Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia, ktorá zasiahla svet: 11. september očami filmárov

(Zdroj: SITA)

Udalosti z jedenásteho septembra zmenili pred šestnástimi rokmi svet. Tento deň sa zapísal do dejín ako jeden z najtragickejších v Spojených štátoch. Séria koordinovaných teroristických útokov zničila Svetové obchodne centrum (World Trade Center), tzv. dvojičky - budovy, ktoré boli roky pre Ameriku zrejme najcharakteristickejšie. Pri útoku zomrelo takmer 2800 ľudí. Po rokoch si mnohí filmári uctievajú pamiatku tragickej udalosti výnimočnými dielami.

Fahrenheit 9/11 (2004)

Michael Moore je autorom historického dokumentu, kvôli ktorému George Bush takmer prišiel o kreslo prezidenta. Skvelý dokument rozoberal politickúsituáciupred aj po 11. septembri. Snímka bola neuveriteľne dojímavá, zachytáva to, ako Bush využil obavy prameniace zo série teroristických útokov, ktoré neskôr viedli k nespravodlivým a nepotrebným vojnám v Afganistame a Iraku. Diváci sa stanú svedkami strachu a hnevu po tragickom dni, ktorý mnohí politici využili vo svoj prospech.

World Trade Center (2006)

Autorom drámy je Oliver Stone. V centre príbehu sú dvaja policajti, ktorým sa podarilo útok na dvojičky prežiť, no ostali uväznení pod ruinami budov. V hlavných úlohách sa predstavili Michael Peña a Nicholas Cage. Pre Stonea nebola tentokrát dôležitá len výbušnosť a sila deja, ale bol to najmä scenár Andreya Berloffa. Podľa režiséra ide o jeden z najlepších scenárov s akými sa stretol.

Let číslo 93 (2006)

Réžiu aj scenár tejto kritikmi vysoko hodnotenej historickej drámy mal v rukách britský režisér Paul Greengrass, ktorý sa podpísal aj pod filmy Bournov mýtus či Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama. Let číslo 93 je druhou snímkou o 11. septembri, ktorá sa dočkala svojej premiéry v roku 2006. Kým Stone sa sústredil na tematiku hrdinstva, Greengrass stavil na mrazivú rekonštrukciu udalostí. Dokumentárna kamera, niekoľko paralelných dejov či niekoľko desiatok protagonistov spravili zo snímky dielo podobné televíznemu spravodajstvu. Hraná rekonštrukcia udalostí je postavená na dostupných záznamoch z mobilov a tiesňových volaní. Vzniká tak kontrast medzi reportážnou časťou a druhou pasážou, ktorá dodržiava jednotu miesta, času a priestoru.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


Sila priateľstva (2007)

V tomto prípade sa diváci stanú svedkami inej tváre útoku. Príbeh sa sústreďuje na životCharlieho Finemana (Adam Sandler), muža, ktorý prišiel počas útoku na dvojičky o svoju rodinu. Narazí na svojho spolužiaka z vysokej, s ktorým si vyjde von v období, kedy prechádza fázou trúchlenia. V inom svetle sa predstaví aj Adam Sandler. Diváci sú uňho zvyknutý na drsnejší, väčšinou komický výkon. V Sile priateľstva sa môžu tešiť na jeho jemnejšiu verziu.

Nezabudni na mňa (2010)

Síce nejde o film, ktorý by sa vyslovene zaoberal útokom na WTC, no koniec spojí všetky línie dokopy. Ide o príbeh dvoch ľudí, ktorí sa do seba zamilujú a snažia sa odolávať nástrahám života a problémovým vzťahom s otcami, ale aj vlastných svetov.Robert Pattinson sa vymanil z úlohy upíra a v drámestvárnil rebelujúceho mladíka. Pohľad, ktorý sa naskytne divákom na konci, zamrazí každého. Keď sa Tyler konečne rozhodne zmieriť s otcom a čaká naňho v pracovni, obraz sa začne oddaľovať. Stojí totiž v jednej z budov Svetového obchodného centra, kým jeho otec je na ceste tam. Udalosť opäť prinúti hlavných protagonistov zamyslieť sa nad vecami, na ktorých v živote naozaj záleží.

Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko (2011)

Opäť sa diváci stanú svedkami príbehu z iného uhlu pohľadu. Tentokrát sa s útokom snaží vysporiadať len 11-ročný chlapec, ktorý počas tragédie stratil otca. Oskar nájde záhadný kľúč, ktorý patril otcovi (Tom Hanks). Rozhodne sa preto vydať po kostrbatej ceste a zistiť, aké tajomstvá kľúč ukrýva. Práve to mu pomôže vyrovnať sa s jeho smrťou. Snímka je natočená podľa knihy Jonathana Safrana Foera v réžii Stephena Daldryho. V hlavných úlohách naozaj dojímavej drámysa okrem Hanksa predstaví aj Sandra Bullock, John Goodman, Viola Davis a iní.

Viac o téme: Sandra BullockNicholas CageTom HanksTragédiaWorld Trade CenterLet číslo 9311. september
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu