Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NAJ udalosti roku 2017: Škandály, pochody, obrovské prekvapenia i podrezaný Trump

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: SITA)

Rok 2017 bol aj pre filmový svet plný veľkých udalostí, ktoré v mnohom otriasli hollywoodskou obcou, ale aj divákmi a fanúšikmi. Či už hovoríme v dobrom, alebo v zlom. Tento rok sme boli svedkami prekvapujúcich filmových premiér, trapasov, pochodov, ale aj škandálu, ktorý spustil lavínu obvinení.

Pochod žien

V januári tohto roka sa po celom svete konali Pochody žien (Women's March). Nežná stránka sa postavila za svoje práva. Tieto pochody nadväzovali na zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta. Mnohí totiž nesúhlasili nielen s jeho zvolením, ale aj s jeho názormi. K pochodom sa pridalo aj mnoho herečiek a svoje kolegyne či manželky podporovali aj známi herci, speváci a iní slávni ľudia v Hollywoode.

Pochod žien vo Washingtone (Foto: SITA/AP/Alex Brandon)
Zobraziť galériu (13)
Pochod žien vo Washingtone (Foto: SITA/AP/Alex Brandon)  (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Pochodu sa v mnohých svetových metropolách zúčastnili tisícky nespokojných žien, ktoré sa dočkali obrovskej podpory. AkciaPochod žien bola pôvodne naplánovaná ako jediný pochod vo Washingtone, postupne sa však rozšírila až na približne 670 zhromaždení vo všetkých štátoch USA a v 58 krajinách sveta.

Trainspotting oživil slávu

Režisér kultového filmu Trainspotting sa rozhodol po dvadsiatich rokoch oživiť jeho slávu. T2 sa na Slovensku dočkal premiéry v polovici februára. Mnohí na to dlho čakali a od pokračovania si sľubovali veľa. Kým väčšine snímok sa nepodarí naplniť vysoké očakávania, Boyleovi sa to podarilo. T2 v mnohom prekvapil, po jeho vzhliadnutí vo vás zanechal zvláštne nostalgický pocit.

Film si zachoval ducha rebela spred dvadsiatich rokov a vrátil nás do momentu, kedy ožili staré krivdy a padli akékoľvek steny vybudovaných klamstiev. Na začiatku zacítili štyria priatelia príležitosť a potom prišla zrada. Po dvoch dekádach sa síce mnohé veci zmenili, no základ ostal po starom. Kvalite snímky pridalo aj pôvodné herecké obsadenie v zložení Ewan McGregor, Ewen Bremmer, Johnny Lee Miller a Robert Carlyle. Emočne silný príbeh bol jedným z najsilnejších premiérových momentov tohto roka.

Na Oscaroch vyhlásili zlého víťaza

Koncom februára sa konalo dlhoočakávané udeľovanie cien Oscara. Kým minulý rok sprevádzal odovzdávanie cien bojkot zo strany afroamerických hercov a členov hollywoodskej obce, pretože Oscar je podľa nich príliš biely, tento rok sa niesol v znamení obrovského trapasu. Obeťou sa stal najviac favorizovaný muzikál La La Land. Warren Beatty a Faye Dunaway prišli na počesť 50. výročia ich spoločnej snímky Bonnie a Clyde (1967) odovzdať cenu v kategórii najlepší film.

Emma Stone gratuluje hercovi Mahershalovi Alimu za víťazstvo v kategórii najlepší film po tom, ako ohlásili zlého víťaza. (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello)
Zobraziť galériu (13)
Emma Stone gratuluje hercovi Mahershalovi Alimu za víťazstvo v kategórii najlepší film po tom, ako ohlásili zlého víťaza. (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello)  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Zdalo sa, že víťaz tejto kategórie neprekvapí a najprv vyhlásili za najlepší film muzikál La La Land. No tvorcovia a herci počas ďakovných rečí zažili šok. Niekto si pomýlil obálky, preto Beatty vyhlásil zlý film.V jeho obálke totiž bolo meno Emmy Stone, nie filmu La La Land. Tvorcovia La La Landu však na kameru ukázali pravú obálku, aby si ľudia nemysleli, že to bol vtip.Oscara v kategórii najlepší film získala po oprave výsledkovdráma Barryho JenkinsaMoonlighto dospievaní černošského geja v drogovej štvrti.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


Rozchod BenaAfflecka a Jennifer Garner

Prvé informácie o rozchode jedného z najstabilnejších párov v Hollywoode sa objavili ešte v júni roku 2015. Po takmer dvoch rokoch od rozchodu sa ľady pohli a herci požiadali v apríli tohto roku o rozvod. Momentálne sa stále dohadujú na starostlivosti o deti. Pár spolu chodil od roku 2004 a majú tri deti.Napriek tomu sa objavili správy o tom, že možno sa nakoniec žiaden rozvod konať nebude.

Jennifer Garner a Ben Affleck (Foto: SITA/AP/John Shearer)
Zobraziť galériu (13)
Jennifer Garner a Ben Affleck (Foto: SITA/AP/John Shearer)  (Zdroj: SITA/AP/John Shearer)

V marci zverejnil magazín people informáciu, že Jennifer Garner odvolala rozvod, pretože chce, aby to s Benom Affleckom vyšlo. Magazínu to mali potvrdiť viaceré zdroje. Nakoniec to však vyzerá tak, že Ben Affleck už rozchod definitívne prekonal. V Hollywoode sa šušká, že sa stretáva s televíznou producentkouLindsay Shookus. Affleck sa tiež v marci na Facebooku priznal, že oficiálne ukončil odvykačku. Herec bol totiž v minulosti závislý od alkoholu.

ŠokujúcafotografiaTrumpa

Komička Kathy Griffinzverejnila koncom mája na sociálnych sieťach šokujúcu fotografiu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyzerá to tak, že chcela jeho hlavu, ale krvavúa odseknutú. Komička pózovala známenu fotografovi Tylerovi Shieldsonovi. Fotograf sa preslávil svojimi šokujúcimi a ostrými zábermi.Fotografie sa objavili exkluzívne na portáli TMZ ešte pred oficiálnym zverejnením. Fotograf aj herečka si počas fotenia robili z fotiek srandu.

Griffin povedala, že sa zrejme budú musieť presťahovať spolu so Shieldsonom do Mexika, keď tieto fotografie uzrú svetlo sveta, pretože asi skončia vo väzení. Trumpovi kritici často apelujú práve na jeho migračnú politiku. Podľa nich totiž svojimi prejavmi podnecuje násilie v krajine. Otázne je, či tieto fotografie nerobia to isté. Napriek tomu v umenívyjadrujenesúhlas každý po svojom.

Clooneymu sa narodili dvojičky

Jeden z najväčších sexsymbolov Hollywoodu si po dlhých rokoch neúspešných vzťahov našiel svoju vyvolenú. V roku 2014 sa zoznámil s pôvodom libanonskou právničkou Amal Alamuddin. Krátko na to sa zasnúbili a vzali. Spoločne tvoria naozaj krásny a evidentne šťastný pár. Svet čoskoro obletela správa, že 56-ročný herec sa stane otcom, a to hneď dvojnásobným.

Amal a George Clooneyovci (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss)
Zobraziť galériu (13)
Amal a George Clooneyovci (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss)  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss)

Vo februári tohto roku pár oznámil, že Amal je tehotná. Neskôr sa objavili správy, že páru sa narodia dvojičky. Začiatkom júna Clooneyho žena porodila dcérku Ellu a syna Alexandra. Po niekoľkých mesiacoch sa začali objavovať aj na verejnosti, no svoje dve ratolesti radšej pred objektívmi paparazzov strážia.

Súd s Billom Cosbym skončil

Kauza okolo Billa Cosbyho, obľúbeného herca a komika, otriasla filmovým svetom v roku 2014. Pre mnohých bolo naozaj ťažké uveriť, že by obľúbený doktor Huxtable bol schopný takýchto zverských činov. Čoraz viac dôkazov však ukazovalo v jeho neprospech a vyzeralo to, že z tejto situácie sa už nevyvlečie.Viac ako 60 žien postupne obvinilo a odkrylo zverstvá, ktorých sa komik pred rokmi dopúšťal na vtedy ešte nevinných mladých dievčatách. Obvinili ho zo znásilnenia, sexuálneho obťažovania, zo zdrogovania, sexuálnych útokov a zneužívania detí.

Bill Cosby opustil 17. júna tohto roku súd v Pensylvánii. (Foto: SITA/AP/Matt Slocum)
Zobraziť galériu (13)
Bill Cosby opustil 17. júna tohto roku súd v Pensylvánii. (Foto: SITA/AP/Matt Slocum)  (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

Detaily, ktoré ženy zverejnili vo svojich príbehoch boli naozaj šokujúce, dôkazom boli aj predpisy na lieky, ktorými mal dievčatá omámiť a zdrogovať. Proces sa ťahal dlhé mesiace a nakoniec prišiel do slepej uličky. Skončil sa 17. júna tohto roku potom, čo sa v prípade tuctov obvinení proti komikovi porota nedokázala zhodnúť na výsledku. Porota v Pensylvánii sa nedokázala jednomyseľne zhodnúť na jeho vine alebo nevine. Niektoré správy tvrdili, že až 12 porotcov pochybovalo. Proces by mali opäť obnoviť na jar roku 2018.

Tento rozchod prekvapil

V auguste otriasol Hollywoodom prekvapujúci rozchod. Anna Farris a Chris Pratt ohlásili, že ich vzťah sa skončil. Po ôsmich rokoch idylického vzťahu ich už zrejme vzťah nenapĺňal do takej miery, aby spolu dokázali ostať. Pratt na Facebooku napísal k ich rozchodu aj verejné vyhlásenie. "Je nám ľúto, že Anna a ja musíme oznámiť, že žijeme už právne oddelene. Dlho sme sa snažili, aby to vyšlo, sme obaja veľmi sklamaní," uviedol herec. Farris zverejnila podobné vyhlásenie na Instagrame.

Anna Farris a Chris Pratt (Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer)
Zobraziť galériu (13)
Anna Farris a Chris Pratt (Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer)  (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer)

Spoločne vychovávajú päťročného syna Jacka. "Náš syn má dvoch milujúcich rodičov a hlavne pre jeho dobro chceme túto situáciu ponechať v súkromí najviac, ako sa dá. Obaja sa chceme pohnúť vpred. Stále k sebe navzájom prechovávame lásku, vždy budeme spolu radi tráviť čas a prechovávať voči sebe obrovský rešpekt," dodal herec. Objavili sa aj správy, že dôvodom bol ich rozdielny životný štýl. Kým Anna Farris chcela ostať v Los Angeles, Prattovi vyhovovalo cestovanie po svete.Vyzerá to tak, že herečka po rozchode nezaháľala. V septembri svetové médiá informovali, že začala randiť s kameramanom Michaelom Barrettom.

Weinstein spustil lavínu obvinení zo sexuálneho obťažovania

Najväčším škandálom sa stali rozsiahle obvinenia na adresu jedného z najznámejších amerických producentov Harveyho Weinsteina. Americký producent prišiel postupne o renomované postavenie vo filmovom priemysle, ale aj o svoju povesť. Stal sa hlavnou postavou rozsiahleho škandálu súvisiaceho so sexuálnym obťažovaním v Hollywoode. V tejtosúvislosti sa proti nemu vyslovili desiatky žien vrátane herečiek Angeliny Jolie, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Cary Delevingne, Léy Seydoux, Salmy Hayek či Kate Beckinsale.

Harvey Weinstein (Foto: SITA/AP/Michael Sohn)
Zobraziť galériu (13)
Harvey Weinstein (Foto: SITA/AP/Michael Sohn)  (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

Tie prehovorili po tom, ako v magazíne The New Yorker vyšiel článok, v ktorom zazneli na adresu Weinsteina veľmi vážne obvinenia zo strany Asie Argento, Miry Sorvino či Rosanny Arquette. Niekoľko žien vrátane herečky Rose McGowan ho obvinilo aj zo znásilnenia. Weinstein "akékoľvek obvinenia zo sexu bez súhlasu oboch strán" a možnú odvetu za odmietnutie takéhoto styku odmieta. Hollywoodskeho producenta v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho napadnutia vyšetrujú v USA aj vo Veľkej Británii. Na jeho adresu sa vyjadril aj jeho blízky priateľ a spolupracovník Quentin Tarantino, ktorého to do veľkej miery šokovalo.

#metoo

Po prevalení Weinsteinovho škandálu sa začala na sociálnych sieťach obrovská dvojslovná kampaň Me Too (z ang. Aj ja). Hnutie Me Too sprevádzal aj príslušný hashtag #metoo, ktorý používali herečky, fanúšičky, obete a mnohé ženy po celom svete na znak solidarity s obeťami, ktoré prežili podobné nepríjemné zážitky. Táto kampaň nie je novinkou. Pred desiatimi rokmi ju odštartovala aktivistka Tarana Burke a v súčasnosti jej vdýchla nový život herečka Alyssa Milano, ktorá takisto figuruje medzi ženami, ktoré Weinsteina obvinili z obťažovania.

Alyssa Milano 15. októbra na sociálnej sieti Twitter napísala správu. "Navrhnuté priateľkou: Ak všetky ženy, ktoré boli obeťami sexuálneho škandálu napíšu status so slovami Me too, ľudia by sa potom dozvedeli, aký obrovský rozsah tento problém má." Neskôr si napísala "Me too" status, v ktorom napísala. "Ak ste boli sexuálne obťažovaní alebo napadnutí, napíšte me too ako odpoveď na tento status." O ani nie 24 hodín, status zdieľalo viac ako pol milióna ľudí a toto číslo každým dňom rapídne stúpalo. Hashtag sa stal populárnym v 85-ich krajinách sveta. Hnutie Me Too bolo neskôr prestížnym časopisom Time vyhlásené za osobnosť roka 2017. Prvýkrát v histórii ocenenie získalo hnutie a tvárami sa stali všetky herečky, ženy a ostatní, ktoré prelomili mlčanie.


Mohlo by vás zaujímať:Novinár bráni Kevina Spaceyho: Bolo to dávno, zmierte sa s tým a neničte ho!


Šokujúce priznanie Kevina Spaceyho

Krátko po odhalení sexuálneho škandálu okolo Harveyho Weinsteina sa spustila lavína ďalších hercov, ktorí čelili rovnakým obvineniam. Koncom októbra obvinil jedného z najlepších a najtalentovanejších hercov v Hollywoode Kevina Spaceyho z obťažovania bývalý detský herec Anthonny Rapp. Spacey neskôr oľutoval a zároveň sa priznal, že mal vzťahy s mužmi aj so ženami a v súčasnosti sa rozhodol žiť ako homosexuál.

Kevin Spacey (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello)
Zobraziť galériu (13)
Kevin Spacey (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello)  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Spaceyho začali obviňovať aj ďalšie bývalé detské hviezdy. Hercovi tieto obvinenia napriek jeho ľútosti začali postupne ničiť kariéru. Spoločnosť Netflix prerušila s hercom styky a vylúčila ho aj z úspešného seriálu Dom z kariet. Šiesta séria sa tak stala poslednou, ktorú herec zrejme ani nedohrá. Prišiel aj o ocenenie za celoživotný prínos kultúre. Vyzerá to tak, že jeho kariéra je na konci. Po Kevinovi Spaceym čelil obvineniam aj ďalší herec Dustin Hoffman.

Marvel vs. DC

Tento rok sa do kín dostala ďalšia dlhoočakávaná marvelovka Thor: Ragnarok, ale aj ďalší film z dielne DC Justice League. Na oba filmy čakali kritici aj diváci so zatajeným dychom. Po obidvoch premiérach bol verdikt jasný. Prvý diel Justice League nezachránila ani skvelá Gal Gadot a aspoň po filmovej stránke Thor so svojim tímom na plnej čiare zvalcovali Supermana, Batmana a Wonder Woman. Tvorcovia Thora stavili na skvelé efekty, nenútený humor a elektrizujúci soundtrack. Budúci rok čaká fanúšikov ďalší skvost v podobe Avengers: Infinity War a o rok neskôr pokračovanie Justice League. Zatiaľ superhrdinom jednoznačne kraľujú marvelovky.

Marvel na plnej čiare prevalcoval Justice League z dielne DC. (Foto: SITA/AP/Marvel Studios, Warner Bros. Entertainment Inc.)
Zobraziť galériu (13)
Marvel na plnej čiare prevalcoval Justice League z dielne DC. (Foto: SITA/AP/Marvel Studios, Warner Bros. Entertainment Inc.)  (Zdroj: SITA/AP/Marvel Studios, Warner Bros. Entertainment Inc.)

Dlhoočakávaný Star Wars ohúril

Koniec februára patrí už tradičné veľkej filmovej slávnosti. Premiéry sa dočkal druhý diel zo zatiaľ poslednej avizovanej trilógie Star Wars. Poslední Jediovia sa pod režisérskou aj scenáristickou taktovkou Riana Johnsona stali absolútnym trhákom. Za premiérový víkend zinkasoval viac ako 380-miliónov eur.

Star Wars: Poslední Jediovia predčil všetky očakávania a považuje sa za zatiaľ najlepší diel. (Foto: SITA/AP/Lucasfilm, John Wilson)
Zobraziť galériu (13)
Star Wars: Poslední Jediovia predčil všetky očakávania a považuje sa za zatiaľ najlepší diel. (Foto: SITA/AP/Lucasfilm, John Wilson)  (Zdroj: SITA/AP/Lucasfilm, John Wilson)

Ôsma epizóda populárnej vesmírnej ságy bola podľa mnohých skvelou poctou herečke Carrie Fisher, ktorá 27. decembra 2016 zomrela. V novinke si zahrali Mark Hamill (Luke Skywalker), Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren) a mnohí ďalší. Star Wars: Poslední Jediovia sa považuje za zatiaľ najlepší diel.

Obrovská investícia

Konglomerát Walt Disney kúpilveľkú časť americkej mediálnej spoločnosti 21st Century Fox za približne 52,4 mld. USD v akciách. Predmetom akvizície sú filmové a televízne štúdiá, káblová a medzinárodná televízia. Walt Disney kupuje 21st Century Fox za miliardy, ktoré im majú pomôcť vytvoriť konkurenciu pre Netflix či Amazon Prime Video. Akvizíciou Disney získa nielen filmové štúdiá a televízne stanice, ale aj časti v spoločnostiach Hulu alebo Sky.

Zábavný priemysel sa mení (Foto: SITA/AP/Richard Drew)
Zobraziť galériu (13)
Zábavný priemysel sa mení (Foto: SITA/AP/Richard Drew)  (Zdroj: SITA/AP/Richard Drew)

Spoločnosť 21st Century Fox rodiny mediálneho magnáta Ruperta Murdocha pred predajom vyčlení Fox Broadcasting, Fox News, Fox Business Network, športové televízne kanály FS1, FS2 a Big Ten Network do novej spoločnosti, ktorej akcie budú kótované na burze.To, že Rupert Murdoch a jeho synovia boli ochotní predať veľkú časť svojho majetku, ktorý sa budoval desaťročia, je pre odvetvie veľkým prekvapením. Avšak zábavný priemysel prechádza veľkými zmenami.

Viac o téme: OscarKevin SpaceyGeorge ClooneyStar WarsEmma StoneTrainspottingBill CosbyDonald TrumpPochod žienHarvey WeinsteinMe TooT2
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu