Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Klenot slovenskej kinematografie Boxer a smrť: Sloboda stojí život 40 priateľov!

Štefan Kvietik vo filme Boxer a smrť
Štefan Kvietik vo filme Boxer a smrť (Zdroj: YouTube/Tom Kos)

Slovenský film, ktorý je úspešný až tak, že ho Američania nakrútia opäť so známym hercom? Nech sa páči, Boxer a smrť so Štefanom Kvietikom v hlavnej úlohe.

Väčšina mladej generácie (nielen) u nás nevyhľadáva staré filmy. Prečo je tomu tak? Jednoducho sú staré, efekty sú na smiech a dlhé "nudné" zábery ich nebavia. Žiaľ, dnes už platí, že do kina sa chodí len na to, aby človek vypol mozog a nemusel nad ničím rozmýšľať. Práve preto má štvrtý film o Transformeroch na konte 1,1 miliardy dolárov, zatiaľ čo unikátny a čoskoro kultový Blade Runner 2049 225 miliónov. Kedysi ale divák chcel pri vychádzaní z kina rozprávať a filozofovať s priateľmi nad tým, čo videli. A tu sa pomaly dostávame k "zlatej ére československej kinematografie", a teda do 60. rokov minulého storočia.

V tomto období bolo sfilmovanýchnespočetné množstvo noviel a románov slovenských aj českých autorov, pojednávajúcich o vtedajších udalostiach a ľudských hodnotách (Drak sa vracia,Vtáčkovia, Siroty a blázni od Juraja Jakubiska). Veľký priestor na plátne mala príroda, debutujú veľké režisérske mená akoVěra Chytilová(vy, menej zaujímajúci sa o staré kvalitné filmy tej doby, môžete od nej poznať komédiuDědictví aneb Kurvahošigutntag)aleboMiloš Forman(celosvetovo známy režisér,Amadeus a Prelet nad kukučím hniezdom už patria k oscarovým klasikám). Okrem toho sem patrí aj snímka Petra Solana, ktorá nesie názov Boxer a smrť.

Dejfilmu

V tomto období filmoví scenáristi vychádzali hlavne z kníh a výnimkou nebol anifilm Boxer a smrť, ktorý čerpal od poľského spisovateľaJózefa Henaz dielas rovnomenným názvomBokser i śmierć. Kniha vychádza zo skutočných udalostí a spomienokTadeusza "Teddy" Pietrzykowskiho.

Prvá slovenská psychologická dráma z koncentračného táborazačína sekvenciou tréninguveliteľa táboru smrti Krafta(Manfred Krug), pre ktoréhoje box príjemným spestrením životana tomto smutnom mieste. Jediné, čo veliteľovi chýba, je správny sparingpartner, ktorého našťastie (pre obe strany) nachádza voväzňovi Komínekovi(Štefan Kvietik),neúspešnom utečencovi.

Vyslabnutý väzeň nemá v provizórnom ringu absolútne žiadnu šancu, a tak ho v jeho prvom súboji čaká rýchly pád k zemi. Kraft má v hlave obrovské plány na začatie slávnej povojnovej boxerskej kariéry a keďže vidí v Komínekovi ideálnu príležitosť na schopné formovanie svojich síl, začne sa oňho starať.

Slovenská legenda na filmovom chodníku slávy: „Vážim si to viac ako červený koberec“

Väzeň sa stáva bezcenným a vykrmovaným „prasaťom na porážku“, nehovoriac o tom, žev očiach ostatných trestancov sa stáva viac, než len nenávidený.Jediný, kto sa ho v tábore zastane, jepoľský pucák Willi(Edwin Marian), ktorý v minulosti pracoval v boxerskom klube vo Varšave.

Hlavný protagonista pomaly odhaľuje Kraftove slabiny, mocnie av ringu musí skrývať svoju narastajúci silu,aby si zachránil svoj život aspoň o tri dni (intervaly súbojov). Zásadný zvrat prichádza v momente, keď jeden z veliteľov umučí Williho, nenápadne pripravujúceho útek, po tom, čo sa dozvie, že je Komínekov blízky priateľ. Z hnevu takzasadí veliteľovi K.O. a ten ho okamžite z hnevu, že úder nebol fér, posiela na smrť.

Gény sa nezaprú: Títo slovenskí herci majú umenie v krvi!

Tú nakoniec odvrátiKraftova žena Helga(Valentina Thielová), podľa ktorej by smrť jasného víťaza súboja mohla neskôr uškodiťmanželovmu imidžu fair play športovca. Po opadnutí hnevudostáva Komínek jedinečnú príležitosť-prepustenie z tábora s novou identitou. Ten súhlasí až pod podmienkou, že po jeho odchode nebude spustený poplach na útek väzňa (po jeho nedolapení, ako by sa tak stalo v tomto prípade, sú poslané na smrť náhodné štyri desiatky väzňov). Komínek, slobodný a šťastný, že prežil hrôzy, ktoré v sebe skrýva koncentračný tábor, započuje po ceste z diaľky poplach.Až tu, na samom konci filmu, prichádza jeho najťažšie rozhodnutie - nový a bezpečný život, ktorý ma cenu 40-tich priateľov, či návrat do tábora a smrť seba samého?

Vznik a následné problémy

Existovalo až osemverzií scenárova dlhé štyri roky trvalo, kým sapodarilo presadiť aspoň jeden z nich. Problémom bolo, žepredstavitelia komunistického režimunedokázali stráviť, že film bude zobrazovať Krafta ako „milého a súcitného“ človeka hrajúceho fair play, ktorý nie raz, ale dokonca dvakrát zachráni Slovákovi Komínekovi život, a tak v roku 1958 vyhlásili film za profašistický. Až po následných „miernych“ úpravách mohol ísť film do výroby.

Obchod na Korze prepísal dejiny a získal Oscara: Šok pre Kronera, ale aj krádež sošky!

Natáčalo sa neďaleko Novák, medzi obcami Laskár a Koš,v priestorochbývalého pracovného tábora, ktorý tu vznikol v roku 1941a až do jeho rozpustenia sa počet jeho obyvateľov pohyboval od 1200 do 1800.Aj komparz tvorili ľudia z Novák a neďalekej Prievidze.

Štefan Kvietik na svojej postave kondične zapracoval viac, ako niektorí dnešní herci. Pribral takmer 20 kíl a tri mesiace cvičilbez rukavíc. Snímka, ktorejrežim absolútne nedôveroval, nakoniec získala množstvo domách i zahraničných cien. Na záver už len dodáme, žeAmeričania po veľkom úspechu tohto filmunatočili v roku 1989 remake s názvom Triumf ducha. Tu si hlavnú postavu strihol Willem Dafoe.

Viac o téme: Štefan KvietikBoxer a smrť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu