Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chce zabiť spolužiačku, nakoniec sa zamiluje: Netflix opäť trafil do čierneho

Seriál The End of the F***ing World Zobraziť galériu (3)
Seriál The End of the F***ing World (Zdroj: YouTube/Netflix)

Streamovací gigant Netflix chrlí jeden projekt za druhým. Niektoré z nich sa síce dočkajú zmiešaných reakcií, ako napríklad v prípade snímky Bright s Willom Smithom či pokračovaní série Cloverfield, no pri seriáloch len málokedy trafí vedľa. Dôkazom je aj The End of the F***ing World, ktorý v sebe skrýva originálny príbeh, poriadnu dávku sarkazmu a taktiež čierneho humoru.

Čierny humor aj na miestach, kde by ste ho nečakali

Príbeh tohto skutočne čierneho seriálu nás zavedie do života stredoškolákov Jamesa (Alex Lawther, známy aj z iného projektu spoločnosti, Black Mirror) a Alyssi (Jessica Barden, verejnosti známa z romatickej drámy Far from the Madding Crowd).James o sebe už od detsvazmýšľa ako o psychopatovi, čo ho časom dovedie k sebapoškodzovaniu (naozaj svojským spôsobom), či dokonca k myšlienke vraždy.

Netflix a jeho skvosty: Toto sú najdrahšie seriály súčasnosti

Práve v tom momentemu do cesty prichádza možná obeť v podobe šialene pôsobiacej dievčiny. Tá však ale naopak zvažuje, že bysa James časom mohol stať práve jej vyvoleným. Na obrazovskách sa nám teda začne rodiť diametrálne odlišný vzťah, ktorý môže pokojne zájsť aj na koniec sveta. To v podstate nasvedčuje aj samotný názov.

Seriál The End of
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Netflix)

Problémy dospievania podané novým spôsobom

Začatok seriálu vyzerá na prvý pohľad úplne nevinne. Sledujeme puberťácke problémy dvoch mladých ľudí, ktorých absolútne nič nespája. Aj napriek tomu sa však za čudesných okolností rozhodnú dať dokopy. Každý z nich z totálne odlišného dôvodu. On v nej vidí svoju potenciálnu prvú obeť, na ktorej by si mohol vybúriť svoje"psychopatické" správanie a pre ňu sa on stáva prostriedkom na útek z nefungujúcej rodiny.

Z úplného dna až na výslnie: Ako sa streamovací gigant Netflix dostal na vrchol?

Vo svojej podstate sme stále svedkami známej a často otrepanej témy dospievania, kedy sú mladí hrdinovia vystavení nástraham sveta dospelých. Jonathanovi Entwistleovi na režisérskej stoličke sa spolu s Charliem Covellom pri tvorbe scenára podarilo dokonalým spôsobom vyťažil maximum z komiksovej predlohy Charlesa Forsmana a divákom tak doručili typický britský humor s vynikajúcou, no zároveň aj originálnou atmosférou.

Seriál The End of
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Netflix)

Chémia, ktorá funguje na jednotku

Celý projekt okrem vyššie spomínaných pozitív dominuje ešte aj v ďalších aspektoch. Tým prvým je skvelá hudobná zložka seriálu, ktorá ho okorení a diváka navedie presne tým smerom, akým tvorcovia chceli. Tým druhým a azda najdôležitejším je hlavné herecké duo, ktorému rozhodne ich výkon veríte a viete sa vžiť s ich vnútornými démonmi.

Clooney pripravuje s Netflixom minisériu: Kauza Watergate sa opäť otvorí

Množstvo ľudí sa zdráha pustiť doseriálov, pretože dnešná uponáhľaná doba im neumožňuje sústrediť sa naň a nájsť si dostatok voľného času na sledovanie. The End of the F***ing World hravo vyriešil aj tento problém. Počet epizód sa zastavil na čísle osem, pričom každý diel má iba 20 minút. Prvá séria sa tak dá "zhltnúť" za jedno dopoludnie, počas ktorého sa vám seriál rozhodne vryje do pamäte.

Seriál, na ktorý si nájdete čas

Zatiaľ môžete sledovať na Netflixe prvú sériu, o jej pokračovaní zatiať nepadlo ani slovo, no tvorcovia si na jeho konci urobili zadné vrátka kvôli prípadnému úspechu. Ten sa dostavil a reakcie divákov i odborných recenzentov sú viac než len pozitívne, takže zostáva dúfať, že sa už čoskoro dočkáme nových informácií. Videli ste tento projekt? Ako na vás seriál zapôsobil?

Viac o téme: NetflixThe End of the F***ing World
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu