Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sú nádherné i plné mágie: Toto sú filmové svety, v ktorých by sme (ne)chceli žiť

Filmové svety, v ktorých by sme (ne)chceli žiť Zobraziť galériu (2)
Filmové svety, v ktorých by sme (ne)chceli žiť (Zdroj: Telkáč koláž, YouTube)

Od vzniku kinematografie ako takej sme sa na filmovom plátne dočkali množstva magických a čarokrásnych svetov, ktoré sme si takmer okamžite zamilovali. Priznajte sa, určite ste si už aj vy niekedy predstavili, aké by to bolo žiť na mieste, kde je možné aj to nemožné. Pozrite si náš výber.

Harry Potter

Knižný a filmový svet, ktorý vznikol z pera najbohatšej spisovateľky sveta, J. K. Rowlingovej, si zamilovali milióny fanúšikov po celom svete. V tejto magickej sérii sme sa pozreli na život dospievajúceho čarodejníka s menom Harry Potter, ktorý sa musel popasovať so skutočne náročnou úlohou, poraziť temného lordaVoldemorta. Každémuz nás však určite pri sledovaní filmov napadlo, aké by to bolo držať v ruke skutočný kúzelnícky prútik a vedieť s ním čarovať. Možnosť poprechádzať sa po historickom Rokforte a naučiť sa tie najmocnejšie zaklínadlá láka mnohých dodnes. Pre fanúšikov tejto série máme dobrú správu. Už tento rok totiž do kín dorazí pokračovanie Fantastických zvierat, kde uvidíme aj mladého Dumbledorea.

Komiksový svet Marvelu

MCU (Marvel Cinematic Universe) je tu s nami už 10 rokov a svoje výročie nemohol osláviť lepšie ako dvojdielnym filmom o Avengers. Prvý s názvom Nekonečná vojna momentálne brázdi kiná a nikto ho nevie zastaviť. Ako na bežiacom páse si pripisuje všemožné finančné rekordy. Tým najnovším je zisk miliardy dolárov v rekordne krátkom čase. Už o rok dorazí do kín pokračovanie, no ešte predtým sa dočkáme druhej časti Ant-Mana a snímky o ženskej hrdinke Captain Marvel. Určite mnohí z vás chceli získať superschopnosti a bojovať po boku Iron-Mana, Spider-Mana či mystického Thora. Na druhú stranu byť obyčajným človekom vo svete, kde celé svety ničí jeden superzáporák, nemusí byť práve príjemné.

Avengeri spôsobili vo svete hotové šialenstvo: Za prvý víkend zarobili 630 miliónov dolárov

Jurský svet

Dvadsaťdva rokov po udalostiach v Jurskom parku predstavil ostrov Isla Nublar plne funkčný zábavný park s názvom Jurský svet, vybudovaný podľa pôvodných predstáv Johna Hammonda. Vlastníkom nového parku je spoločnosť Masrani. Návštevnosť parku však klesá a tržby sa znižujú, preto majitelia vyžadujú nasadenie nových atrakcií. Tím výskumníkov tak vypustí do parku geneticky modifikovaného dinosaura, neuvedomujúc si, aký problém a smrteľne nebezpečné riziko týmto krokom spôsobia. A to celé je iba začiatok. Všetko sa zničilo a my budeme už o mesiac svedkami, ako to celé dopadne v pokračovaní. Okrem toho je potvrdená aj tretia časť.

Jurský svet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Stredozem

Stredozem vytvorilJohn Ronald Reuel Tolkiena pôvodne príbehy z nej boli písané len pre jeho deti. Až na naliehanie jedného z jeho študentovvydal knihu s názvomHobit, ktorej 3-dielne filmové spracovanie pred pár rokmi brázdilo svetové kiná.Po obrovskom úspechu Hobita začal rozvíjať tento obrovský svet plný magických tvorov a kúziel. Trvalo mu to dlhých10 rokov, kým vytvoril trilógiuPána Prsteňov, ktorú taktiež sfilmoval Peter Jackson. Tolkien bol známy aj svojouzávislosťou na jazykoch, a tak v Stredozemi vytvoril až neuveriteľných15 umelých jazykov,ktorými rozprávali rôzne druhy ľudí.

Skvelé knihy považovali za nesfilmovateľné: Tvorcovia dokázali nemožné

Star Wars

Absolútne najrozsiahlejší svet zo všetkých. Filmová hexalógia z preďalekej galaxie si získala srdcia už troch generácií a podľa predstaviteľov štúdia sa len tak konca tohto obrovského univerza nedočkáme. O pár dní nás čaká premiéra sólovky o Hanovi Solovi, budúci rok sa Epizódou IX ukončí ďalšia veľká trilógia. Potom nás však čakajú nové a nové príbehy, ktoré svojim čarom rozhodne vtiahnu do deja aj štvrtú generáciu. A vy si určite tiež pamätáte na časy, keď sme sa ako deti bili s palicami, ktoré neboli ničím iným, než svetelnými mečmi Lukea Skywalkera a Dartha Vadera.

Viac o téme: MarvelHarry PotterStar WarsJurský svetPán Prsteňov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu