Dĺžka:
115 minút
Krajina:
USA
Rok:
2018
Réžia:
Roar Uthaug
Napísal:
Geneva Robertson-Dworet
Hrajú:
Alicia Vikander, Walton Goggins, Dominic West, Daniel Wu, Alexandre Willaume-Jantzen
Obsah:
Mladá Angličanka Lara Croft žije v rozsiahlom šľachtickom sídle po otcovi, lordovi Croftovi, len s tajomníkom Hillarym a s počítačovým expertom Bryceom. Ten však býva v karavane pred domom.
Tajná lóža Osvietených zasadá v Benátkach pred blížiacim sa vyrovnaním planét Slnečnej sústavy, ktorý nastane po piatich tisícoch rokoch. Jeden z členov, Manfred Powell musí za týždeň nájsť kľúč, ktorého prostredníctvom je možné získať dve polovice magického trojuholníka.
Lara, ktorej otec zomrel za nevyjasnených okolností pred 15 rokmi, tiež viem o nadchádzajúcej konjunkcii a jej význame. V noci nájde staré hodiny, ktoré samy uviedli do chodu. Zdrojom energie je magický drahokam Vidiace Oko. Jeho zadná časť vyzerá, ako by patrila do iného mechanizmu. Hodiny odratúvajú čas do konjunkcie.

Lara vyhľadá starého otcovho priateľa, profesora a zberateľa hodín Wilsona, ktorý ju pošle za iným odborníkom, právnikom Manfredom Powellom. Ten tvrdí, že drahokam na fotografii mu nič nehovorí, ale Lara pochopí, že klame.
Larino sídlo v noci prepadnú Powellovi muži, po tvrdom boji diamant ukradnú. Lara objaví rafinované otcove odkazy - Vidiace Oko vzniklo pri predchádzajúcom vyrovnaní planét a slúži na odomknutie miest s dvoma kusmi magickej ikony - Trojuholníka svetla. Ten slúži na získanie moci nad časom. Jeho tvorcovia chceli moc zneužiť a ich mesto podľahlo skaze. Preto ho rozlomili na dva kusy a ukryli na opačných koncoch zemegule. Lara ich musí získať skôr, ako Osvietení.

Vďaka kontaktom s armádou sa Lara rýchlo dostane do Kambodže, kde je v starobylom chráme Angkor Vat ukrytá prvá polovica trojuholníka. Súčasne sa tam však dobýja aj Powell, jeho spoločník Pimms a ziskuchtivý archeológ Alex West, ktorý je dávnym Lariným konkurentom a nepriateľom. Lara nájde miesto pre vloženie Vidiaceho Oka a presvedčí Powella, aby jej predmet zveril. Potom ako prvá zoberie polovicu Trojuholníka svetla. Spolu s ostatnými však musí zviesť krutý boj s oživenými sochami.
Lara si telefonicky dohovorí stretnutie s Powellom v Benátkach, pretože ona má časť Trojuholníka svetla a on zase diamant, takže sa potrebujú navzájom. V Benátkach Lara pochopí, že Powell patrí k vodcom Osvietených, kde nahradil jej otca, ktorý svoju príslušnosť k tajnej organizácii pred ňou zatajil.
Ďalšia cesta Lary a Powella vedie k zaniknutému mestu v mŕtvej zóne na sibírskom ľadovom jazere, kde Trojuholník svetla vznikol. Expedícia prenikne do haly s obrovským samočinne pohyblivým modelom Slnečnej sústavy, okolo ktorého vznikajú miniatúrne "časové búrky". Začína sa konjunkcia planét, sprevádzaná zatmením Slnka. Lare sa podarí umiestniť Vidiace oko na správne miesto a získa druhú polovocu trojuholníka.
Musí ho však odovzdať vodcovi Osvietených. Ten chce spojením oboch častí získať vládu nad časom a svetom, ale Powell ho zastrelí a chce rituál vykonať sám...
Až Lare sa však podarí magický proces uskutočniť. Dostane sa tak do inej časopriestorovej dimenzie, kde uchopí trojuholník pred Powellom a nakrátko sa stretne s otcom. Lord Croft jej prikáže Trojuholník svetla zničiť, pretože nikto nemá právo pokúšať sa ovládnuť čas.
Po návrate do normálneho sveta Lara pochopí, že Powell popravil jej otca za "zradu" Osvietených. Zničí Trojuholník svetla, v súboji holými rukami zabije Powella a včas unikne z boriaceho sa chrámu.