Dĺžka:
85 minút
Krajina:
Rusko
Rok:
1967
Réžia:
Sergej Bondarčuk
Napísal:
Sergej Bondarčuk , Vasili Solovyov
Hrajú:
Sergej Bondarčuk, Vjačeslav Tichonov, Lyudmila Savelyeva, Boris Zakhava, Viktor Stanitsyn
Obsah:
Pro znalce evropských dějin jistě není složité určit, čemu bude tato část slavného Bondarčukova přepisu věnována. Samozřejmě bitvě, která proslula jako jedna z největších a nejkrvavějších bitev 19. století a která navždy proslavila jméno jinak zcela bezvýznamné vesničky - Borodino. Bitvě, která předznamenala Napoleonovu porážku v Evropě, do dějin však vstoupila jako synonymum hrůzy a smrti.
Tato bitva má v Tolstého románu, ale i v Bondarčukově přepisu velmi významné místo. Účast více než 20 000 statistů, sedmi souběžně jedoucích kamer, měsíce zkoušení některých scén bitvy umožnily režisérovi natočit téměř třičtvrtěhodinovou studii válečného běsnění, ne nepodobného apokalypse. Na rozdíl od válečných snímků "akčního" typu je však toto studie o skutečném lidském utrpení, o absurditě násilí a nedobrovolné smrti.
Připomeňme ještě, že v předcházející části jsme byli svědky setkání životními ztrátami zlomeného Andreje Bolkonského s mladou, půvabnou Natašou Rostovovou, která v něm znovu dokázala probudit naději a vůli k životu. Andrejův otec však po synovi žádal roční odklad svatby, a tak byli milenci od sebe odloučeni. Nataša byla vydána napospas lehkomyslnému Kuraginovi, který ji přemluvil k nezdařenému útěku z domova i k vrácení slova snoubenci. Jedinou oporou v této době jí byl věrný přítel její i Andrejův - Pierre Bezuchov.