Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenská psychodráma je vo finále: Je to príbeh bežného človeka, toto sa v rodinách deje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Tvorcovia psychologickej drámy Nech je svetlo sú vo finálnej fáze jej nakrúcania. Vo štvrtok v Kostole sv. Petra a Pavla v Záhorskej Bystrici nakrútili scénu s veľkým komparzom, v piatok zase v bratislavskej Mlynskej doline jednu zo záverečných scén. Technický sklad Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa tak premenil na policajnú stanicu, kde budú vypovedať hlavné postavy príbehu.

Väčšina snímky vznikla na Orave v obci Krušetnica a jej okolí, kde filmári strávili dva zimné mesiace. Úvodné scény filmu zase nakrútili pred nemeckým zámkom Hohenschwangau. "Chcel som, aby film začal tak trochu ako rozprávka a v Bratislave už robíme dokrútky,“ vysvetlil scenárista a režisér Marko Škop.

Príbeh bežného človeka

Nech je svetlo prinesie príbeh rodiny, ktorá sa ocitne v problémoch. Otec, ktorý robí v Nemecku, zistí, že sa jeho 16-ročný syn zaplietol s nebezpečnou polovojenskou skupinou a čelí obvineniam zo šikany a smrti spolužiaka. To otca podnieti k tomu, aby začal o tom, čo sa stalo a o stave vecí zisťovať pravdu. Zároveň však začne zisťovať pravdu aj o sebe samom a ľuďoch okolo seba. Otca stvárni Milan Ondrík, v úlohe jeho manželky sa predstaví Zuzana Konečná. Okrem nich sa v projekte predstavia aj Daniel Fischer, Csongor Kassai či Marián a Marek Geišbergovci.

Režisér Marko Škop
Zobraziť galériu (2)
Režisér Marko Škop  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Je to príbeh bežného človeka, 'človeka milión’, ktorému sa napriek jeho dobrým úmyslom a všetkému, čo by chcel urobiť správne pre svoju rodinu, všetko pokazí," vyjadril sa Škop. Podľa Ondríka snímka poukazuje na otázku, ktorú si na Slovensku kladú mnohí ľudia, a to či je lepšie zostať doma a žiť z podpory alebo odísť z domova za prácou, zatiaľ čo rodina sa rozbíja. "Myslím si, že takto sa to deje u viacerých rodín," skonštatoval herec.


Telkáč roka 2017 - Finále! Hlasovanie vrcholí


Za produkciou drámy stojí spoločnosť Artileria. Jedným z koproducentov je aj RTVS, ktorá podľa programového riaditeľa Tibora Búzu pracuje so Škopom dlhodobo. "Máme za sebou úspešné projekty ako Eva Nová, ale aj celý rad dokumentárnych projektov, takže som veľmi rád, že je tu ďalší koprodukčný projekt práve s týmto tvorivým tímom. Scenár je vynikajúci a samotná téma viac ako aktuálna – hovorí o extrémizme, ktorý naberá na sile nielen v našej krajine," uviedol Búza.

Viac o téme: Marko ŠkopMilan OndríkNech je svetlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu