Dĺžka:
120 minút
Krajina:
USA
Rok:
2001
Réžia:
Sean Penn
Napísal:
Friedrich Dürrenmatt , Jerzy Kromolowski , Mary Olson
Hrajú:
Benicio del Toro, Patricia Clarkson, Beau Daniels, Dale Dickey, Wendy Morrow Donaldson
Obsah:
Nevadský detektív Jerry Black je v práci naposledy. O niekoľko hodín opustí svoju kanceláriu v oddelení vrážd a po večierku na rozlúčku odíde do výslužby. Nečakaný nález tela brutálne zavraždeného osemročného dievčatka však dramaticky zmení chod udalostí.
Black sa naposledy vydáva na miesto činu a zoberie si na seba aj nepríjemnú úlohu oznámiť pravdu rodičom obete. Tvárou v tvár zdrvujúcemu žiaľu matky dievčatka dá sľub, že vraha za každú cenu vypátra.
To dá aj zmysel jeho neistote ohľadne ďalšej existencie mimo policajného sveta a navždy zmení jeho život. Prisahá na svoju dušu, že vraha nájde. Mladý ambiciózny detektív Stan Krolak čoskoro zatkne mentálne zaostalého Indiána Tobyho Jaya Wadenaha, ktorého videli na mieste činu. Ten si vzápätí po priznaní siahne na život.

Vynútené priznanie však Jerryho neuspokojí a navzdory tomu, že je prípad oficiálne uzavretý, pokračuje s posadnutou vytrvalosťou v pátraní. Zistí, že podobné vraždy sa v lokalite už stali a keď zistí, že zabité dieťa sa chválilo so známosťou s akýmsi Čarodejníkom, ktorý ju obdarúval čokoládovými ježkami, vie, že je na správnej stope.
Vycíti, že čoskoro príde k ďalšej. Od pumpára odkúpi pumpu a usadí sa v nej. Na presné chytenie vraha si pripraví presný plán, a preto si nájde ako pomocníčku do domácnosti osamelú rozvedenú matku, sympatickú Lori najmä preto, že má osemročnú dcérku Chrissy, podobnú predchádzajúcim obetiam.
V okamihu, keď má vraha chytiť priamo pri ďalšej obeti, na čo si presne vybudoval plán na jeho vylákanie, keď do osamelého domu ako gazdinú najal osamelú matku s maloletou dcérou, zasiahne - povedzme - vyššia moc a psychopat nešťastnou náhodou zomiera.

To sa však prísne racionálny Black nikdy nedozvie, a tak sa mu zrúti celý rebríček hodnôt a viery v poriadok sveta...
Jerryho opustí Lori, ktorá pochopí, že ich len zneužil, jeho bývalí kolegovia si myslia, že bol len posadnutý. A z Jerryho, ktorý veril svojmu detektívnemu inštinktu a schopnostiam, sa stáva alkoholická troska...
Dĺžka videa: 02 min. 20 sek.