Dĺžka:
115 minút
Krajina:
USA
Rok:
1993
Réžia:
Paul Michael Glaser
Napísal:
Max Apple
Hrajú:
Kevin Bacon, Charles Gitonga Maina, Yolanda Vazquez, Winston Ntshona
Obsah:
Jimmy Dolan bol hviezdou vysokoškolského basketbalového tímu, jeho nádejnú budúcnosť však predčasne ukončilo poranenie kolena. Teraz je asistentom Raya Foxa, trénera tímu na St. Joseph College a práve so svojím kolegom Markom prijíma vyhliadnutú posilu družstva, nafúkaného mladého hráča Buddyho Wilsona.
Jimmy sa s ním poháda a porazí ho v improvizovanom zápase. Zo zmluvy tak zíde, čo Jimmymu vyčíta nielen vedenie klubu, ale aj Fox. Čoskoro potom Jimmy náhodou na videozázname z jednej africkej školy zazrie talentovaného mladíka. Rozhodne sa ho získať pre univerzitný tím a vyrazí do Afriky.
Na severných hraniciach Kene sa však márne miestnych vypytuje na dedinku Winabi. Namiesto toho sa dostane do mestečka Mingori, kde sa zoznámi so sebavedomým bohatým Njagom. Ten mu ukáže svoje basketbalové mužstvo, ale Jimmy odmietne jeho hráčov kúpiť.

Chce do Winabi a tiež sa tam po rade ťažkostí nakoniec dostane. Získať Saleha, ako sa talentovaný mladík volá, však vonkoncom nebude ľahké. Je totiž synom náčelníka Urudua a tiež aj jeho nasledovníkom. Navyše zistí, že na prehováranie mladíkových rodičov nie je najvhodnejšia doba, pretože o pozemky kmeňa usiluje všemožnými, väčšinou nekalými praktikami Njaga, lebo sa na nich nachádza bohaté nálezisko mede a Njaga by tu rád otvoril ďalšiu zo svojich baní.
Jimmy, ktorý sa nevzdáva nádeje, že Saleha získa, sa rozhodne dedinčanom pomôcť. žije s nimi, pracuje s nimi, učí ich hrať basketbal a tiež predá svoje veci, aby mohol kúpiť pre nich stádo kráv. Postupne sa s dedinčanmi zžíva, získava si medzi nimi priateľov, a tiež objavuje nový svet a nové hodnoty.
Spor medzi Njagom a náčelníkom dediny Uruduom sa vyhrotí a hrozí prerásť do otvoreného konfliktu. Nakoniec sa však protivníci dohodnú na menej krvavom riešení sporu. Uzavrú stávku, podľa ktorej pripadne pôda tomu, ktorého tím zvíťazí vo vzájomnom basketbalovom stretnutí. Jimmy sa stane trénerom družstva Winabi a navzdory svojmu zraneniu súhlasí, že bude aj hrať.
Lenže to sa musí najprv stať členom kmeňa a podstúpiť prijímací rituál...
Dĺžka videa: 01 min. 25 sek.