Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Keď vládol strach a udavačstvo: Horkosladké príbehy z čias totality, vryjú sa vám pod kožu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube)

Obdobie tvrdého komunizmu bolo pre českých a slovenských občanov mimoriadne krutým. Ľudia boli vystrašení, udavači boli na každom rohu a každé krivé slovo vás mohlo dostať do problémov. Napriek negatívam, a zrejme práve kvôli nim, sa táto doba stala živnou pôdou pre film. Vzniklo niekoľko enormne úspešných snímok, ktoré sa navždy zapíšu do dejín československej kinematografie.

Báječní léta pod psa (1997)

Michal Viewegh je autorom príbehu dospievajúce a citlivého Kvida, ktorý sa neskôr dostal aj na filmové plátna. Nostalgický príbeh o svojráznej rodine sa opiera o obdobie "šedých" rokov socializmu. Pre mnohých pamätníkov je to celkom šťastné obdobie, rovnako ako pre malého Kvida. Jeho rodičmi sú trochu excentrický Ondřej Vetchý a typická mamička, ktorej občas prasknú nervy, Libuše Šafránková. Otec sa snaží zabezpečiť rodinu natoľko, že ho to privedie až do šialenstva. Kvido využije všetky námety a snaží sa stať spisovateľom. Vážnejšia línia rozprávania je podtrhnutá skrytým humorom.

Občanský průkaz (2010)

Príbeh štyroch kamarátov, ktorí sa dostali na svoj prvý prah dospievania. Do rúk dostali občiansky preukaz, čo bola za čias socializmu veľká udalosť. Vyjsť na ulicu bez preukazu bol v 80.rokoch obrovský problém.S preukazom prichádzala zodpovednosť a u mnohých aj rebélia. Štyrom chlapcom začala hroziť aj povinná vojenská služba a snažili sa spraviť všetko preto, aby sa jej vyhli. Aj keby to malo znamenať smrť. Vojna ľudí menila a oni sa zmeniť nechceli. Trpká komédiaOndreja Trojana na motívy knihy Petra Šabacha odhaľuje humorné, miestami až groteskné príbehy štyroch chlapov na ceste k dospelosti.

Pelíšky (1999)

Čo dodať. Pelíšky sú reprezentantom v oblasti nostalgických, humorných a zároveň smutných totalitných príbehov. Osudy rodín, ktoré vyznávajú rôzne hodnoty. Osudy mladých, ktoríčakajú na lepšie zajtrajšky. Príbehy tých, ktorí sa snažia prežiť v zdanlivo bezvýchodiskovej dobe. Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Simona Stašová, Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Bolek Polívka a mnohé ďalšie mená sú zárukou skvelého filmového zážitku. Je to komédia, pri ktorej plačete od smiechu aj od zúfalstva doby.

Černí baroni (1992)

Tentokrát sa prenesieme do prostredia vojny. Aj na chmurné časy sa dá spomínať, resp. pozerať s nadhľadom. Vojna bola strašiakom pre mnohých a brala sa vážne. Aj keď systém až tak dobre postavený nebol. Autorita mnohých veliteľov bola často len zdanlivá. Major Terazky vedie svoju malú čatu nie príliš úspešne k cieľu. Až na kontrole sa odhalia nedostatky, ktoré berú vojaci s humorom, aj keď veliteľom to až také vtipné nepríde. Čo by na to povedal súdruh Lenin.


Mohlo by vás zaujímať:Depresie, šialený Joker a obrovský talent: Heath Ledger sa ničil na úkor hereckého majstrovstva!


Učiteľka (2016)

Jeden z najnovších príspevkov do rodiny totalitných filmov. Na Učiteľku čakalo nielen veľa fanúšikov, ale aj ostatných tvorcov. Po premiére však zožala obrovský úspech. Hlavná aktérka Zuzana Mauréry si za svoj výkon zaslúžila niekoľko ocenení. Na prvý pohľad láskaváa starostlivá učiteľka začne postupne využívať a manipulovať deti, aby zistila, aké výhody jej môžu ich rodičia poskytnúť. Sčasti retrospektívne rozprávaný príbeh ukáže falošnú tvár režimu. Ukáže falošnú tvár ľudí bez chrbtovej kosti, ktorí sa dokázali prispôsobiť všetkému, len aby z toho vyťažili čo najviac. Originálny koniec dal snímke skvelú bodku, keď to nevyšlo za Husáka, Havel nám pomôže.

Pupendo (2003)

Pupendo mal na starosti autorský tím Pelíškov. Opäť sa prenesieme v čase do doby, ktorú Orwell ešte len predpovedal. Do obdobia pred rokom 1984, kedy generácia Pražskej jari hľadela na pretekajúci život. Hlavnú postavu akademického sochárastvárnil Bolek Polívka. Z politických dôvodov musel pred rokmi opustiť miesto vedúceho na pražskej Akadémii. Prišiel o lukratívne zákazky a jeho život sa zmenil. Jeho protikladom je riaditeľ základnej školy Míla Brečka (Jaroslav Dušek), ktorý má na svoju súčinnosť s režimom neustále nejakú výhovorku.

Osmy (2014)

Trochu netradičný príbeh, v ktorom hviezdi Ivan Trojan. Jeden neobyčajný deň obyčajného normalizačného úradníka. Omylom sa mu stala hrdinská vec. V opitosti totiž podpísal Chartu 77 a stal sa hrdinom svojej doby, no proti svojej vôli. Odvtedy sa mu lepí smola na päty. Vrcholom dňa je trhanie osmičiek u zubára. Kým k tomu dôjde, stanú sa mu oveľa horšie veci.

Eštebák (2012)

Hlavným hrdinom filmu je Adam (Jiří Mádl), ktorý pracuje po skončení základnej vojenskej služby ako dispečer na športovom letisku. Práve tam začína peklo. Chce zachrániť svoju lásku, a preto sa rozhodne podpísať zmluvu s diablom. Stane sa profesionálnym agentom, ktorý odpočúva ľudí a zhromažďuje informácie. Žije v strachu a neistote. Musí balansovať medzi svojím svedomím a láskou. Bude sa snažiť z temného labyrintu utiecť, no to ho môže stáť život.

Viac o téme: Bolek PolívkaPelíškyOndřej VetchýMiroslav DonutilPupendoBáječní léta pod psa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu