Dĺžka:
80 minút
Žáner:
Animovaný
Krajina:
USA
Rok:
1993
Réžia:
Henry Selick
Napísal:
Tim Burton , Michael McDowell , Caroline Thompson
Hrajú:
Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey, Glenn Shadix
Obsah:
Jack Skellington, smutný kostlivec s tekvicovou hlavou a nekorunovaný vládca Halloweenového mestečka, sa nudí. Veď koho by už vzrušoval permanentný Sviatok Všetkých svätých, ktorý v Halloweentowne trvá celý rok? Ani jeho najmilovanejšiu prácu, strašenie detí, ktorú vykonáva svedomito a invenčne, tento rok nik neocenil. Všetkých pobláznili nové hviezdy, populárni upíri, ktorí vytvorili rekord v pití ľudskej krvi za noc. A dokonca vyhrali aj hokejový zápas na cintoríne s lebkou namiesto puku!
Jackova hviezda pohasla. Neteší ho ani prejav náklonnosti či lásky zo strany oddanej Sally, ktorá je síce celá pozošívaná (veď pracuje u doktora Finklesteina), ale aj tak je to veľmi milé a pôvabné dievča. Celý smutný sa potuluje lesom, keď zrazu prejde čarovným stromom do iného sveta a dostane sa do susedného Vianočného mesta.
Celkom ho uchvátia vianočné sviatky, ktoré doteraz nepoznal - všade vládne radosť detí, darčeky, Santa Claus a šťastie dospelých. Vidí deti, ako celé šťastné vybaľujú darčeky z pančúch. Aj on by rád potešil obyvateľov Vianočného mestečka a prekvapil ich čímsi, čo nikdy nevideli a nezažili - Halloweenom! Rozhodne sa im preto zinscenovať Vianoce v haloweenovom šate. Pokúsi sa dôstojne zastúpiť Santu Clausa a v podobe Satana Kalousa obdarovať deti zo susedného mesta. V tom mu majú pomôcť jeho priatelia zo záhrobia. Obyvatelia Halloweentownu, umrlci, kostlivci, netopiere, strašidlá a škriatkovia sa už radujú, ako prekvapia svojich blízkych susedov. Ale nie je to také jednoduché, ako si predstavovali!

Celý Holloweentown vyrába pekné hrôzostrašné darčeky. Podarí sa im dokonca uniesť toho smiešneho tučniaka v červenej čiapočke Santu Clausa, aby neškodil a Jack v saniach ťahaných záprahom kostier mŕtvych sobov umiestňuje darčeky do pančúch. Ale aké darčeky! Čo by ste mohli čakať od halloweenovcov? A tak detičky vyťahujú z pančuchy očarujúcu umrlčiu lebku, prítulného žravého netopiera či nežné bábiky kostlivcov. Keď drevený káčer začne obhrýzať dieťatku topánočky a policajti zaznamenávajú jednu rozhorčenú sťažnosť za druhou, Vianočné mesto sa začne brániť. Protilietadlové delá mieria na oblohu a snažia sa zostreliť ten hrôzostrašný záprah, rozsievajúci do detských srdiečok zmätok, strach a posmrtnú hrôzu...
A celým príbehom sa vinie ešte príbeh lásky dievčatka Sally, zamilovanej do Jacka, a príbeh zlého Boogieho, zloducha a darebáka takého kalibru, ktorý je prisilný aj na pomery hrôzostrašného Halloweentownu!
Dĺžka videa: 01 min. 01 sek.