Dĺžka:
95 minút
Krajina:
Československo
Rok:
1972
Réžia:
Jaroslav Mach
Napísal:
František Břetislav
Hrajú:
Jiřina Šejbalová, Bohuš Záhorský, Slávka Budínová, Zdena Hadrbolcová, Lubomír Kostelka
Obsah:
V baníckej dedine Kamenice v Jeseníkoch sa chystá veľká slávnosť. Miestny starý baník Valuš Kubza so svojou manželkou totiž oslavujú veľké jubileum - päťdesiat rokov od uzavretia manželstva. Pre celú dedinu je to skutočne veľká spoločenská udalosť, všetci im gratulujú. Kým dedko ide so synom Tondom N"zapíjať slobodu", babička sa dáva s pomocou dcéry Žofky "do gala".
Chcela by vyzerať čo najlepšie, pretože oslavy sa má zúčastniť celá rozvetvená rodina. Okrem iných má zavítať aj dcéra Andula, žijúca v Prahe so svojím manželom Jardom a dvoma deťmi, osemnásťročnou Olgou a štrnásťročným Honzíkom. Andula a Jarda sa majú čoskoro rozvádzať, ale dohodnú sa, že pred ostatnými budú predstierať spokojnú a šťastnú rodinu. Olga taký podvod odmieta, a radšej zostane doma.

Keď "Pražáci" dorazia, zastihnú zhromaždený zvyšok rodiny vo veľkom rozčúlení. Dedo sa totiž doteraz nevrátil z oslavy. Zaťovia začínajú po "nezvestnom" pátrať po všetkých miestnych hostincoch, objaví sa v Kamenici aj Olga, ktorá chce prekvapiť rodičov. Nešťastnou náhodou však spadne do vody a príde o šaty. Mladý traktorista Ferda sa jej pokúša pomôcť.
Pátranie po zmiznutom dedovi pokračuje, ale presunie sa z pohostinstiev k vdove a miestnej záletnici Putifarke, pretože v babičke vzklíči podozrenie, že jej bol muž neverný. Ani tam však Valuša nenájdu. Zdá sa, že oslava sa skončí fiaskom...
***
Nakoniec sa všetko na dobré obráti. Oslávenec sa nájde, Olga získa nové šaty a Andula s Jardom sa uzmieria.
Dĺžka videa: 02 min. 50 sek.