Dĺžka:
95 minút
Žáner:
Animovaný
Krajina:
USA
Rok:
2009
Réžia:
Pete Docter , Bob Peterson
Napísal:
Thomas McCarthy , Pete Docter , Bob Peterson
Hrajú:
Christopher Plummer, Edward Asner, Jordan Nagai, Bob Peterson
Obsah:
Po celý život o tom snívali, sem-tam aj ušetrili nejaké peniaze, ale nikdy im nestačili na vytúžený výlet do Južnej Ameriky, lebo sa vždy našlo niečo, na čo peniaze potrebovali. Napokon prežili obyčajný manželský život s trampotami s nákupmi, domom, autom, ale bez detí.
Po sedemdesiatich rokoch spoločného života Ellie zomrela a zatrpknutý mrzútsky starý predavač héliových balónikov Carl zostal sám v domčeku obklopenom staveniskom. Život sa pre neho zdanlivo končí vysedávaním na verande, spomínaním a odháňaním záujemcov a o jeho pozemok. Carl sa však nechce vzdať a rozhodne sa, že nastal konečne čas, aby si svoj a jej detský sen splnil.
Na to využije aj svoju profesiu - jedného dňa naplní tisíce balónov pripevnených k domu a vzlietne do oblakov. Netuší, že má "na palube" čierneho pasažiera - svoju nočnú moru, aktívneho osemročného skauta Russella, ktorý odhodlane plní skautských bobríkov a chýba mu už len posledný, pomoc starým ľuďom.
Carl malého otravného chlapca bytostne znáša, ale vrátiť sa už nedá, a tak sa musí s nemilým hosťom zmieriť. Dom letí k Južnej Amerike a výprava plná dobrodružstiev sa začína. Najnepravdepodobnejšia dvojica hrdinoc tak putuje oblohou, zachraňuje svet a nikdy nezmešká svoj pravidelný popoludňajší čaj.
Dĺžka videa: 02 min. 25 sek.