Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Smoliar Roger Deakins: Stál pri vzniku najlepších filmov a po rokoch sa konečne dočkal

Roger Deakins a jeho filmy Zobraziť galériu (3)
Roger Deakins a jeho filmy (Zdroj: Telkáč koláž, SITA/AP)

Možno vám na prvé počutie nebude meno Roger Deakins vôbec nič hovoriť. Keď však spomenieme filmy ako Skyfall, Fargo, Táto krajina nie je pre starých či sci-fi thriller Blade Runner 2049, väčšine z vás sa rozsvieti kontrolka. Tento vážený kameraman sa do histórie kinematografie zapísal zlatými písmenami už dávno, no my sa teraz pozrieme na jeho životnú cestu úplne od začiatku.

Roger Deakins je už dlhé roky známy hlavne svojím precíznym citom pre strhujúce zábery. Narodil sa 24. mája 1949 v britskom prímorskom meste Torquay. Lásku k umeniu zdedil s najväčšou pravdepodobnosťou po svojej matke, ktorá bola populárnou herečkou. Už od mladosti sa venoval maľovaniu, čo potvrdzuje aj fakt, že študoval grafický dizajn na Bath School of Art and Design. Počas štúdií však objavil niečo, čo prvotne neplánoval- čaro fotografie. Nakoniec sa rozhodol prestúpiť na prestížnu National Film and Television School.

Interview s Goslingom a Fordom zahltilo internet: VIDEO Whiskey a záchvaty smiechu!

Dokumentárne začiatky

Už krátko po promóciachsa Roger Deakins začal naplno venovať kamere. Istú dobu pracoval ako asistentnakrúcaniapredovšetkým dokumentárnych filmov. Pozornosti televíznych producentov neuniklasnímka Around the World With Ridgeway, ktorá zobrazuje prostrediejachtárskeho závodu. Pre televíziu potom vytvoril dokumentárne fotografie z oblasti Afriky, kde sa zameral na nie príliš šťastnéobdobie čierneho kontinentu. Už prvý film Zimbabwe bol silným opísaním tamojšej občianskej vojny, ktorý sa divákovi doslova vryl pod kožu.

Roger Deakins
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Kariérny prelom

Nakrúcaniu dokumentov sa venoval až do 80. rokov 20. storočia. Potom sa jehopozornosť konečne presunula k celovečerným filmom. Stále však ešte tvoril filmy obmedzené skôr pre britské publikum. Prvouspoluprácou s americkým režisérom sa stala snímka Mesačné hory z roku 1990, ktorým sa definitívne dostal do povedomia tvorcom aj v Spojených štátoch. Prelomovým bodom v kariére sa mu však stala súhra s bratmi Coenovcami, a to na filme Barton Fink.

Veľká FOTOGALÉRIA víťazov: Pozrite sa na hlavné hviezdy Oscarov

Dá sa povedať, že po prvej úspešnej skúsenosti sRogerom Deakinsom sastal ich dvorným kameramanom. Za kameru sa postavil pri všetkých ich projektoch, a to len s jedinou výnimkou. Pri filme Po prečítaní spáľte bol nahradený známym EmmanuelomLubezkim, ktorý sa postaral o dychberúcu snímku Revenant, ktorá Leondardovi DiCapriovi konečne priniesla Oscara.

Roger Deakins
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Oscarový smoliar

Úspechtvorby Rogera Deakinsa sa však neobmedzuje iba na spoluprácu s bratmi Coenovcami. Prvú nomináciu na cenu Akadémie získal v roku 1995 za populárnu snímku Vykúpenie z väznice Shawshank. Potom sa na nominačnej listine jeho meno objavovalo pravidelne. V roku 2008 bol nominovaný dokonca dvakrát, a to za snímky Táto krajina nie je pre starých a Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom.

Ani jednu nomináciu však nepremenil na triumf. Teda až doteraz. Rogera dlhodobo považovali za Oscarového smoliara. Premeniť sa mu totiž podarilo až jeho 14 nomináciu, konkrétne za film Blade Runner 2049. Ani v rodnej Británii však na jeho talent nezabúdajú a vroku 2013 mu bol udelený Rád britského impéria za prínos filmu. Do dnešnej doby máDeakinsova filmografiaviac ako päťdesiat titulov najrôznejších žánrov, pričom väčšina z nich patrí ku klenotom.

Viac o téme: Roger Deakins
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu