Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filmári ju milujú: Tieto hollywoodske trháky sa nakrúcali v stovežatej Prahe

Hlavné mesto Českej republiky neobľubujú len turisti z celého sveta. Populárne je aj u filmárov, ktorí neváhajú cestovať stovky kilometrov, aby v ňom mohli nakrúcať svoje filmy.

Praha je celosvetovo známe mesto, ktoré svojim návštevníkom ponúka veľké množstvo lokácií a atrakcií, ktoré sa im vryjú do pamäte. Aj tobol jeden zfaktorov, kvôli ktorému začali do "stovežatej" húfneprichádzať filmári. Nemyslite si ale, že tvorcovia cestujú cez pol sveta iba preto, aby mohli nakrúcať v českej metropole. Jedným z najzásadnejších dôvodov je, že natáčanie vyjde filmárov niekedy až o desiatky miliónov menej, než by ich to stálo v obrovských svetových mestách, ako napríklad Paríž, Londýn či Hong Kong. Ktoré filmy sa tu teda nakrúcali?

Mission: Impossible (1996)

Keď do Prahy prišiel v roku 1996 režisér Brian de Palma, priniesol so sebou tú najväčšiu filmovú produkciu, akú kedy toto mesto dovtedy zažilo. Tvorcovia si spomedzi lokalít vybrali Národné múzeum alebo populárne Václavské námestie. V snímke si zahrali známi herciakoTom Cruise, Jon Voight a Jean Reno. Z prvej časti sa tak stal finančne úspešný megahit, ktorý naštartoval celú sériu filmov.

Harry Potter, Star Wars či Avatar: Koľko stála výroba najdrahších filmov všetkých čias?

Dieťa 44 (2015)

Temný kriminálny príbeh z 50. rokov, odohrávajúci sa v Rusku, patrí k tým najnovším filmom, ktoré je možné nájsť natomto zozname. Hlavnú úlohu stvárnil Tom Hardy. Išlo o postavuLeva Demidova, ktorý je dôstojníkom Ministerstva štátnej bezpečnosti, predchodcu neslávne známej tajnej polície KGB. Nakrúcalo sa v ateliéroch na Barrandove a v pražskom metre na stanici Anděl, pretože pri jej výstavbe sa dbalo na podobnosť so stanicami moskovského metra.Stalo sa vôbec prvýkrát v histórii Prahy, že bolakvôli nakrúcaniu ochromená verejná doprava.

Česká spojka (2002)

Česi si snímku s pôvodným názvom Bad Company preložili značne po svojom, čo ale nemení nič na jej kvalite.Príbeh je o vyslúžilom agentovi CIA (Anthony Hopkins) s neľahkou úlohou. Za 9 dní musí pripraviť identické dvojča (Chris Rock) zavraždeného brata, ktoré musí vyjednávať obchod o nukleárnych zbraniach. Tento projekt sanatáčal v Prahe na Zámeckých schodoch, Malostranskom náměstí či Streleckom ostrove.

Angelina Jolie otvorene o single živote: Je to ťažké, toto som nechcela!

Blade 2 (2002)

Aj mimoriadne obľúbený režisér Guillermo del Toro zavítal do Prahy, aby tu nakrútil svoj film. A nie len tak obyčajný. V hlavnom meste totiž rovno rozpútal krvavý hon na upírov. V pokračovaní komiksového Bladea, ktorého stvárnil Wesley Snipes, sa všetci poriadne odviazali.V snímke si zahral aj herec Karel Roden, ktorého prízvuk bol vraj taký hrozný, že ho neskôr museli kompletne predabovať.

Hellboy (2004)

V hlavnej úlohe sa opäť pod taktovkou režiséra del Tora predstavil Ron Perlman, no masívnu časť štábu tvorili naši českí bratia. Spomeňme Karla Rodena či Ladislava Berana, dokonca aj kaskadéra Rona Perlmana robil čech Jan Petřina. Natáčalo sa na rôznych miestach, napríklad sídlo,kde Hellboy žije, je v skutočnosti Národný pamätník na pražskom Vítkově, ďalšie scény na sídlisku Veľká Ohrada a v pražských Stodůlkách.

Eurotrip (2004)

Pokiaľ ste túto snímku videli, tak si iste pamätáte na záber bratislavského sídliska, kam sa dostanú hlavní hrdinovia tohto príbehu. Aj napriek tomu, že dej sa odohráva po celej Európe, skutočnosť je taká, že štáb nikdy neopustil Prahu. Úvodná scéna oslavy ukončenia strednej školy sa natáčala v priestorochInternational School of Prague, scéna zBratislavy na vojenskom letiskuv Milovicích, amsterdamská scéna na moste naPražskej Kampěpriamo pod Karlovým mostom, scéna čakania na vstup do Louvruna nábreží Vltavya interiér Vatikánskej baziliky vNárodnom múzeu.

James Bond v podaní Daniela Craiga sa vracia: Proti komu sa agent 007 postaví tentokrát?

Casino Royale (2006)

Daniel Craig po prvýkrát ako James Bond. Agent 007 prešiel v snímke viacero zaujímavých krajín, no v skutočnosti štáb takmer vôbec neodišiel z Českej republiky.Dôkazom je ajBoeing 737českej leteckej spoločnosti na "letisku v Miami."Aby sa pražskéletiskočonajvernejšie podobalo, štáb dotiahol aj jedno z najväčších lietadielAirbus A-340 a autobusy privážajúce cestujúcich k lietadlám boli oblepené nálepkami "Miami international airport". Atmosféru dotvára ajfotka Gustava Husákav divadle,PendolínoaleboKarlove Vary.

Viac o téme: Mission: ImpossibleJames BondHellboy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu