Dĺžka:
55 minút
Žáner:
Dokumentárny
Krajina:
USA, Veľká Británia
Rok:
2001
Réžia:
Michael Bay
Napísal:
Randall Wallace
Hrajú:
Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, William Lee Scott, Greg Zola
Obsah:
Danny Walker a Rafe McCawley sú priateľmi od detských liet, keď po prvý raz naštartovali práškovacie lietadlo a vzlietli s ním. V januári 1941 prijmú Rafea ako dobrovoľníka do elitnej britskej Orlej perute. Danny jeho nadšený odchod považuje za zradu. Zdravotná sestra Evelyn Johnsonová sa s Raefeom zoznámila pri zdravotnej prehliadke a pomohla mu získať dôležitú pečiatku, pretože mladík je dyslektik. Čoskoro začnú spolu chodiť a tesne pred odchodom z New Yorku spolu strávia romantický večer.
Prezident Franklin D. Roosevelt požaduje schválenie väčšej pomoci pre bojujúcich spojencov. Japonský admirál Jamamoto zase presviedča svoju vládu, aby zasadili Američanom prekvapujúci úder - treba zničiť americkú námornú flotilu v Pearl Harbor na Pahu v Havajskom súostroví. Sem Američania prevelili Rafeových kamarátov i zdravotné sestry - medzi nimi aj Evelyn. Užívajú si sladký a spokojný život. Admirál Kimmel však trvá na tom, že flotila musí byť v pohotovosti. Zatiaľ v japonskom štábe prebiehajú prípravy na útok.
Rafeovo lietadlo dostane zásah a zrúti sa do mora. Danny príde za Evelyn, aby jej oznámil smutnú správu. S ostatnými pilotmi si pripije na jeho pamiatku. Prejdú tri mesiace a nesmelý Danny sa pomaly zbližuje s Evelyn. Všetci ich vzťahu prajú. Kým však oni prežívajú chvíle mileneckého šťastia, Japonci pracujú na príprave mohutnej operácie. Kapitán Thurman z kontrašpionáže varuje nadriadených pred nepriateľským útokom, ale márne, pretože mu chýbajú rukolapné dôkazy.





5. decembra 1941 príde za Evelyn nečakane Rafe, ktorého zachránili francúzski rybári, a preto nedal o sebe dlho vedieť. Šťastie zo stretnutia však zmizne, keď zistí, čo sa stalo medzi Evelyn a jeho priateľom. Kamaráti sa neskôr v bare pohádajú a pobijú. Hoci sa zmieria, vedia, že už to medzi nimi nebude nikdy také, ako predtým.
Nedeľa, 7. december 1941. Japonci zaútočia na Pearl Harbor. Admirál Kimmel síce chce zorganizovať obranu, ale je neskoro, peklo sa už rozpútalo. Lode v prístave atakujú torpéda a bomby, Japonci kosia z guľometov všetko živé. Bomba potopí aj bojovú loď Arizona s celou posádkou. Zasiahnu aj West Virginiu. Černošský kuchár Dorie Miller, ktorý vie, že kvôli farbe pleti nikdy nepostúpi vyššie, sa zachová ako hrdina. Z palubného guľometu zostrelí nepriateľské lietadlo. Dannymu a Rafeovi sa podarí dostať na letisko a vzlietnuť. V boji zničia sedem japonských lietadiel.
Japonský admirál ukončí útok, ktorého následky sú pre šokovaných Američanov zničujúce. Prezident Roosevelt vyhlási v Kongrese vojnu proti Japonsku a sľúbi absolútne víťazstvo. Pred členmi vlády trvá na útoku na "srdce" Japonska. Postaví sa na svoje chromé nohy, aby dokázal, že nič nie je nemožné. Vojaci prijmú riskantné riešenie - tajnú operáciu, ktorej cieľom je nálet na Tokio.
Od marca 1942 sa začala zložitá príprava na útok pod vedením plukovníka Jamesa H. Doolittlea. Do letky zaradili aj Dannyho a Rafea, ktorému Evelyn pred odchodom povedala, že čaká s Dannym dieťa.





18. apríl 1942. Lietadlovú loď Hornet, z ktorej majú štartovať odľahčené bombardéry, ohrozuje nepriateľ. Lietadlá musia odletieť skôr. Znamená to, že asi žiadne nedoletí po akcii do Číny, kde mali pristáť. Doolittle letí v čele svojich mužov v ústrety takmer istej smrti. Evelyn sa podarí dostať do operačnej miestnosti a všetko počuje...





Prekvapujúci útok na Tokio sa podarí. Rafe zo svojím strojom pristane na čínskej pevnine, ale posádku okamžite napadnú japonskí okupanti. Zachráni ich Danny. Japonci však obe posádky zadržia. Američania sa im postavia na odpor a Dannyho v prestrelke smrteľne porania. Pred smrťou sa od priateľa dozvie o Evelyninom stave a chce, aby sa Rafe stal "otcom" jeho dieťaťa. Potom sa objavia spriatelení Číňania. Hrdinov vítajú na letisku. Rafe s kolegami vynáša z lietadla Dannyho rakvu. Sleduje to Evelyn. Aj ona neskôr dostane vyznamenanie, rovnaké ako Dorie Miller, Rafe a ďalší.
Evelyn a Rafe žijú po vojne na farme s malým Dannym. Muž vezme priateľovho syna do práškovacieho lietadla...
Dĺžka videa: 01 min. 52 sek.