Dĺžka:
85 minút
Krajina:
Československo
Rok:
1985
Réžia:
Jan Schmidt
Hrajú:
Radka Fiedlerová, Vlastimil Fišar, Stanislav Fišer, Antonín Hardt, Tatiana Kulíšková
Obsah:
Libor Severa (Ondřej Havelka), presvedčený poctivec, pracuje ako projektant stavebného ateliéru Omega a za sebou má prvú samostatnú prácu, projekt moderného sídliska Biela breza. Práve to sa však stane príčinou nečakaných ťažkostí, ktoré však majú aj svoje svetlé stránky.
Na začiatku príbehu dostane Libor poštou rovných stotisíc korún od akéhosi Nováka. Ako však prekvapený projektant zistí, meno i adresa odosielateľa sú falošné. Našťastie, pri svojom pátraní po tajomnom Novákovi nastúpi do taxíka, ktorý šoféruje "svetlá stránka jeho príbehu", príťažlivá taxikárka Táňa Brychtová (Tatiana Kulíšková).
Tá sa nielenže stane jeho pomocníčkou pri pátraní po pôvode peňazí, ale aj jeho láskou a priateľkou. Spoločne s ňou ohlási celú vec na polícii, kde sa jeho prípadu ujme poručík Škoda (Bronislav Poloczek), ktorý však svojím pátraním spôsobí Liborovi len rad ďalších ťažkostí a nepríjemností.
A k tomu všetkému je stále jasnejšie, že z jeho starostlivo prepracovaného projektu zíde a namiesto sídliska budú stáť v Bielej breze rodinné domčeky. Tvrdohlavý Libor začne pátrať na vlastnú päsť a čoskoro sa dostane na stopu celého radu podivností.
Zistí, že geologický prieskum bol sfalšovaný, od poručíka Škodu sa dozvie, že pozemky už rozpredali budúcim majiteľom rodinných domov a spoločne s Táňou a Škodom nakoniec odhalia veľkolepý podvod, dielo inžiniera Petříka (Jiří Pleskot). Jeho vinou Libor prišiel nielen o "svoje" sídlisko, ale aj o dobrú povesť medzi kolegami. Táňa sa však zdá viac ako príjemnou náhradou.