Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Milujeme ich, no v kinách pohoreli: Pozrite si 8 skvelých filmov, ktoré finančne prepadli

8 skvelých filmov, ktoré finančne prepadli
8 skvelých filmov, ktoré finančne prepadli (Zdroj: Telkáč koláž)

Pri premiére snímky mother!, v ktorej si hlavné úlohy strihli Jennifer Lawrence a Javier Bardem sa diváci rozdelili na dva tábory. Kritici režiséra Darrena Aronofskeho vyzdvihli do nebies, ale bežný divák odchádzal z kinosály znechutený. To sa podpísalo na tržbách a z filmu sa razom stal prepadák. My sme pre vás pripravili zoznam ôsmych filmov, ktorých kvality a obľúbenosť je nesporná, no aj napriek tomu na ne do kín v čase uvedenia nešiel takmer nikto.

Donie Darko (2001)

Niekto by si mohol myslieť, že Donnie Darko je typický puberťák. Lenže Donnie je sklamaný chlapec, trpiaci víziami o obrovskom králikovi, ktorý sa ho snaží dostať pod svoj zničujúci vplyv. Aby tomu zabránil, dopustí sa činov, ktoré ho privedú až na psychoterapiu. Prežije ťažkosti stredoškolského života i lásky a unikne bizarnejsmrti, ktorá mu hrozí pri páde motora z lietadla.

Donnie bojuje so svojimi démonmi, v prenesenom i skutočnom slova zmysle, a prežíva príbehy, súvisiace s putovaním v čase,osudom i machináciami s vesmírom. Film, ktorého kvality sú nepopierateľné stál filmové štúdio síce iba šesť miliónov, no v kinách nedokázal zarobiť ani len 1,5 milióna.

Solaris (2002)

Budúcnosť. Osamelý psychológ dr. Kelvin premýšľa a reflektuje všetky okolnosti, ktoré viedli k smrti jeho manželky. Je ale vyrušený naliehavým odkazom Gibariana, starého priateľa, ktorý je kdesi ďaleko na vesmírnej expedícii pri planéteSolaris a cez videozáznam žiada Kelvina, aby prišiel a pokúsil sa objasniť záhady, ku ktorým na stanici dochádza.

Podkladom k filmu Solaris sa stal rovnomenný a svetoznámy sci-fi román Stanislawa Lema, ktorého námetje výzvou pre režiséra Soderbergha a hollywoodsku produkciu na čele s Jamesom Cameronom, aby znovu preskúmali a objavili svet planétya v emotívnom opare milostného príbehu sa pokúsili objasniť záhady okolo vesmírnej expedície. Rozpočet projektu bol takmer 57 miliónov a Geogra Clooneyho iste zabolelo, keď videl na účte ledva 30 miliónov.

Vraj ich neznášajú, ale je to tak naozaj? Pozrite si najvernejšie milostné scény

Babe: Pig in the City (1998)

Prasiatko Babe sa pre množstvo ľudí spája s detstvom. Príbeh prasiatka, ktoré sa stane hrdinom farmy, sme si zamilovali všetci. A dokonca aj samotný Hollywood. Výsledkom bolo až sedem nominácií na Oscara a jedna premenená soška za najlepšie vizuálne efekty. Zisky boli skvelé a tak sa začalo s nakrúcaním pokračovania.

Babe sa v dvojke s kamarátmi vyberá do New Yorku. Aj tu zažíva neuveriteľné dobrodružstvá. Zmrzačené zvieratá, temná atmosféra nočného mesta a množstvo digitálnych trikov vo zvláštnom filme, ktorý balansuje medzi detskou hravosťou a hororom.Približnetakýmto štýlom to bolo celé prezentované, no kvalita išla výrazne dolu. Čiaž tak veľmi, že film zarobil o 21 miliónov menej, než bol 90 miliónový rozpočet, to už necháme na vás.

Blow Out (1981)

V roku 1981 vznikol za 18 miliónov dolárov thriller, ktorý nám predstavil zvukára Jacka Terryho (John Travolta). Tenvyrába pre malú filmovú spoločnosť, špecializujúcusa na erotické horory, zvukové efekty. Jednej noci, keď sa pokúša pre nový film nahrať šumenie vetra, stane sa svedkom nehody auta, ktoré sa nečakane zrúti z mosta do rieky. Vodič zomrie, ale Jackovi sa podarí z auta zachrániť dievča Sally. V nemocnici vyjde najavo, že vodičom bolguvernér McRyan, jeden z kandidátov na post amerického prezidenta.

Guvernérov podriadený Lawrence Henrypožiada Jacka, aby vzhľadom na guvernérovu rodinu pomlčal o dievčati, ktorés ním bolovo vozidle. Jack odprevadí Sally do motela, tým však celá záležitosť zďaleka neskončí. Keď si totiž Jack neskôr vypočujenahrávku, zistí, že sa mu podarilo zachytiť výstrel, ktorý prestrelil pneumatiku a spôsobil nehodu. Snímka režiséra Briana De Palmu v kinách zarobila žalostných 13,7 milióna amerických dolárov.

VIDEO John Travolta ako známy mafián: Svojím skvelým výkonom si pýta Oscara

Birth (2004)

Mladá vdova Anna (Nicole Kidman) sa po desiatich rokoch konečne vyrovnáva so smrťou svojho manžela Seana. Rozhodne sa povedať "áno" svojmu dlhoročnému priateľovi Josephovi (Danny Huston). Do jej života však v tej chvíli vstupuje desaťročný chlapec (Cameron Bright), ktorý o sebe tvrdí, že je jej zomrelý muž a stále ju miluje. Anna to spočiatku považuje za nepodarený vtip, ale chlapec pozná veci z jej súkromného života, o ktorých mohol vedieť len Sean.

Snímka so zaujímavým konceptom a dejom však diváka príliš nezaujala. Rozpočet nebol príliš veľký a pohyboval sa na úrovni 20 miliónov dolárov, no tržby na domácej americkej pôde sa zastavili nad hranicou 5 miliónov. Nezachránili toani zisky zo zahraničia a film sa zostal stratový.

Blackhat (2015)

U nás je film známejší pod názvom Hacker.Neznámy počítačový útočník sa rozhodol hrať o bezpečnosť celého sveta a zdá sa, že neexistuje nik, kto by ho zastavil. Zúfalé situácie sivyžadujú zúfale činy, a tak tajné služby vytiahnu z väzenia extrémne nadaného hackera Nicka Hathawaya (Chris Hemsworth), ktorý si odpykáva pätnásťročný trest za kybernetické zločiny, a predložia mu nesmierne lákavú ponuku.

Ak vystopuje hackera, ktorý práve zlikvidoval jeden z jadrových reaktorov elektrárne, bude voľný a môže opustiť väzenie. Snímka stála úctyhodných 70 miliónov dolárov a bežný divák s ňou bol spokojný. Jednohubka sa však stala neuveriteľným finančným prepadákom po tom, čo na účet filmového štúdia Universal dorazilo necelých 20 miliónov dolárov zo všetkých kinosál po celom svete.

Filmoví hrdinovia v nemocnici: Lokiho zbil kladivom malý chlapec!

Zodiac (2007)

Na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov v San Franciscu započal svoje vyčíňanie vrah známy zvyšku sveta iba ako Zodiac (to kvôli znameniu, ktorým sa podpisoval na listy, ktoré zasielal do novín). Tieto listy obsahovali výsmešné detailné popisy jeho vraždenia a dokonca aj oznámenia o budúcich vraždách. Niekedy aj recenzoval filmy (Vyháňač diabla je najlepšia satirická komédia, akú som kedy videl).

Vyšetrovanie prípadu viedol policajtDave Toschi (Mark Ruffalo) s parťákom Billom Armstrongom (Anthony Edwards). Film bol natočený podľa dvoch kníh vtedajšieho karikaturistu denníka San Francisco Chronicle Roberta Graysmitha (Jake Gyllenhaal), kam bola väčšina listov od Zodiaca adresovaná. Vraha sa nikdy nepodarilo dolapiť. Je vôbec na tomto filme niečo zlé? Áno, zisky.

The Iron Giant (1999)

V malom mestečku Rockwell Maine si Annie Hughesová robí starosti, ako finančne zabezpečiť seba a svojho deväťročného syna Hogartha. Pracuje v miestnej jedálni a ako slobodná matka má aj plné ruky práce s Hogarthovými fantáziami o mutantných mimozemšťanoch a votrelcoch. Jedného dňa príde miestny rybár do jedálne a jej zákazníkom rozpovie príbeh o obrovskom kovovom mužovi, ktorý spadol do mora. Malého Hogartha zaujme jeho rozprávanie a vydá sa hľadať obrovského robota.

To, čo nachádza, je 50 stôp vysoký obor, plný detskej zvedavosti a nenásytného apetítu pochutiť si na kove. Nádherný a magický príbeh si divákov získal azda na všetkých frontoch, za čo môže aj fakt, že o jeho tvorbu a réžiu sa postaral Brad Bird, ktorý stál na vedúcej pozícii aj pri vzniku takých fantastických animákov, akými boli Rodinka úžasných či Ratatouille. Aj napriek tomu film skončil svoju púť v takmer 50 miliónovej strate.

Viac o téme: ZodiacDonie DarkoSolarisIron GiantBlackhatBlow OutBirthBabe: Pig in the City
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu