Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Toto sú víťazi Oscarov: Napriek ťaživej atmosfére odzneli desiatky vtipov!

Guillermo del Toro Zobraziť galériu (2)
Guillermo del Toro (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Výsledky Oscarov sú známe! V noci z nedele na pondelok sa konal jubilejný 90. ročník odovzdávania prestížnych Cien Akadémie (Academy Awards). Oscary patria každoročne takmer k najväčším slávnostiam vo filmovom priemysle. Získať Oscara je pre hercov, režisérov, skladateľov, dokumentaristov a všetkých ostatných tým najdôležitejším ocenením. Pozrite si zoznam najlepších výkonov za minulý rok.

Moderátorom jubilejného slávnostného večera bol tak ako minulý rok Jimmy Kimmel. Filmová obec sa už tradične zišla v Los Angeles v Dolby Theatre. Toto sú filmy a tvorivé osobnosti, ktoré si cenu Oscara za ich výkony a nápady v roku 2017 zaslúžili najviac. Úvod sa niesol v duchu čiernobieleho pripomenutia si jubilejného ročníka, ktorý velebil rozmanitosť a to, že by sme mali akceptovať všetkých bez rozdielu.

Najobľúbenejším chlapom je Oscar

Jimmy Kimmel podľa očakávania začal niekoľkýmižartíkmi o kampani #MeToo. Na rozdiel od udeľovaniacien Zlatý glóbus neprišli celebrity odeté v čiernych šatách, mnohé z nich si však na protest proti sexizmu pripliodznak kampane Time 's Up.Kimmel sa zmienil aj o afére hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, kampani #MeToo a Time's Up.

Oscar je podľa neho v súčasnosti"najobľúbenejší a najrešpektovanejší"muž v Hollywoode, pretože"má ruky tam, kde na nich môžete vidieť"a nemá ani penis."To je muž, akého v tomto meste potrebujeme,"povedal moderátor. Kimmel tiež vyzval ocenených, aby svoje ďakovné reči príliš nepreťahovali. Tomu s najkratším príhovorom sľúbil darovať vodný skúter.

"Oscar mátento rok 90 rokov, to znamená, že je pravdepodobne doma a pozerá sa na Fox News," zažartoval na začiatku večera Jimmy Kimmel. Vyjadril tiež nádej, že tento rok sa večer zaobíde bez faux-pas ako vlani, kedy bol kvôli omylu usporiadateľov vyhlásený iný víťaz v kategórii najlepší film. "V roku 1929 odovzdali dve ceny za najlepší film. Podobne ako minulý rok," povedal Jimmy Kimmel. Odovzdávanie prvých cien sa konalooproti hotelu Dolby Theater.

Nominuj svojich favoritov do finále!

Emotívne hlavné ocenenia

Guillermo del Toro takisto pripomenul, že ako mnohí umelci, aj on je imigrant."Filmový priemysel podľa mňa posúva hranice,"povedal po prevzatí si ceny za najlepšiu réžiu. Gary Oldman dostal sošku za svoj bravúrny výkon v úlohe Winstona Churchilla. "Filmy majú silu a dokázali upútať mladého muža z južného Londýna, aby šiel za svojím snom. Ďakujem svojmu bratovi a priateľovi, že mi pomohli sa toho sna držať," povedal rozcítený herec, pre ktorého je to prvý Oscar.

Sam Rockwell, Frances McDormandová, Allison Janneyová a Gary Oldman
Zobraziť galériu (2)
Sam Rockwell, Frances McDormandová, Allison Janneyová a Gary Oldman  (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

"Chcem poďakovať aj Churchillovi, ktorý bol skvelým spoločníkom na tejto ceste a, samozrejme, svojej manželke, ktorá ma podporovala," povedal. "Nedostanem skútrik, ale chcem poďakovať mame, ktorá je staršia ako Oscar," poďakoval svojej 99-ročnej mame s tým, aby dala variť čaj, lebo nesie domov Oscara.

Frances McDormand bola zo svojej ceny nesmierne nadšená. "Lapám po dychu, ale chcem povedať niekoľko vecí," povedala herečka. "Zvlášť sa chcem poďakovať svojmu klanu," povedala McDormand a vyzvala, aby sa k nej pridali na pódium, poďakovala sa a uklonila. Pri vyhlasovaní najlepšieho filmu si Kimmel neodpustil vtipy ohľadom minuloročného trapasu. Cenu odovzdali rovnakoako minulý rok Warren Beaty a Faye Dunaway. "Sme radi, že vás vidíme druhý raz," zažartovali si herci. Najlepšou snímkou sa stala Podoba vody. Potom odovzdal skúter dizajnérovi.

Len nepovedz La La Land

Napriek naozaj ťaživej nálade nielen v Amerike, ale v celom svete, sa Oscary niesli v duchu vtipov. Allison Janney si pri prevzatí ceny za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe rovnako zavtipkovala. "Všetko som to dokázala sama," povedala ocenená herečka. Margot Robbie jej so slzami v očiach zagratulovala. Pre herečku je to prvánomináciaa zároveň prvý Oscar.

Moderátor Jimmy Kimmel sa aj tento rok rozhodol prekvapiť filmových fanúšikov. S niekoľkými hosťami galavečera vrátane hercov Marka Hamilla, Margot Robbie, Gal Gadot, Emily Blunt, LupityNyong'či režiséra Guillerma del Tora zamieril do neďalekého kina a jeho návštevníkom doniesol občerstvenie. "Ste naživo na Oscaroch," povedal Kimmel prekvapeným ľuďom. Celebrity z oscarového publika im následne poďakovali za to, že do kina na ich filmy chodí. Jeden z divákov uviedol nasledujúcu kategóriu.

V kategórii celovečernýdokument zvíťazil Icarus režiséra Bryana Fogela, ktorý se venuje témedopingu v Rusku."Aspoň vieme, že Putin neovplyvnil tieto voľby,"zažartoval moderátor večera Jimmy Kimmel."Len nepovedz La La Land, nepovedz La La Land,"povedal Mark Hamillpri vyhlasovaní ceny za najlepší krátky animovaný film.

90 rokov snov

Keďže ide o jubilejný ročník, krátky zostrihom filmov si pripomenuli 90 rokov snov a umeleckých počinov. Pri každej väčšej kategórii uviedli zostrih predchádzajúcich víťazov v jednotlivých kategóriách. Napríklad pri vedľajšej ženskej postave, najlepšom hercovi a herečke v hlavnej úlohe siEddie Vedder piesňou zosnulého Toma Pettyho spolu so všetkými pripomenul všetkých, ktorí minulý rok opustili umeleckú obec.

Oscary ako politický priestor

So zvolením Donalda Trumpa za prezidenta sa aj do odovzdávania tohtoročných cien preniesla politická nálada. Reprezentovala ju najmä pieseň Stand Up For Something z filmu Marshall či This Is Me z filmu Najväčší šouman, ktorá je nominovaná/vyhrala kategóriu najlepšia pôvodná filmová pieseň. Ďalej to boli príliš biele Oscary, z čoho si robili tento rok vtipy alebo kampane Time's Up a #MeToo."Musíme pracovať na tom, aby sa ďalších 90 rokov rozvíjala rozmanitosť a diverzita. To začína už tento rok,"povedala Ashley Judd. Predstavili tak krátky zostrih ženských priekopníčok.

"Tento priemysel sa musí zaoberať podstatou ľudskosti, ktorý sa stráca za stereotypmi," povedala v zostrihu Mira Sorvino. "Keď do kín prišla Thelma a Louise, všetko sa zmenilo. Do hlavných úloh sa začali viac obsadzovať ženy," povedala Geena Davis, predstaviteľka jednej z hlavných úloh v spomínanom filme. Barry Jenkins a Kumail Nanjiani takisto prehovorili o búraní mýtov a stereotypov, čo sa rasizmu týka.

Počas večera si herci pripomenuli mužov a ženy, ktorí ako vojaci bojujú za ich krajinu po celom svete."Chcem sa ospravedlniť všetkým ženám a mužom, že v tomto zostrihu bol aj Matt Damon. Zaslúžite si naozaj viac,"zavtipkoval Kimmel po videu.

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY

Najlepší film: Podoba vody

Najlepšia réžia:Guillermo del Toro (Podoba vody)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe:Frances McDormand (Tri billboardy kúsok za Ebbingom)

Najlepší herec v hlavnej úlohe:Gary Oldman (Najtemnejšia hodina)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe:Allison Janney (Ja, Tonya)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe:Sam Rockwell (Tri billboardy kúsok za Ebbingom)

Najlepší adaptovaný scenár:James Ivory (Daj mi tvoje meno)

Najlepší pôvodný scenár:Jordan Peele (Uteč)

Najlepšiahudba (pôvodná):Alexandre Desplat (Podoba vody)

Najlepšia filmová pieseň (pôvodná):Remember Me (Coco)

Najlepšia kamera (kinematografia):Roger A. Deakins (Blade Runner 2049)

Najlepšie kostýmy:Mark Bridges (Niť z prízrakov)

Najlepší celovečerný dokumentárny film:Icarus(Bryan Fogel a Dan Cogan)

Najlepší krátky dokumentárny film:Heaven Is a Traffic Jam on the 405 (Frank Stiefel)

Najlepší filmový strih:Dunkirk (Lee Smith)

Najlepší cudzojazyčný film:Čile: Fantastická žena (réžia: Sebastián Lelio)

Najlepšie masky:Kazuhiro Tsuji, David Malinowski a Lucy Sibbick - Najtemnejšia hodina

Najlepšia výprava (scénografia):Paul Denham Austerberry, Shane Vieau a Jeff Melvin (Podoba vody)

Najlepší celovečerný animovaný film:Coco (Lee Unkrich a Darla K. Anderson)

Najlepší krátky animovaný film:Dear Basketball (Glen Keane, Kobe Bryant)

Najlepší krátky hraný film:The Silent Child (Chris Overton, Rachel Shenton)

Najlepší strih zvuku:Dunkirk (Richard King aAlexGibson)

Najlepší mix zvuk:Dunkirk (Gregg Landaker, Gary A. Rizzo a Mark Weingarten)

Najlepšie vizuálne efekty:Blade Runner 2049 (John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert a Richard R. Hoover)

Najlepší dizajn výroby: Podoba vody (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau a Jeffrey A. Melvin)

Viac o téme: OscarGuillermo del ToroCeny akadémiePodoba vodyFrances McDormand
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu