Dĺžka:
95 minút
Krajina:
Československo
Rok:
1969
Réžia:
Jiří Menzel
Napísal:
Jiří Menzel
Hrajú:
Rudolf II. Hrušínský, Vlastimil Brodský, Václav Neckář, Jitka Zelenohorská, Jaroslav Satoranský
Obsah:
Päťdesiate roky dvadsiateho storočia. Na šrotovisku oceliarní v Kladne pracujú dve skupiny ľudí - väzenkyne, strážené dozorcom Andělom (Jaroslav Satoranský), a "brigádnici", bývalí drobní živnostníci, podozriví intelektuáli a príslušníci cirkví.
Ženy a dievčatá, odsúdené za pokus ujsť za hranice, ťažko pracujú pri vykladaní a triedení železného odpadu. Rovnakú prácu vykonávajú aj muži - mladučký adventista Pavel Hvězdář (Václav Neckář), holič Kudla (Ferdinand Krůta), stolár Drobeček (František Řehák), profesor filozofie (Vlastimil Brodský) i bývalý prokurátor (Leoš Suchařípa).
Pri nakrúcaní optimistického šotu do propagandistického žurnálu sa neudrží brigádnik Václav (Vladimír Ptáček), prezývaný Mlíkař, a žiada, aby bola zrušení spevnená pracovná norma. Anděl sa žení s krásnou Cigánkou Terezkou (Tereza Bariová), ale ešte dlho bude získavať dôveru svojej plachej ženy. Pre Mlíkařa príde Bezpečnosť.
Medzi oboma skupinami ľudí vznikajú nežné vzťahy a Pavel sa zaľúbi do väzenkyne Jitky Hlaváčovej (Jitka Zelenohorská). Fanatická zväzácka vedúca (Věra Galatíková) ukazuje pionierom nepriateľov režimu. Profesora, ktorý sa spýta, kam zmizol Mlíkař, vzápätí zatknú.
Jitka s Pavlom majú svadbu, Jitku na národnom výbore zastúpi stará teta (Vlasta Jelínková) a jej samej oznámi zmenu stavu veliteľ väznice. Na pracovisko príde senilný štátny činiteľ (Vladimír Šmeral). Pavel sa ho spýta na osud Mlíkařa i profesora. Skôr, ako si stačí s Jitkou užiť chvíľky samoty, Pavla tiež zatknú.
Prepustená Jitka pracuje v kantíne a čaká, až sa jej o dva roky novomanžel vráti.
Dĺžka videa: 02 min. 18 sek.