Dĺžka:
135 minút
Krajina:
USA
Rok:
2000
Réžia:
Gus Van Sant
Napísal:
Mike Rich
Hrajú:
Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes, April Grace
Obsah:
16-ročný Jamal Wallace je basketbalový a spisovateľský talent. Jamal nielenže pochádza z Bronxu, z neúplnej rodiny, ale na dôvažok je aj černoch, čiže trpí viacerými frustráciami.
Práve dobré testy a najmä basketbal ho dostanú na prestížnu súkromnú strednúTam však musí zviesť tvrdú konkurenciu s ostatnými študentmi, ale aj so závidiacim učiteľom Robertom Crawfordom.
Jedinú priateľku, ktorú si Jamal na škole nájde, je Claire, dcéra predsedu predstavenstva školy. Najväčšiu pomoc však Jamal získa od starého čudáka, ktorým nie je nikto iný, ako sa bývalý geniálny spisovateľ William Forrester, čo pred päťdesiatimi rokmi napísal jedinú knihu, získal Pullitzerovu cenu a odišiel z verejného života.
Forrester učí Jamal písať, Jamal ho zase na oplátku dostáva späť do života, dáva mu svoje priateľstvo a pomáha mu vyrovnať sa aj s minulosťou. Jamal napíše na základe Forresterovej eseje svoju vlastnú, nechá však prvý odstavec a nadpis.
Crawford si to všimne a trvá na tom, aby Jamala zo školy vyhodili. Mohol by ho zachrániť iba basketbal, ale Jamal nemá chuť byť iba športovcom, takže vo finále stredoškolského poháru zámerne nedá dôležité koše.
Forrester sa teda musí vybrať do školy, aby svojho chránenca podporil... Čo sa stane po jeho smrti?
Dĺžka videa: 01 min. 57 sek.