Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drsný triler opäť boduje: Stal sa slovenským kandidátom na Oscara!

Film Čiara
Film Čiara (Zdroj: ciara.sk)

Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie vybrali snímku z jedenástich slovenských filmov spĺňajúcich podmienky americkej Akadémie filmových umení a vied.

Slovenským kandidátom na prestížne filmové ocenenie Oscar v kategórii Najlepší cudzojazyčný film sa stala Čiara (2017) režiséra Petra Bebjaka. Rozhodlo o tom hlasovanie členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorí vyberali z jedenástich slovenských filmov spĺňajúcich podmienky americkej Akadémie filmových umení a vied. Okrem víťaznej snímky to boli aj filmy Pirko (2016), 5 October (2016), IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia (2016), Richard Müller: Nespoznaný (2016), Sprisahanie šedej rasy (2017), Únos (2017), Piata loď (2017), Out (2017) a Nina (2017).


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Najúspešnejší film roka na Slovensku: Thriller Čiara suverénne prekonal aj Únos!


Triler Čiara sleduje nelegálneho pašeráka Adama Krajňáka (Tomáš Maštalír) a jeho boj o dôstojný život svojej rodiny na slovensko-ukrajinských hraniciach v období krátko pred vstupom Slovenska do Európskej únie. Napätie na oboch stranách zvyšuje novovybudovaný hraničný priechod. Po tom, ako zlyhá jedna z pašeráckych akcií, sa Krajňák dostane do víru udalostí, pre ktoré bude musieť prekročiť aj pomyselné hranice, za ktoré neplánoval zájsť. V snímke si zahrali aj Emília Vášáryová, Zuzana Fialová, Eugen Libezňuk alebo Andy Hryc.

Českým zástupcom je romantická dramédia Baba z ľadu (2017) od Bohdana Slámu. Česká filmová a televízna akadémia vybrala snímku v hlavnej úlohe so Zuzanou Kronerovou spomedzi trinástich kandidátov, medzi ktorými boli napríklad filmy Lichožrúti (2016), Po strništi bos (2017), Špina (2017) či Záhradníctvo: Dezertér (2017).

Viac o téme: Čiara
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu