Dĺžka:
135 minút
Krajina:
USA
Rok:
1999
Réžia:
Steve Kroschel
Napísal:
Lars Guignard , Steve Kroschel
Hrajú:
Thomas Ian Griffith, Caroleen Feeney, R. Lee Ermey, C. Thomas Howell, John Ashton
Obsah:
Zlyhaním jedného z kontrolných ventilov v nej dochádza k explózii. Rafinéria je zničená, ale výbuch navyše uvoľnil lavínu, ktorá si vyžiada ľudské obete. Čoskoro po katastrofe sa začnú práce na obnovenie činnosti továrne. Testovaním nového naftového potrubia však vyjde najavo, že ho postavili v rozpore s bezpečnostnými predpismi, a tak generuje nepovolené a nebezpečné vibrácie. Tie sa prenášajú až do hôr, kde ľahko môžu spôsobiť uvoľnenie série obrovských lavín, ktoré zničia mesto. Pilot helikoptéry Neal Meekin sa spolu s vedkyňou Liou Freemanovou pokúša zachrániť obyvateľov...
Na úpätí aljašských veľhôr stojí ropná rafinéria. Zlyhaním jedného z kontrolných ventilov v nej dochádza k explózii. Rafinéria je zničená, ale výbuch navyše uvoľnil lavínu, ktorá si vyžiada ľudské obete.
Pilot helikoptéry Neal Meekin vtedy pracoval s manželským párom výskumníkov pre Úrad ochrany životného prostredia na mrazivom severe Aljašky. Padajúca lavína usmrtila Jacka Freemana . Život jeho manželky, doktorky Lie Freemanovej, zachráni pilot Neal len s vypätím všetkých síl a nasadením vlastného života.
Onedlho po katastrofe sa začali práce na obnovenie činnosti továrne. Dva roky po osobnej tragédii sa do mesta vracia aj doktorka Freemanová. Pracuje pre spoločnosť, ktorá chce predĺžiť ropovod z aljašskej tundry a previesť ho cez vysoké pohorie nad mestom Juneau. Agentúra na ochranu životného prostredia ju poverila, aby vydala posledný súhlas na obnovenie činnosti rafinérie.
Testovaním nového naftového potrubia však vedkyňa zistí, že ho postavili v rozpore s bezpečnostnými predpismi, a tak generuje nepovolené a nebezpečné vibrácie. Tie sa prenášajú až do hôr, kde ľahko môžu spôsobiť uvoľnenie hoci aj celej série obrovských lavín, ktoré zničia mesto.
Vedenie rafinérie robí všetko pre to, aby zamaskovalo dôkazy o nepovolených zmenách a chybách v projekte. Freemanová vyhlási lavínový poplach, ale majitelia ropnej spoločnosti ho odvolajú ako neopodstatnený a Freemanovú prepustia.
Odhodlaná žena sa spojí sa s pilotom Nealom, aby spoločne zachránili mesto. Testovanie vibrujúceho potrubia však už vyvolalo na vrcholkoch hôr pohyb snehu, ktorý nemožno zastaviť. Na mesto sa valia milióny ton snehu a ľadu rýchlosťou 200 míľ za hodinu. Narodil sa v Minnesote, ale učarovala mu Aljaška. Ako producent a kameraman sa podieľal na vzniku mnohých dokumentárnych filmov o aljašskej prírode, horách, lavínach a horolezcoch. V roku 1994 napísal, režíroval a snímal rodinný príbeh z Aljašky Running Free, potom nasledovali podobné snímky The Adventures of Black Feather (1995), Out of the Wilderness (1998). V roku 1999 napísal scenár a režíroval film Lavína a roku 2000 asistoval Martinovi Campbellovi ako pomocný režisér pri nakrúcaní vysokorozpočtového vysokohorského thrilleru Vertical Limit s hviezdami ako sú Chris O'Donnell, Bill Paxton, Scott Glenn a Izabella Scorupcová.
Dĺžka videa: 02 min. 16 sek.