Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajné zákutia, zvrátené scény a sexuálne úchylky: Tieto snímky ukoja vašu zvedavosť!

(Zdroj: Youtube)

Každý z nás má tajné sny, túžby i priania. Boli by sme radi, ak by sa mnohé z nich splnili, no niektoré by mali ostať navždy v našich mysliach. Sex sa vo filmoch vyskytuje často, je jedno, o aký žáner ide. Tieto snímky však nazerajú na sexualitu z úplne iných uhlov. Ukazujú hĺbku sexuálnych úchyliek i tej zvrátenej strany, ktorú síce odsudzujeme, no patrí k časti nášho neustáleho záujmu.

Modrý zamat (1986)

Pri mene Davida Lyncha na poste režiséra sa netreba čudovať, ak snímka nezapadá do bežného zorného poľa diváka. Modrý zamat je svojským príbehom oDorothy Vallensovej, zvodnej krásky, ktorána základe zvláštnych schopnostíočarí mladého študenta. Ten postupne príde na to, že Dorothy je v područí psychopatického vraha so sexuálnymi úchylkami. Musí ich však trpieť, pretože vrah drží v zajatí jej dieťa a muža. Lynch privádza v psychothrilleri diváka do svetá sexuálnej perverzie, násilia a zvrátenosti. To všetko sa totiž skrýva za idylickou fasádou amerického mestečka. Lynch stavil na Isabellu Rossellini, Dennisa Hoppera, Kyla MacLachlana a mladučkú Lauru Dern a vytvoril dielo, ktoré mnohých pobúri i zvedie.

Zvrátený (2002)

Monica Bellucci sa ocitne vo francúzskej dráme v situácii, v ktorej nechce byť žiadna žena. V podchode ju surovo znásilnia a zmlátia. Útok takmer neprežije. Jej manžel Marcus, ktorého si zahral Vincent Cassel, sa rozhodne spolu s priateľom vziať situáciu do vlastných rúk a zvrhlého násilníka nájsť. Film zachytáva dve stránky sexuality. Na jednej strane ukazuje hravú, vášnivú, hlbokú lásku dvoch milencov, no na druhej strane sme svedkami brutálneho zaobchádzania aživočíšnosti, ktorá v nás vyvoláva znechutenie. Láska a sex sa nesú v ťaživom tieni bolesti a brutality. Zlé veci sa jednoducho stávajú.

Hľadanie pána Goodbara (1977)

Diane Keaton v úlohe učiteľky Theresy, ktorá vedie dvojitý život. Cez deň učí hendikepované deti a noci trávi v baroch zahalených šerom. Hľadá a zvádza rôznych mužov, najmä tých, ktorým imponujú nasilné spôsoby. Vo svojom novom slobodnom sexuálnom živote sa začína vyžívať a čoskoro ju to úplne pohltí. Theresa začne večernému hýreniu podliehať a ocitne sa vo svete drog, násilia a sebadeštruktívnych sklonov. Skutočne impozantná povahová štúdia, odhaľujúca zákutia malých, zdanlivo neškodných závislostí.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


Eyes Wide Shut (1999)

Jedným zo spoločných snímok Nicole Kidman a Toma Cruisa bola aj erotická dráma Eyes Wide Shut. Dodnes patrí k dielam kinematografie, ktoré si raz pozrieť nestačí. Stanley Kubrick vytvoril ďalšiu zo svojich kontroverzností. Svet, v ktorom sa všetky vaše tajné a zvrátené sny môžu naplno rozviť. Je to zrejme jeden z najkomplexnejších a najrozvitejších Kubrickových psychologických nápadov. Dostane sa do podivných sexuálnych rituálov v kruhoch vysokopostavených podnikateľov a politikov. Kľúčovým prvkom snímky je vyvolať najtajnejšie sexuálne predstavy či prebudiť skryté impulzy. Sex je prezentovaný ako sila, ktorá predčí aj ľudské ego.

Nymfomanka (2013)

Zavŕšením depresívnej trilógie Larsa von Triera je dvojdielny film Nymfomanka. Ponúka netradičný náhľad na jednu z najzaujímavejších chorôb, o ktorej málokto hovorí, no každý ju používa ako nadávku. Nymfománia sa totiž nedá stotožniť s vulgárnym pomenovaním ľahkej ženy. Nymfománia je choroba, v mnohých prípadoch až úchylka, ktorá je viac na obtiaž než na úžitok. Aj keď to občas vyzerá opačne. Sledovať vývin tejto závislosti a neodolateľnej túžbe po sexe je naozaj zaujímavé. Trier svojou Nymfomankou otvoril dvere do jednej z najväčších a dodnes nepochopených kontroverzií, ktoré svet pozná navonok, no nikdy neskúmal jej podstatu.

Rojkovia (2003)

Rojkovia patria takisto k vrcholom tentokrát Bertolucciho trilógie, ktorej predchádzali snímky Konformista a Posledné tango. Traja mladí ľudia sa na pozadí študentských nepokojov koncom 70. rokov v Paríži oddávajú rôznym experimentom. Michael Pitt prichádza ako americký študent Matthew do Francúzska, aby sa naučil jazyk. SpoznáIsabelle (Eva Green) aThea (Louis Garrel). Spoločne sa vydajú na divokúcestu, na ktorej Matthew objaví lásku, umenie a politiku v iných súvislostiach. Sexuálne napätie rastie a bariéry padajú. Potom ako Isabelle pripraví o panenstvo sa Matthew stane súčasťou ich vzťahu. Film je považovaný doslova za milostný list kinematografii, ale je tiež skúmaním protichodných pocitov a zložitosti našich emócií.

Viac o téme: Tom CruiseMonica BellucciNymfomankaNicole KidmanDiane KeatonMichael PittEva GreenModrý zamatEyes Wide Shut
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu