Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máte problém? Títo filmoví právnici by vás vysekali zo všetkého

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube)

Keď sa niekto dostane do vážnych problémov, zostane mu už len posledná možnosť - najať si kvalitného právnika, aby ho z toho dostal. Vo filmoch a seriáloch existujú takí, ktorí vás vyvlečú naozaj zo všetkého. Často však musia využiť netradičné spôsoby, ale aj prefíkané myslenie, aby sa im to podarilo.

Jake Brigance (Čas zabiť)

Ambiciózny a talentovaný právnik z Mississippi rieši prípad v 80. rokoch, kedy bola rasová nenávisť na vrchole. Jake Brigance sa nachádza v úlohe obhajcu černošského muža, ktorého obvinili z vraždy dvoch bielych mužov. Dôvodom je znásilnenie jeho desaťročnej dcéry Tonye. Jake vzal prípad, pretože v dievčatku videl svoju dcéru. Nebolo to však jednoduché, celá belošská komunita ho za to začala nenávidieť a vyvíjali naňho nátlak zo všetkých strán. Takmer mu podpálili dom a zaútočili na jeho asistentov.

Zmena miesta sa mu nepodarila a musel preto obhajovať svojho klienta v meste, kde žije väčšina belochov a šanca na spravodlivý proces je minimálna. Porote však predstavil Tonyu ako biele dievčatko, čím si porota uvedomila, o aký závažný čin ide. To bol zo strany Jakea Brigancea majstrovský ťah, ktorý na všetkých zapôsobil. V hlavnej úlohe sa predstavil Matthew McConaughey.

Ally McBeal (Ally McBeal)

Kto by si nepamätal uletenú svojskú právničku Ally McBealovú. Seriál z 90. rokov sa tešil obrovskej popularite. Strelená právnička riešila problémy v nie veľmi tradičnej firme po svojom. Kvôli svojim halucináciám navštevovala psychológov, aby sa dokázala vysporiadať so svojimi problémami a fóbiami. Napriek tomu Ally vždy vedela, ako človeka z problému dostať. Hlavnú úlohu stvárnila Calista Flockhart. Ide o jej najvýznamnejšiu úlohu, od roku 2005 sa neobjavila v žiadnom filme ani seriáli.

Daniel Kaffee (Zopár správnych chlapov)

Poručík Kaffee je americkým právnikom, vyštudoval Harvard a rozhodol sa pôsobiť vnámorníctve. Nikdy nebol veľmi vášnivým právnikom, no keď do hry vstúpilo jeho svedomie, do prípadu sa vložil naplno. Vždy bol totiž mimoriadne rýchly,ak išlo o mimosúdne vybavovanie prípadov.Dvaja vojaci z americkej základne Guantánamo na Kube sú obvinení z vraždy svojho kolegu.

Aj týmto dvom vojakom odporučil priznať sa, aby dostali čo najmenší trest. Viacero okolností ho však presvedčilo, aby sa tentokrát pokúsil o nemožné. Rozhodne sa dokázať nevinu obžalovaných aj proti ich vôli. Podstúpi tak riziko,musí zohnať potrebné dôkazy a otvorene sa postaví základni Guantánamo a plukovníkovi so stykmi na najvyšších miestach. V hlavných úlohách sa predstaví Tom Cruise ako plukovník Kaffee a Jack Nicholson ako nekompromisný odporca.


Mohlo by vás zaujímať:Pocta Neesonovskej akcii: B-čkový thriller však netreba zbytočne preceňovať


Martin Vail (Prvotný strach)

Richard Gere musel vo filme Prvotný strach riešiť naozaj tvrdý oriešok. Jeho klient Aaron údajne zavraždil kňaza. Martin Vail však odhalí, že jeho klient nie je celkom duševne zdravý. Trpí totiž schizofréniou, čo odhalila séria niekoľkých výsluchov. Jeho skvelé schopnosti však narazia na kameň úrazu. Aarona z problému dostane, no šokujúci koniec filmu odhalí, ako dokázal oklamať nielen súd, porotcov, ale aj ľudíz okolia a dokonca aj svojho právnika.

Elle Woodsová (Pravá blondínka)

Nikto neveril, že Elle Woodsová dokáže niekedy vyštudovať právnickú školu. Namiesto toho, aby sa poddala negatívnym odozvám, prihlásila sa na školu a všetkým ukázala, čo dokáže.Prvotný dôvod bol síce ohúriť expriateľa, no nakoniec to Elle začalo baviť. Netradičným spôsobom a nadľahčeným pohľadom na veci dokázala vyriešiť problémy, na ktoré nie vždy stačí len právnická logika. Práve preto si Elle Woods získala srdcia mnohých.

Mickey Haller (Obhajca)

Samoľúby právnik riadi všetko zo zadného sedadla svojho auta. Nekompromisný profesionál, ktorý sa nezamýšľa nad vinou či nevinou klientov si jednoducho ibarobí svoju prácu. Je jedno, kto je jeho klientom. Každého vyseká z akejkoľvek situácie. S prípadom bohatého mladíka, ktorý je obvinený zo znásilnenia a z napadnutia mladej ženy však nepočítal. Postupne odhalí zamotané pozadie a musí vymyslieť spôsob, akým bude trpieť pravý prefíkaný vinník. Matthew McConaughey sa tentokrát opäť predstaví ako právnik Mickey Haller.

Erin Brockovich (Erin Brockovich)

Erin v podaní Julie Roberts síce nepatrí ku klasickým vyštudovaných právnikom, no jej práca hovorí o inom. V príbehu podľa skutočnej udalosti viedla žalobu proti obrovskej spoločnosti Pacific Gas and Elektric. Dvakrát rozvedená matka troch detí odhalila jeden z najväčších korporátnych škandálov v Amerike. Začala ako sekretárka v advokátskej kancelárii, no pri rešerši banálneho prípadu narazí na stopu znečisťovania podzemných vôd elektrárenskou spoločnosťou. Následky znečistenia na ľuďoch sú katastrofálne - rakovina, genetické zmeny, potraty. Erin sa preto rozhodla, že začne dávať dokopy obrovský prípad, ktorý vyniesol jej, ľuďom a ďalším právnikom 333 miliónov dolárov.

Viac o téme: Tom CruiseMatthew McConaugheyReese WitherspoonAlly McBealCalista Flockhart
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu