Dĺžka:
113 minút
Krajina:
Česká republika
Rok:
2001
Réžia:
Jan Svěrák
Napísal:
Zdeněk Svěrák
Hrajú:
Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Tara Fitzgerald, Charles Dance, Oldřich Kaiser
Obsah:
Rok 1950. František Sláma, bývalý západný letec a vojnový hrdina, je teraz nepriateľom ľudu. Kedysi elitný stíhač RAF je uväznený, kde namiesto s paľbou nemeckých lietadiel bojuje so zápalom pľúc. Tu sa stretne s dvoma mužmi, ktorí boli tiež zavretí kvôli svojej minulosti. Bývalý gestapácky doktor Blaschke a písmomaliar Vilda Houf si vypočujú Slamov príbeh odvahy, priateľstva, lásky a zrady.





Všetko začalo okupáciou Československa v roku 1939, keď sa František Sláma rozhodol opustiť svoje dievča i svoju zem, aby mohol brániť vlasť ako vojenský stíhač. Do Anglicka sa s ním vtedy vydal i jeho žiak, horkokrvný mladík a talentovaný pilot Karel Vojtíšek. V cudzej zemi s iným jazykom i zvykmi sa Franta a Karel stali najlepšími priateľmi. Slúžiť v Anglickom kráľovskom letectve znamenalo každý deň nasadzovať život. Napriek tomu sa československí piloti nemohli dočkať, kedy budú môcť vyštartovať proti nepriateľovi. Keď k tomu konečne došlo, začala si smrť vyberať i medzi nimi. Pri jednej z akcií začul Sláma vo vysielačke, ako ide Vojtíšek so svojím lietadlom v plameňoch k zemi.





Napriek tomu neveril, že by sa jeho priateľ z misie nevrátil. A Karel ho nesklamal. Zoskočil s padákom a na letisko dorazil na druhý deň ráno celý šťastný. Tesne po zoskoku sa zoznámil s okúzľujúcou ženou, do ktorej sa na prvý pohľad zamiloval. František mu jeho prvú naozajstnú lásku zo srdca prial. To ešte netušil , že po osudnom stretnutí s Angličankou Susan nebude už nič ako predtým...
Dĺžka videa: 02 min. 50 sek.