Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Deťom ich rozhodne nepúšťajte: Toto sú najlepšie animované seriály pre dospelých!

Rick and Morty
Rick and Morty

Drogy, alkohol, nahota či násilie - to všetko je často témou pre seriály, ktoré sú určené hlavne dospelému publiku. Čo sa ale stane, keď ich zabalíme do animovaného šatu?

Mnohí z vás majú zafixované, že čo je kreslené či animované je automaticky pre deti. V drvivej väčšine prípadov to tak samozrejme je, no my vám dnes ukážeme, že nie vždy to tak musí byť. Trend tvorby animovaných seriálov pre dospelých je tu už pomerne dlhú dobu, no hlavne v posledných rokoch sa teší stále narastajúcemu záujmu. To podnecuje tvorcov nielen kukvantite projektov, ale aj k ich kvalite, pretože inak by upadli do vôd zabudnutia a nezáujmu divákov. Ktoré sú teda podľa nás tie najlepšie?

SIMPSONOVCI (1989 - súčasnosť)

Seriál s pôvodným názvom The Simpsons je divákom po celom svete pravdepodobne najznámejší. Veď na obrazovkách ho môžete sledovať už neuveriteľných 28 rokov, čo z neho robí najdlhšie vysielaný televízny seriál vôbec. Žltá rodinka v zložení otca Homera, jeho ženy Marge a ich detí Barta, Lisy a Maggie sa už postarali o neskutočné množstvo vtipných príhod, ktorými bavia niekoľko generácií. Pokiaľ ste ale videli pár častí, iste ste zaregistrovali množstvo násilia, problémy hlavy rodiny s alkoholizmom či neustále narážky na republikánov a demokratov v Spojených štátoch. Seriál ako taký stojí na akomsi rázcestí. Množstvo častí bez problémov môžu vidieť aj deti a bez problémov ich pochopia, no niektoré pre nich rozhodne nie sú. A ako sa rodič vysporiada s tým, že ich dieťa bude chcieť byť obľúbené ako Bart a začne tak v škole vyvádzať, to už necháme na nich. Úspech seriálu, ktorý sa dočkal aj celovečerného filmu a pochváliť sa môže aj hviezdou na chodníku slávy, je ale nesporný.

Mohlo by vás zaujímať:25 Zaujímavostí oSimpsonovcoch, ktoré musí poznať každý fanúšik!

ARCHER (2009 - súčasnosť)

Hlavná postava seriálu, Sterling Archer, patrí k tým pohľadnejším mužom, akých nestretnete každý deň na ulici. Mohli by sme ho nazvať aj kresleným Jamesom Bondom, keďže je vysokopostaveným agentom slávnej tajnej služby ISIS. Na tento post sa ale dostal iba tak, že jeho milovaná mamička celej organizácii šéfuje. Pri pohľade na jeho výdavky, ktoré hradia daňoví poplatníci, by ste sa dozvedeli, že počas svojich misií míňa peniaze hlavne na prostitútky, alkohol a luxusné hotely. Môže takýto seriál fungovať? Odpoveďou je deväť sérií, ktoré sa stále tešia diváckemu záujmu.

SOUTH PARK (1997 - súčasnosť)

Keď jedného krásneho dňa dvaja mladí chlapci Trey Parker a Matt Stone vytvorili krátku, vtipnú animáciu, netušili aké to bude mať následky. Tú totiž darovali svojim priateľom a tívideokazetu kopírovali a kópie posielali ďalejaž do rúk jedného z čelných predstaviteľov televízie Comedial Central. Tomu sa animácia veľmi páčila a preto im dal možnosť natočiť animovaný seriál. Trey a Matt ponuku samozrejme prijali, ale nevedeli čo natočiť. Nakoniec imnapadlo, že tvrdými slovami ukážu svetu svoj názor na práve letiace témy. Stále však nevedeli, aký príbeh bude mať ich seriál. Nakoniec sa však rozhodli, že nebude mať žiadny. Tak vznikol často nechutný a nadávkami preplnený seriál South Park, ktorý sa už o pár dní dočká 21. série.

Mohlo by vás zaujímať:Spomínate si na legendárne zvučky obľúbených seriálov?

FAMILY GUY (1999 - súčasnosť)

Seriál vytvoril známy Seth MacFarlane a dejsústreďuje okolo rodiny Griffinovcov, ktorú tvoria manželia Peter a Lois, ich tri deti, Meg, Chris,Stewiea ich hovoriaci pes Brian. Seriál sa odohráva vo vymyslenom meste Quahog v štáte Rhode Island a je prezentovaný formou skečov, ktoré sa často vysmievajú americkej kultúre. Narážky na dianie v Spojených štátoch detský divák pochopí len ťažko, no pre dospelých ide o príjemnú zábavku na vyplnenie voľného času. Seriál bol dokonca raz aj zrušený, no predaj DVD a tlak divákov prinútil stanicu Fox pokračovať v tvorbe nových častí. 16. séria dorazí už v októbri tohto roku.

RICK AND MORTY (2013 - súčasnosť)

Seriál Rick a Morty je bezpochyby klenotom animovanej televíznej tvorby pre dospelých.Sleduje interdimenziálne dobrodružstvá šialeného vedca a alkoholika Ricka a jeho ľahko ovplyvniteľného vnuka Mortyho.Seriál často volíexistencialistickýpohľad na život, čo je zrejmé hlavne z Rickovho správania a zo spôsobu, akým seriál zobrazuje svet. Zem je neustále zobrazovaná ako bezvýznamná v kontraste s rozsiahlym vesmírom. Momentálne prebiehajúca tretia séria dorazila po dlhej pauze, ktorú tvorcoviaJustin Roiland a Dan Harmon okomentovali tým, že budú pokojne pracovať na nových častiach niekoľko rokov, len aby projekt nestratil na kvalite. Výsledok je rozhodne vidieť.

Viac o téme: South ParkSimpsonovciRick and MortyFuturamaSeriály pre dospelých
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu