Dĺžka:
95 minút
Krajina:
Veľká Británia, USA
Rok:
1997
Réžia:
Paul W.S. Anderson
Napísal:
Philip Eisner
Hrajú:
Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan, Joely Richardson, Richard T. Jones
Obsah:
V roku 2040 bola vypustená kozmická loď "Horizont udalostí", ktorá mala pomocou umelého gravitačného poľa, otvárajúceho "priestorovú bránu", preniknúť do hlbín vzdialenej kozmickej sústavy. Po zapnutí gravitačného pohonu však zmizla. O sedem rokov neskôr je z lode zachytený nezrozumiteľný signál. Jej konštruktér, doktor Weir, sužovaný vidinami svojej mŕtvej ženy, sa nalodí na záchranný koráb "Lewis a Clark" a zamieri k Neptúnu, kde loď pred rokmi zmizla. Zoznámi sa s kapitánom Millerom a jeho posádkou, ktorá mu dáva zreteľne najavo svoje nesympatie. Záchranári pohrešovanú loď skutočne objavia a vydajú sa na prieskum.

Napriek tomu, že prístroje signalizujú život na palube, prieskumný tím nikoho neobjaví. Justin, jeden z prieskumníkov, prenikne do strojovne s prevratným motorom. Ten však nečakane zmení formu a pohltí ho. Vzápätí dôjde k výbuchu, ktorý poškodí oba koráby. Mužom náhle zostane len dvadsať hodín života. Premiestnia sa na loď "Horizont udalostí", pretože je menej poškodená. Kapitán Miller zachráni bezvládneho Justina, ktorý na ošetrovni v záchvate varuje svojich kolegov pred prichádzajúcou temnotou. Niektorí členovia posádky začnú mať halucinácie. Zjavujú sa im mŕtvi, ktorých smrť v minulosti nejakým spôsobom zasiahla. Weir tvrdí, že netuší, čo sa deje, ale ostatní ho obvinia, že svojím nezodpovedným pokusom zabil posádku "Horizontu udalostí" a rovnaký osud teraz čaká aj na nich.
Podľa lodného denníka vytvoria prieskumníci teóriu, že loď skutočne prenikla "na druhú stranu" , kde sa jej zmocnilo zatiaľ neznáme zlo. Navigátorka si naviac myslí, že sa celá loď chová ako živá. Posádka záchrannej lode sa rozhodne pre riskantnú evakuáciu na poškodenú loď, Weir však odmietne "svoj" koráb opustiť. Kapitán Miller pochopí, že vedec umiestnil do záchrannej lode bombu. Pri márnom pokuse o jej zneškodnenie zahynie ďalší člen posádky a loď, ktorá bola ich jedinou nádejou, je zničená. Vzápätí sú zostávajúci členovia posádky napadnutí Weirom. Zmocnilo sa ho zlo ovládajúce loď a prepožičalo mu nadľudské schopnosti...
Dĺžka videa: 02 min. 19 sek.