Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trela biedu, no jej život dokázal stvoriť kultový seriál: Takto vznikol legendárny Sex v meste!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA, internet)

Večierky, móda, hľadanie lásky a sex v meste. Za všetkým stojí Candace Bushnel, ktorá sa jedného dňa rozhodla využiť svoje životné skúsenosti a stvorila legendárny stĺpček. Kultový Sex v meste sa stal v 90. rokoch modlou pre mnohé mladé ženy, vydaté matky i pre tie, ktoré neúspešne hľadali lásku.

Kým sa dostaneme k celosvetovo úspešnému seriálu, venujme pár slov tomu, čo celému príbehu predchádzalo. Skôr, než tvorcovia vdýchli život postavám na televíznych obrazovkách, existovala kniha. Lepšie povedané stĺpček v novinách, ktorého autorkou bola vtedy neznáma Candace Bushnell.

Na začiatku bolstĺpček

Candace Bushnell sa narodila v Connecticute a do New Yorku sa presťahovala, keď mala 19 rokov. V tom čase predala jednu detskú poviedku, ktorá nebola nikdy publikovaná. Pracovala ako novinárka a spisovateľka na voľnej nohe, z čohopo pravde, nedokázala vyžiť.

Candace Bushnell
Zobraziť galériu (5)
Candace Bushnell  (Zdroj: SITA, internet)

Na začiatku 90. rokov mala Candace Bushnell niečo po tridsiatke a jedinou náplňou jej života bol nočný život v meste, ktoré nikdy nespí. Stále bola predierajúcou sa spisovateľkou a peniaze, ktoré zarobila jej ledva stačili na to, aby prežila z mesiaca na mesiac. Spala na pohovke, ktorú si požičala od svojho kamaráta.


Mohlo by vás zaujímať:Režisér hororového seriálu bráni Sex v meste: Jednoducho vymeňte Kim Cattrall a natočte to!


Všetko sa začalo meniť, keď sa v roku 1993 zamestnala v denníku The New York Observer. Rozhodla sa využiť svoje životné skúsenosti z randenia a večierkov a postupne ich spisovala do svojho stĺpčeka, ktorý nazvala "Sex and the City". Všetky svoje postrehy pravidelne vtipným spôsobom zhrnula do kratučkých príbehov. Tie sa stávali každým dňom populárnejšími a Bushnell už nemusela prežívať zo dňa na deň.

Od knihy k seriálu

Všetky jej stĺpčeky, ktoré napísala v rokoch 1994 - 1996 sa neskôr zozbierali a vydali knižne. Samozrejme, kniha sa stala bestsellerom a neskôr aj námetom pre celosvetovo úspešný a populárny seriál z produkcie HBO.

(Zľava) Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker
Zobraziť galériu (5)
(Zľava) Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker  (Zdroj: SITA, internet)

Na rozdiel od seriálu sa príbehy v stĺpčekoch nesústredia len okolo štyroch hlavných postáv, ale aj okolo ostatných charakterov.Sama autorka priznala, že postava Carrie Bradshaw je jej alter egom. Dokonca aj pán Božský, tak ako väčšina postáv v stĺpčekoch, je inšpirovaný skutočnosťou. Pre Candace Bushnell bol pánom BožskýmRon Galotti, bývalý vedúci magazínovVogue, GQ či Vanity Fair.

Chris Noth ako Pán Božský
Zobraziť galériu (5)
Chris Noth ako Pán Božský  (Zdroj: SITA, internet)

V seriáli si pána Božského zahral Chris Noth, takisto veľmi charizmatický a pre mnohé dámy neodolateľný muž a spisovateľkine alter ego si zahrala Sarah Jessica Parker. Aj jej kariéra sa radikálne zmenila. Síce sa Parker objavila v mnohých filmoch, nikdy sa nedostala do povedomia divákov výraznejšou úlohou. Po úspechu Sexu v meste sa jej život zmenil rovnako, ako život jej kolegýň Kim Cattrall, Kristin Davis a Cynthie Nixon, ktoré sa predstavili v úlohách Samanthy, Charlotty a Mirandy.

Až na strieborné plátna

Seriál sa dočkal šiestich sérií a štyri roky po jeho obrovskom úspechu sa dočkal aj filmového spracovania. Je pravdou, že filmy boli na rozdiel seriálu honosnejšie, šaty luxusnejšie a životy hlavných hrdiniek sa ustálili. Kvalita klesla, ale stále si oba diely zachovali šmrnc a návštevnosť v kinách. Tretieho dielu sa síce nedočkáme, no napriek tomu televízie dodnes ťažia z úspechu seriálu, ktorý len tak nevymizne.

Trela biedu, no jej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Sex v mesteSarah Jessica ParkerCynthia NixonCandace Bushnell
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu