalu

Členovia poroty Zobraziť galériu (5)
Členovia poroty (Zdroj: TASR)

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia sprevádzajú jubilejný 70. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v juhofrancúzskom Cannes, ktorý slávnostne otvorili včera večer projekciou mimosúťažnej ľúbostnej drámy Les Fantômes d'Ismaël.

Otvárací film tradičnej filmovej prehliadky nakrútil francúzsky režisér Arnaud Desplechin so Charlotte Gainsbourgovou, Marion Cotillardovou a Mathieuom Amalricom v hlavných úlohách. Ide o príbeh filmára, ktorého život úplne zmení objavenie sa jeho lásky z minulosti.

Úvodnému dňu festivalu prialo počasie, takže si početní filmoví nadšenci mohli vychutnať svojich obľúbencov pri prechádzke po červenom koberci, ktorá predchádzala otváraciemu galavečeru.

Na snímke zľava francúzsky herec Mathieu Amalric, režisér Arnaud Desplechin a herci  Hippolyte Girardot a Louis Garrel
Zobraziť galériu (5)
Na snímke zľava francúzsky herec Mathieu Amalric, režisér Arnaud Desplechin a herci Hippolyte Girardot a Louis Garrel  (Zdroj: TASR)


Telkáč roka 2016: Neváhajte, hlasujte a rozhodnite o tých najlepších!


V hlavnej súťaži festivalu sa bude do 28. mája usilovať o Zlatú palmu a ďalšie trofeje celkovo 19 filmov, medzi ktorými sú aj práce renomovaných režisérov, napríklad Sofie Coppolovej z USA, Fatiha Akina z Nemecka, Michela Hazanaviciusa a Francoisa Ozona z usporiadateľskej krajiny, Andreja Zviaginceva z Ruska, Michaela Hanekeho z Rakúska či Todda Haynesa z USA. Nechýbajú ani diela japonskej a juhokórejskej kinematografie, severských, britských či maďarských umelcov.

Na snímke členovia poroty zľava Agnes Jaouiová, Fan Bingbingová, Jessica Chastainová, Will Smith, prezident poroty Pedro Almodovar a Paolo Sorrentino
Zobraziť galériu (5)
Na snímke členovia poroty zľava Agnes Jaouiová, Fan Bingbingová, Jessica Chastainová, Will Smith, prezident poroty Pedro Almodovar a Paolo Sorrentino  (Zdroj: TASR)

Ani slovenská, ani česká kinematografia v hlavnej súťaži zastúpenie nemajú. Po prvý raz v histórii vybrali organizátori do súťaže aj dve snímky z produkcie digitálnej platformy Neflix.

Na snímke zľava herci Marion Cotillardová, Mathieu Amalric a Charlotte Gainsbourgová
Zobraziť galériu (5)
Na snímke zľava herci Marion Cotillardová, Mathieu Amalric a Charlotte Gainsbourgová  (Zdroj: TASR)

O laureátoch rozhodne odborná medzinárodná porota, ktorej bude v tomto roku predsedať španielsky oscarový režisér Pedro Almodóvar. Jej členmi sú ďalší špičkoví európski režiséri Paolo Sorrentino z Talianska a Maren Adeová z Nemecka, ako aj hollywoodska hviezda, herec a producent Will Smith a jeho krajanka Jessica Chastainová, ich francúzska kolegyňa, herečka a režisérka Agnes Jaouiová, čínska herečka Bingbing Fan, juhokórejský filmár Park Chan-Wook i renomovaný skladateľ filmovej hudby Gabriel Yared, Francúz libanonského pôvodu, ktorý je laureátom Oscara i prestížnej ceny Grammy za prácu k filmu Anglický pacient. MFF vCannespotrvá do 28. mája.

Na snímke zľava francúzski herci Mathieu Amalric, Louis Garrel, Marion Cotillardová, režisér Arnaud Desplechin a herci Charlotte Gainsbourg, Alba Rohrwacher a Hippolyte Girardot
Zobraziť galériu (5)
Na snímke zľava francúzski herci Mathieu Amalric, Louis Garrel, Marion Cotillardová, režisér Arnaud Desplechin a herci Charlotte Gainsbourg, Alba Rohrwacher a Hippolyte Girardot  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: CannesMFF
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu