Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Legendárna kapela Beatles oslavuje výročie: Do kín sa vráti Žltá ponorka

(Zdroj: YouTube/The Beatles)

Pri príležitosti 50. výročia pôvodného vydania sa v lete do kín v Spojených štátoch, Británii a Írsku vráti animovaný film Žltá ponorka inšpirovaný rovnomennou skladbou skupiny Beatles. Snímka bude 8. júla predstavená v rozlíšení 4K, tento týždeň to ohlásili tvorcovia projektu, podrobnosti majú byť v priebehu apríla zverejnené na webe filmu.

Členovia legendárnej britskej kapely pôvodný projekt z konca 60. rokov schválili skôr neochotne, napísal v stredu server Los Angeles Times. John, Paul, George a Ringo sa tvorivého procesu takmer vôbec nezúčastnili a objavili sa len v hranom segmentena konci filmu, ich hlasy nahradili herci.

"Ale (film) aj tak posilnil odkaz kapely a predbehol dobu svojou kombináciou animácie, hraných sekvencií a pozmenených fotografií, čím čiastočne predznamenal štýl, ktorý sa neskôr stal typickým znakom Lietajúceho cirkusu Montyho Pythona," konštatuje LA Times. Pop-artový vzhľad dal snímke umelecký šéf projektu Heinz Edelmann, priekopník vzápätí všadeprítomného štýlu neodmysliteľne spätého s "psychedelickou érou neskorých 60-ychrokov".

Úprava do kvality 4K neprebehla za pomoci softwarovejautomatizácie, ale ručnejreštaurácie jednotlivých kreslených snímok. Novú tvár dostal tiež originálny soundtrack, ktorého súčasťou sú hity ako All You Need Is Love, Eleanor Rigby, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a samozrejme Yellow Submarine.


Dosiahla všetko, no chýbala jej Sloboda: Speckenbach vytvoril odvážny vizuál drsnej reality


Od singlu z roku 1966 sa tvorcovia filmu odrazili, aby následne vyslali animovaných členov Beatles na cestu po fiktívnom svete "Pepperland". Štvorica tu vystupuje ako zoskupenie Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a bojuje s zloduchmi nazvanými Blue Meanies ("modrí záporáci"), ktorých poslaním je zo sveta vykoreniť všetku hudbu a radosť.

"Sme nadšení, že máme tú česť priniesť Yellow Submarine späť na veľké plátno, aby si mohli tri generácie fanúšikov Beatles vychutnať revolučnúanimáciu a známe songy, ktoré sú dlho súčasťou nášho kolektívneho kultúrneho DNA," povedal Richard Abramowitz, šéf spoločnosti Abramorama, ktorá sa na obnovenom vydaní podieľa. Lístky na výročné premietanie sa začnú predávať 17. apríla.

Viac o téme: Žltá ponorkaBeatles
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu