Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novinári ako filmoví hrdinovia: Takto pátrajú po pravde

filmy o novinároch - koláž
filmy o novinároch - koláž (Zdroj: Telkáč koláž)

Povolanie novinára nie je vôbec jednoduchá práca. Odhaľovanie pravdy a pátranie po informáciách má svoje veľké riziká. Ak vás zaujíma táto téma, mali by ste si určite pozrieť nasledovné filmy.

Zodiac

Skutočnými udalosťami sa inšpiroval aj procedurálny triler Zodiac, v ktorom David Fincher priniesol prepracovanú štúdiu ľudskej posadnutosti, ktorá ničí tých, čo sa pri pátrani po masovom mediálnom vrahovi nevzdali. Zodiac bol sériovývrah, ktorý desil obyvateľov San Francisca a pomôcť s jeho dolapením chcel aj novinár, ktorého stvárnil Jake Gyllenhaal. Fincher pri tvorbe vychádzal z dvojice reportážnych kníh karikaturistu denníka San Franciso Chronicle Roberta Graysmitha.


Mohlo by vás zaujímať:Keď motív prevýši samotný film: Spielberg netušil, akou aktuálnou sa sloboda slova stane


Všetci prezidentovi muži

Pozadie aféry Watergate, ktorá prispela k rezignácii amerického prezidenta Richarda Nixona, odhalili novinári denníka Washington Post Carl Bernstein a Bob Woodward. V hlavných úlohách sa predstavil Dustin Hoffman a Robert Redford. O spracovanie ich príbehu sa postaral Alan J. Pakula vo filme Všetci prezidentovi muži. Snímka získala štyri Oscary v kategórii najlepší adaptovaný scenár, herec vo vedľajšej úlohe, výprava a mix zvuku.


Mohlo by vás zaujímať:Jeden príbeh nestačí: V týchto filmoch ich nájdete oveľa viac


Dobrú noc a veľa šťastia

Posobivý čiernobiely film ukazuje tím publicistickej relácie See It Now televíznej stanice CBS v päťdesiatych rokoch. Títo novinári prispeli k tomu, aby sa senátor Joseph McCarthy zodpovedal za svoje činnosti. Za snímku je zodpovedný režisér George Clooney a priblížil v nej spor komentátoa CBS Edwarda Murrowa a senátora McCarthyho. Film získal šesť nominácií na Oscara, no zžiadnej nebolo víťazstvo.

Spotlight

Americký film Spotlight sleduje príbeh novinárov amerického denníka The Boston Globe. Tí boli zodpovední za odhalenie obrovského škandálu zneužívania maloletých predstaviteľmi tamojšej arcidiecézy. Títo reportéri za svoju prácu získali v roku 2003 Pulitzerovu cenu. Hlavné úlohy si rozdelili Mark Ruffalo, Michael Keaton, Liev Schreiber a Rachel McAdams.


Mohlo by vás zaujímať:Krstný otec stvoril hviezdy: 11 detí Marlona Branda, samé rozvody a smútok Meryl Streep


The Post

Spielbergova dráma priniesla okrem známych mien aj zaujímavú novinársku zápletku. Meryl Streep famózne stvárnila vydavateľku Washington Post - Katherine Graham a Tom Hanks si zahral editora Bena Bradleeho. Tí zverejnili tajnú správu, známu pod názvom Pentagon Papers, o vplyve americkej vlády počas vojny vo Vietname.

Viac o téme: SpotlightZodiacThe PostVšetci prezidentovi mužiDobrú noc a veľa šťastia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu