Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Talentovaný a Oscarom ocenený Vladimír Valovič: Jeho cesta z Handlovej až do Hollywoodu

Vladimír Valovič
Vladimír Valovič (Zdroj: Facebook/ Vladimír Valovič)

Pokiaľ má človek na niečo talent, pri správnom rozvoji sa môže dostať k nejednému splnenému snu. Svetlým príkladom je aj rodák z Handlovej, ktorého láska k filmu a znalosť tvorby vizuálnych efektov postupne doviedla až na pomyselný vrchol toho, čo môže človek v jeho odbore dosiahnuť.

Dozvedieť sa o úspechoch našich krajanov v zahraničí v nás vyvoláva určitú vlnu patriotizmu a často nám dokáže dodať aj novú motiváciu. Inak to nebude ani v prípade Vlada Valoviča, rodáka z Handlovej. Toho už v mladom veku zaujali vizuálne efekty vo filmoch, čo spôsobilo, že žil striedavo v Prahe a Londýne, keďže tu študoval práve tento filmový odbor. Študentské roky sú už ale dlhý čas minulosťou a Vlada by ste v súčasnosti našli vo Vancouveri, kde sa venuje compositingu. To je v podstate posledný dielik skladačky pri práci s vizuálnymi efektmi, kedy sa vytvorí už výsledný obraz tak, ako ho vidíme v samotnom filme.

Slovák Vladimír Furdík: Cesta od kaskadéra až po hlavnú postavu seriálu Game of Thrones

Pokiaľ si myslíte, že s filmami, ktoré vo väčšej či menšej miere prešli jeho rukami, ste sa nemali ako stretnúť, tak vás musíme vyviesť z omylu. Vladimír totiž pracoval na takých projektoch, ako boli oba diely StrážcovGalaxie, Lincoln, štvrté pokračovanie Pirátov Karibiku, Gravity či dokonca aj posledný diel Harryho Pottera s podtitulom Dary smrti 2. Práve posledné dva spomínané premenili nominácie na prestížnu cenu BAFTA, ktorá je britským ekvivalentom pre Cenu Akadémie, známejšiu pod názvom Oscar. Práve toho nakoniec získal za prácu na snímke Gravity so Sandrou Bullock v hlavnej úlohe.

Vlado má veľmi priateľské vystupovanie, o čom sa môžete presvedčiť aj na jeho facebookovej stránke, kde nielen so svojimi, ale aj s fanúšikmi vizuálnych efektov ako takých,veľmi rád komunikuje na aktuálne novinky zo sveta filmu. Tam sme sa mohli dozvedieť, že aktuálne pracuje na jednom z najočakávanejších komiksových filmov roka, Justice League. Samotný názov môže nezainteresovaným pôsobiť nezaujímavo, no pokiaľ poznáte superhrdinovako Superman, Batman, Wonder Woman či Cyborg, tak vedzte, že ide o ich "tímovku."

Aby toho nebolo málo, talentovaný Slovák si uvedomil, že už sa dostal v živote do bodu, kedymôže byťsám pre niekoho mentorom a môže mu pomôcť s vyučovaním tvorby vizuálnych efektov. Koncom marca sa rozhodol vypustiť do sveta Compozitive. K tej sa vyjadril takto:„Je to moja verzia online VFX školy, môj spôsob, ako chcem naučiť všetkých záujemcov od základov compositingu až po tie najväčšie vychytávky od tých najlepších ľudí z celého sveta, ktoré nikde nenájdete. Nič takéto na Slovensku neexistuje a môžem už dnes povedať, že rozsahom informácii ani vo svete. Celé to prešlo kontrolou svetových VFX a 2D supervisorov, takže je tam všetko a ešte aj trochu viac.“

V súčasnosti sú voľné len posledné miesta, takže nám nezostáva iné, než Vladovi pogratulovať, že sa jeho projektu darí a vychováva z ďalších Slovákov budúce talenty, o ktorých ešte snáď budeme počuť. A kto vie, možno sa im podarí taktiež získať nejaké filmové ceny.

Viac o téme: Vladimír Valovič
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu