Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harry Potter, Star Wars či Avatar: Koľko stála výroba najdrahších filmov všetkých čias?

Všetky veľké hollywoodske štúdiá sa za posledné desaťročia dostali do bodu, kedy len máloktorý projekt vzniká z lásky k filmovému umeniu. Peniaze určujú hru aj v kinematografii, takže pokiaľ má snímka veľký potenciál, štúdio sa neštíti naliať do jej produkcie stovky miliónov.

Risk je častokrát zisk. Svoje by o tom vedeli hlavne vyvolení producenti v Hollywoode, na ktorých pleciach stojí zvyčajne to najdôležitejšie rozhodnutie - koľko peňazí uvoľnia na tvorbu vybraného filmového diela. Nejde totiž len o rozdelenie miezd hercom či zaplatenie štábu. Počas tvorby sa musí zaplatiť celá predprodukcia, samotné nakrúcanie a produkcia, postprodukcia, kde nájdeme napríklad aj pridanie čoraz náročnejších vizuálnych efektov, až po extrémne dôležitú zložku, ktorá ovplyvňuje celkový úspech filmu - reklamu.

Lavína kritiky na známu televíziu: PREPADÁK Nová zoznamka vytočila Slovákov!

Práve výdaje na túto položku štúdiá neradi zverejňujú a tak sa oficiálny rozpočet mnohokrát líši od toho reálneho o niekoľko desiatok, dokonca až stoviek miliónov dolárov. Vo väčšine ale platí, že pokiaľ chce byť film v zelených číslach, mal by zarobiť aspoň dvojnásobok svojho rozpočtu. Čísla spomínané nižšie pochádzajú z webu the-numbers.com, ktorý sa snaží zohľadňovať všetky finančné výdaje. Výroba ktorých filmov teda stála najviac?

10. Harry Potter a Polovičný princ (2009) - 250 miliónov dolárov

Šiesty diel filmovej adaptácierománovejsérieJ. K. Rowlingovejo čarodejníckom učňoviHarry Potterovi sa odohráva v odlišnej atmosfére, než predošlé filmy. Prevládať začína temný motív a dej pomaly začína odhalovať skutočné Harryho poslanie. Keďže sme sa viac než inokedy pozreli za brány čarodejníckej školy Rokfort, pre štúdio to znamenalo jediné - napumpovať rozpočet. Pre porovnanie, záverečné dva diely ságy stáli každý po 125 miliónov dolárov.

9. Spider-Man 3 (2007) - 258 miliónov dolárov

Vyvrcholenie trilógie režiséra Sama Raimiho o pavúčom hrdinovi nedopadlo úplne podľa predstáv. Príliš veľa záporákov a uponáhľaný dej spôsobili, že kritici našli viac negatív ako kladov. Aj napriek tomu, že snímka v kinách po celom svete zarobila takmer 900 miliónov, zhltla zároveň aj najvyšší rozpočet. Výsledné zisky spolu s nie príliš pozitívnymi recenziami doviedli štúdio k ráznemu kroku, ktorým bolo zrušenie naplánovanej štvrtej časti.

Od Spider-Mana po X-Menov: Komiksový tvorca Stan Lee sa objavil v každom filme od Marvelu

8. Na vlásku (2010) - 260 miliónov dolárov

Populárna animovaná rozprávka sa stretla s obrovským úspechom, ktorý o niečo neskôr prekonalo Ľadové kráľovstvo. Z nejakého dôvodu ale v prípade druhého spomínaného animáku štúdio Disney výslednému projektu nedôverovalo a dalo na jeho tvorbu "len" 150 miliónov. Obe snímky sa nakoniec stali fenoménom, takže v Disney mohlibúchať šampanské v oboch prípadoch.

7. Temný rytier povstal (2012) - 275 miliónov dolárov

Záverečná časť epickej trilógie o Batmanovi pod taktovkou skvelého Christophera Nolana bola jednoducho odkázaná na úspech. Po Temnom rytierovi, v ktorom zažiaril Heath Ledger ako ikonický Joker,štúdio Warner Bros. neváhalo vraziť do poslednej časti 275 miliónov, zatiaľ čo film po celom svete zarobil fantastických 1,1 miliardy dolárov.

6. John Carter (2012) - 275 miliónov dolárov

Fantastický dobrodružný veľkofilm podľa klasického sci-fi románu Edgara Ricea Burroughsa sa odohráva na tajomnej a exotickej planéte Barsoom. Práve tam sa v 19. storočí z nevysvetliteľných dôvodov ocitne pozemšťan John Carter a nechtiac sa zapletie do obrovského rasového konfliktu medzi tamojšími obyvateľmi. Je na tom niečo zlé? V podstate všetko. Ako je spomínané na začiatku, risk je niekedy zisk, no tentokrát nebol. Snímka zarobila celosvetovo iba 282 miliónov, čo je pre štúdio obrovská strata.

Sympatický herec musel pristúpiť k radikálnemu kroku: Stačilo, odstupujem!

5. The Lone Ranger (2013) - 275 miliónov dolárov

Druhý a zároveň posledný finančný prepadák v tomto zozname. Johnnyho Deppa miluje skutočne veľké množstvo fanúšikov po celom svete, no pokiaľ sa jeho postava kapitána Jacka Sparrowa iba prezlečie a zmení prostredie morí za divoký západ, niekde sa stala chyba. Film zarobil celosvetovo 260 miliónov, takže štúdio Disney sa skutočne poriadne popálilo.

4. Spectre (2015) - 300 miliónov dolárov

Na Bondovkách sa nikdy nešetrilo. Tobôž nie na tej, od ktorej sa očakávalo zopakovanie úspechu Skyfall. Síce to nedopadlo úplne podľa predstáv, no snímka sa môže okrem titulu najdrahšej reálnej explózie pochváliť aj ziskami vo výške takmer jednej miliardy dolárov.

3. Piráti Karibiku: Na konci sveta (2007) - 300 miliónov dolárov

Posledný diel pôvodnej trilógie sa mohol pochváliť viacerými skvelými sekvenciami, ktoré zhltli poriadnu hromadu peňazí. Keďže sa vtedy ešte neplánovalo, že séria dostane ďalšie dve (pravdepodobne rovno tri) pokračovania, vyvrcholenie pirátskej ságy vyšlo štúdio Disney na rovných 300 miliónov.

Fanúšikovia Star Wars sa dočkali: VIDEO Konečne zverejnili prvý trailer!

2. Star Wars: Sila sa prebúdza (2015) - 306 miliónov dolárov

10 rokov trvalo, kým sa do kín dostal nový film zo ságy Hviezdnych vojen. Siedma časť prekonala množstvo rekordov a bude zaujímavé sledovať, či ju bude v decembri nasledovať aj jej ôsme pokračovanie. Nové i staré postavy, nezabudnuteľný feeling a ikonická hudba Johna Williamsa sa podpísali pod kasový úspech, ktorý sa zastavil na ziskoch vo výške viac ako 2,058 miliardy dolárov.

Každý ich chcel okamžite vidieť: Toto je 10 najziskovejších filmov kinematografie

1. Avatar (2009) - 425 miliónov dolárov

Suma, z ktorej sa zatočí hlava pravdepodobne každému z nás. Takmer pol miliardy stála tvorba jedného z najprogresívnejších filmov 21. storočia. Odmenou pre štúdio za tento obrovský risk boli historicky najvyššie tržby celej kinematografie, ktoré atakovali hranicu 3 miliárd dolárov. Ako sa bude dariť pokračovaniam, ktoré by mali byť rovno štyri, je veľmi otázne. Režisér James Cameron si ich chce nakrútiť naraz a štúdio by tak muselo investovať do ich tvorby niekoľko miliárd dolárov.

Viac o téme: Harry PotterAvatarStar WarsNajvyššie rozpočty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu