Dĺžka:
100 minút
Krajina:
USA
Rok:
1995
Réžia:
Carl Franklin
Napísal:
Walter Mosley , Carl Franklin
Hrajú:
Denzel Washington, Tom Sizemore, Jennifer Beals, Don Cheadle, Maury Chaykin
Obsah:
Bývalý veterán z 2. svetovej vojny, Ezekiel Rawlins, priateľmi nazývaný aj Easy, sa len pár rokov po skončení vojny nachádza v obrovských problémoch. Prišiel o zamestnanie v leteckej továrni, a tak nemá z čoho splácať hypotéku na svoj dom. Je skrátka na dne, a preto je ochotný vziať každú prácu.
V bare jeho kamaráta Joppyho ho vyhľadá bohatý beloch, na prvý pohľad dobrácky a sympatický DeWitt Albright, ktorý svoju prácu popisuje ako "láskavosť pre priateľov" a hľadá niekoho, kto by mu pomohol nájsť istú nezvestnú ženu, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou skrýva v losangeleskej černošskej komunite.

Ide o Daphne Monetová, prezývanú aj Dáma v modrom. Pochádza z vysokej spoločnosti, údajne má "modrú krv" a je bývalou snúbenicou Todda Cartera, politického kandidáta na starostu Los Angeles. Bola známa tým, že navštevovala výhradne len černošské nočné džezové kluby, pretože milovala džez a nočný život. Je pravdepodobné, že Daphne sa skrýva niekde v černošskej štvrti.

Easy sa spočiatku čuduje, keď ho Albright žiada o "službičku pre priateľov", ale keďže mu ponúkne 100 dolárov, čo je koncom 40. rokov pomerne vysoká suma, Easy súhlasí, hoci nemá žiadne detektívne skúsenosti. Na pomoc si vezme svojho priateľa Raymona "Mousea" Alexandra, ktorý ho naučí zachádzať so zbraňou, a spolu pátrajú po Daphne.
Počas pátrania sa však Easy čoraz väčšmi dostáva za hranicu, na ktorej ešte vládne zákon. Za touto hranicou sú vraždy, vydieranie, lži, brutálne praktiky policajtov a špinavá politika. Za jagavým pozlátkou sa skrýva len špina a hnus a Easy sa chtiac-nechtiac čoraz väčšmi zamotáva.
V istej chvíli má už pocit, že z rozbehnutého vlaku nie je možné vyskočiť, pretože by ohrozil aj svoj život, keďže pozná príliš veľa tajomstiev, ktoré musia zostať skryté. Najväčšie nebezpečenstvo mu však hrozí od všadeprítomného rasizmu, ktorý ho diskriminuje na každom kroku...
Dĺžka videa: 01 min. 55 sek.