Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kronerovej románik či slušný honorár: Toto ste netušili o Nevere po slovensky

Nevera po slovensky Zobraziť galériu (6)
Nevera po slovensky (Zdroj: csfd.cz)

Kto by nepoznal jedinečný film z dielne slovenskej kinematografie. V roku 1981 sa na scéne pod vedením Juraja Jakubiska objavila odvážna Nevera po slovensky a okamžite sa dostala do zlatého archívu. Pozrite si zaujímavosti z natáčania, ale aj zo života hercov.

Legendárny Karči

Milan Kiš (†72) sa predstavil v úloheEdisona, inak ho nazývali ľudovo Karči. Vo filme bol známy ako vynálezca, ktorý vedel vyrobiť čokoľvek. Počas života zahralmnožstvo divadelných postáv a účinkoval aj vrôznychfilmoch. Paradoxom je, že tak ako sa nikdy neoženil vo filme, do manželstva nevstúpil ani v skutočnom živote. Dlhé roky všakstrávil po boku svojej lásky Oľgy. Pred rodinou a známymi do poslednej chvíle tajil, že má vážne zdravotné problémy.Začiatkom roku 2007 sa jeho stav výrazne zhoršil.Lekári vnitrianskej nemocnici mu už nedokázali pomôcť, po dvoch týždňoch hospitalizácie zomrel.

Milan Kiš
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Ubytovňa pre brigádničky

Kto by si nepamätal miesto, ktoré lákalo všetkých miestnych chlapov. Práve sem rok čo rok prichádzali krásne ženy, ktoré boli väčším lákadlom, než manželky. Chata pre brigádničky kedysi naozaj slúžila ako ubytovňa. Bola určená robotníkom a nachádzala sa v lokalite obce Čierny Balog. V roku 2005 ju zbúrali, aj keď snahy o jej zachovanie boli dosť intenzívne.

Nevera po slovensky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Youtube)

Legendárny seriál Dallas a rodina Ewingovcov: FOTO Známe postavy po rokoch!

Románik aj mimo kamier

V nezabudnuteľnej komédii si v tom čase zahrala ajZuzana Kronerová, ktorá taktiež prišla na brigádu do lesa.Záletníkom poriadne zamotala hlavua už vtedy bolo jasné, že nezaprie jedinečný herecký talent.Ako ale sama tvrdí, v televízii sana seba pozerá veľmi nerada.Jedna pikoška - spolu s Václavom Baurom (Domino), s ktorým sa vo filme zosobášili, prežili v čase nakrúcania milostný románik aj mimo kamier.

Zuzana Krónerová, Václav Baur
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: csfd.cz)

Nikto zo záletníkov už nežije

V roku 2009 zomrel vo veku 78 rokovAndrej Šilan, ktorý bol posledným žijúcim hercom z partie filmových záletníkov.Zahral si postavu Hurdiša. Po boku Karola Machatu a Ivana Mistríka účinkoval aj vo filme Hľadači zlata.Kultová komédia priniesla aj jemu dovtedy všeobecnú popularitu, no on dával prednosť divadlu. Ďalšími hercami, ktorí túžili po lesných robotníčkach bolipolesnýOtto Lackovič, Anton Šulík,Václav Baur,Anton TrónčiStanislav Kubiš.

Nevera po slovensky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: csfd.cz)

Honorárza film

Práve vyššie spomínaný Andrej Šilan pôsobil v Prešovskom divadle spolu so Stanislavom Kubišom, Antonom Trónom a Antonom Šulíkom. V rozhovore priznal, že za film získal honorár 14-tisíc Kčs. V tom čase mal podobnú hodnotu jednoizbový byt. Peniaze za natáčanie venoval na študijný pobyt syna Jána v Anglicku.

FOTO Ubehlo už 18 rokov: Čo robia a ako vyzerajú detskí herci z Pelíškov?

Jakubiskov risk

Prešovské divadlo istý čas pred začiatkom nakrúcania Nevery po Slovensky navštívil známy bratislavský režisér Vladimír Strnisko. Juraj Jakubisko ho prizval na spoluprácu ako jedného z dvoch pomocných režisérov komédie. Žiadny Kňažko, Kukura či ďalšie herecké esá. Na kastingu uspeli chlapiz východného Slovenska, ktorí sa nezmazateľne zapísali do histórie slovenskej kinematografie.

Nevera po slovensky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: csfd.cz)

Viac o téme: Nevera po slovensky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu