Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Od Čeľustí k Piraňakonde: Absurdnosť filmárov nepozná hraníc, spoznáte aj veľrybovlka!

(Zdroj: koláž Telkáč)

Jeden by nečakal, že filmy takéhoto typu budú mať aj dnes široké zastúpenie. Prvé filmy o smrtiacich či nadrozmerných zvieratách ako Čeľuste (1975), Anakonda (1997) či Piraňa (1978) lámali rekordy sledovanosti, na trhu boli nevídanými novinkami. Dejová línia mala hlavu a pätu a aj keď to neboli kasové trháky, prebúdzali v divákoch strach, s akým sa dovtedy nestretli. Dnes je všetko inak - nové verzie, vykrádači klasických námetov a nepodarené remaky spravili s hororových klasík braky.

Všetky tieto filmy sú takzvanými pokračovateľmi klasických hororov o nebezpečných zvieratách a zmutovaných tvoroch. Majú spoločných niekoľko rysov - väčšina hercov ich používa ako štartovací gombík (aj pri tom ostane), všetci sú v ohrození života a treba ich zachrániť, odohráva sa to v lese, v dopravnom prostriedku, prípadne blízko tajného laboratória.


Mohlo by vás zaujímať:Nespavosť, násilie, viera v nesmrteľnosť: Takto sa prekonávajú psychické traumy vo filme


Už len samotné obsahy a traileri vám naznačia kvalitu snímky. Usúďte sami. Na druhej strane, ak sa chcete pobaviť a zasmiať nad absurditou vo svete kinematografie, ktorá z nepochopiteľných dôvodov existuje dodnes, ste na správnom mieste.

Boa vs. pytón (2004)

Na slobodu sa dostane obrovský had boa, ktorý ohrozuje ľudstvo. FBI sa rozhodne vypustiť tajnú zbraň - obrieho škrtiča, pytóna. Ten má za úlohu hada boa sledovať a chytiť. Na scénu sa okrem záchrany obyvateľov dostáva skupina bohatých, ktorí chcú nebezpečného hada získať pre seba. Dvaja obrí giganti sa stretávajú v súboji plnom jedu a ostrých zubov.

Hady v lietadle (2006)

Deväť kilometrov nad zemou sa v lietadle rozpúta peklo v podobe jedovatých hadov. Katastrofa sa odohrá práve, keď agent FBI Flynn musí dopraviť dôležitého svedka do Los Angeles. Agresívne plazy však začnú útočiť na všetkých dookola a nikto pred nimi nie je v bezpečí. Agent Flynn sa stáva s pomocou vedca vodcom pasažierov. Počas natáčania použili 450 reálnych hadov. Aspoň tento fakt slúži filmu ku cti - hady neboli len čistou animáciou. Čo doviedlo Samuela L. Jacksona k rozhodnutiu zahrať si hlavnúúlohuv tomto filme ostáva tajomstvom.

Hady vo vlaku (2006)

Ak by ste neboli spokojní s hadmi v lietadle, presuňte sa plynulo do vlaku. Mladú ženu zasiahne krutá kliatba. Je odsúdená zomrieť smrťou spôsobenou stovkami hadov. Jedinou možnosťou je urýchlene sa dostať za hranice a nájsť šamana, ktorý jej pomôže. Nastúpi preto do vlaku, no tam ju budú prenasledovať jedovaté, hladnéa krvilačné hady. V ohrození sú aj všetci ostatní vo vlaku.

Supergator (2007)

Geológ Scott Kinney odchádza so svojím asistentomdo exotického letoviska obklopeného divočinou, aby monitorovali vulkán. Pridá sa k nim jeho študentka s kamarátkou. To však ešte netušia, aké nebezpečenstvo na nich v bujnom pralese číha. Z neďalekého tajného laboratória totiž uniklo obrovské monštrum. Vedci dokázali z DNA pomocou nových technológií vytvoriť superaligátora.

Hady útočia (2008)

Na pustom ostrovčeku v Pacifiku robí jedna spoločnosť výskumy so zmijami. Ide síce o veľmi jedovatého hada, no jeho jed nielen zabíja, ale aj lieči rakovinu. Tieto zmije sú však geneticky upravené, aby rýchlejšie produkovali viac jedu. Zmijám sa podarí utiecť a dostať sa na blízky obývaný ostrov. Má to však jeden háčik - sú agresívne a rýchlo sa množia.

Megažralok vs. obria chobotnica (2009)

Za nešťastných okolností sú rozmrazené dva obrovské tvory, ktoré ostali v ľadoch z dávnych dôb. Bojovali o vládu nad morským svetom a budú v tom pokračovať. Nebojujú len medzi sebou, ale ničia všetko, čo im príde do cesty. Vedci musia opäť zachrániť ľudstvo pred veľkou hrozbou. Bohužiaľ, ani fešák Lorenzo Lamas tento pokus nezachránil. Ak by sa vám málilo, megažralok má ešte dve pokračovania - bojuje proti crocosaurovi i kolossovi.


Mohlo by vás zaujímať:Tieto snímky vás určite vytiahnu do kina: Na čo sa môžete tešiť v druhej polovici roku?


Dinoshark (2010)

Ďalšie prehistorické monštrum ožije. Pripomína žraloka i dinosaura a terorizuje mestečko v Mexiku. Zničiť ho môže len skúsený námorník Trace, ktorý pracuje pre pobrežnú hliadku. Pomôže mu v tom trénerka vodného póla. Produkcie sa ujal slávny režisér hororových filmov Roger Corman. Zrejme by stálo za to pozrieť si aj ostatné horory.

Piraňakonda (2012)

Keď je reč o mutantoch, dostávame sa aj k slovným mutáciám, z ktorých piraňakonda je určite jedným z horúcich kandidátov na výhru. Profesor Lovegrove ukradol vajce tvorovi s telom anakondy a hlavou pirane – tzv. piraňakonde. Chcel na vajce predať a niečo si zarobiť. Na tom istom ostrove natáčajú aj členovia istého filmového štábu, ktorí sa dostanú do zajatia. No na všetkých čaká niečo ešte horšie -rozhnevaný plaz, ktorý okolo seba šíri skazu a smrť.

Žraločie tornádo (2013)

Do Los Angeles sa blíži neobvyklá búrka. O takej ešte nikdy nikto nepočul. Búrka totiž spôsobí, že žralokyzačnú pojedať ľudí nielen vo vode, ale aj na súši. Ako sa s tým ľudstvo vysporiada je otázne. Ak by ste však zatúžili po pokračovaní, tento rok chystajú tvorcovia piaty diel.

Sharktopus vs. Whalewolf (2015)

Nielen slovné mutácie sú typické aj pre túto snímku. Vidieť žraloka kríženého s chobotnicou a veľrybu kríženú s vlkom nie je vôbec bežné. Už len myšlienka na skríženie týchto tvorov, ale stalo sa. Jeden by si myslel, že ide o paródiu, ale tvorcovia to mysleli evidentne vážne. Ak by sa niekomu málilo, Sharktopus sa stretol ešte aj s Pterakudou rok predtým.

Sky Sharks (2017)

A čerešnička na záver. Lietajúce žraloky sme videli už aj v žraločom tornáde. No Sky Sharks ponúknu niečo odlišné. Žraloky, ktoré reálne (aspoň v tomto filme) lietajú. Lebo voda im už nestačí... Film by sa mal dočkať premiéry tento rok.

Viac o téme: ČeľustePiraňakondaHady v lietadleŽraločie tornádo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu