Dĺžka:
170 minút
Krajina:
USA
Rok:
1992
Réžia:
David Seltzer
Napísal:
David Seltzer
Hrajú:
Michael Douglas, Liam Neeson, John Gielgud, Joely Richardson, Melanie Griffith
Obsah:
Milovníčka filmov Linda Vossová (Melanie Griffithová) žije počas 2. svetovej vojny v newyorskej štvrti Queens. Vďaka výbornej znalosti nemčiny získa miesto osobnej sekretárky obchodníka Eda Lelanda (Michael Douglas). Veľmi rýchlo z rôznych narážok a drobností pochopí, že Ed je v skutočnosti špión a čoskoro sa z nich stanú milenci.
Ich ľúbostný vzťah ukončí japonský útok na Pearl Harbor. USA vstupujú do vojny a Ed, v skutočnosti plukovník vojenskej tajnej služby, odlieta do Washingtonu. S Lindou sa rozlúči a nechce, aby naňho čakala. Linda prijme miesto v informačnom oddelení ministerstva obrany a pátra po Edových stopách.
Neočakávane sa stretnú na tanečnom večierku. Po hádke a zmierení začne preňho znova pracovať. A keď vyjde najavo, že do Nemecka treba okamžite vyslať človeka, ktorý by nahradil agenta zlikvidovaného nacistami, Linda sa dobrovoľne prihlási. K ceste má aj osobný dôvod - v Berlíne totiž žije jej židovské príbuzenstvo a ona ich chce nájsť. Úloha od vlády znie - zistiť, kde majú Nemci základňu na vývoj a výrobu rakiet.
Cez Švajčiarsko sa dostane do Nemecka, kde sa spojí s ostatnými členmi organizácie. Zoznámi sa aj s priateľskou Margarete von Ebersteinovou (Joely Richardsonová) a čoskoro nastúpi ako kuchárka v dome gestapáka Dreschera. Hneď prvé jedlo však pokazí a zamestnávateľ ju vyhodí. Našťastie si ju všimne iný dôstojník, vdovec Franz Dietrich (Liam Neeson), ktorý jej ponúkne miesto pestúnky svojich detí.
Linda zistí, že Dietrich je presne ten človek, cez ktorého sa dostane k informáciám. Dietrich má totiž potrebné dokumenty o tajnej základni. Linda však nevie, kde ich ukrýva. Ed, ktorý sa s ňou tajne stretne v autobuse, ju žiada, aby odcestovala. Žena však odmietne, pretože chce svoju úlohu splniť za každú cenu. Dietrich ju začne podozrievať, že pracuje pre Himmlera, ale vtedy sa už Linde podarí zistiť, kde sú dokumenty ukryté a odfotografuje ich.
Utečie a hľadá pomoc u jedného z členov výzvednej organizácie, ktorý ju pošle za Margarete. Linda však zistí, že práve ona spolupracuje s nacistami, a navyše udala aj Lindiných príbuzných, ktorých márne hľadala v ich berlínskom úkryte. Margarete ju poraní, ale Linde sa podarí ju zabiť.
Na druhý deň ju nájde Ed ukrytú a poranenú v šachte na špinavú bielizeň. Prezlečený do nacistickej uniformy sa usiluje poranenú milenku dopraviť vlakom do neutrálneho Švajčiarska. Na hraniciach ich odhalia a Leland sa musí prestrieľať na slobodu...
Po rokoch Linda rozpráva svoj príbeh v reportáži pre BBC, kde predstaví celú svoju rodinu aj manžela Eda.
Dĺžka videa: 02 min. 02 sek.