Dĺžka:
100 minút
Krajina:
USA
Rok:
1994
Réžia:
Nora Ephron
Napísal:
Nora Ephron , Delia Ephron
Hrajú:
Steve Martin, Madeline Kahn, Robert Klein, Anthony LaPaglia, Juliette Lewis
Obsah:
Kalifornia, Venice Beach. Sú Vianoce a to je čas, keď majú linky dôvery a psychologické poradne najviac práce. Nie inak je to aj v Lifesavers (Záchrancovia života), kde sa popri dobráckom šéfovi Philipovi usiluje potenciálnym samovrahom vyhovoriť skok z mosta alebo podrezané zápästia ešte mrzutá pani Blanche Munchniková a ľahostajná Catherine O'Shaughnessyová. Philip rád pomáha ľuďom v núdzi, Catherine miluje Philipa.

Ako by nestačilo, že na blízkej pláži vyčíňa sériový vrah žien, ocitla sa poradňa vinou nedostatku finančných prostriedkov v existenčných ťažkostiach, ktoré majú podobu súdneho rozhodnutia o vysťahovaní, o čo sa postará neprajný domáci Stanley Tannenbaum.
Catherinu zase miluje skladateľ Louie. Chris miluje tanec a dám
No stále to nie je ešte koniec. Kým sa Philip pred ostatnými snaží neradostnú novinu utajiť a vymysliet spôsob, ako dať dohromady peniaze na zaplatenie nájmu a záchranu Lifesavers, zavolá jeho priateľka Susan a oznámi mu, že sa s ním rozchádza.

Najlepšie sa nevedie ani obom Philipovým spolupracovníčkam. Pani Munchniková, ktorá chcela stihnúť štedrovečernú večeru u svojej švagrinej, uviazne vo výťahu, kde sa márne pokúša privolať pomoc. Catherine zase zavolá jej najlepšia priateľka Gracie Barziniová, ktorá je tehotná a vôbec netuší, či môže rátať so svojím nespoľahlivým priateľom Felixom ako otcom, ktorý podľa nej rdej maľuje. Gracie sa preto rozhodne navštíviť Catherine priamo v Lifesavers.
Problémy musí riešiť aj Philip, ktorý musí poskytnúť adresu Linky zákazníkovi, pretože vyžaduje osobnú pomoc. Vykľuje sa z neho transvestita Chris, ktorý síce najprv spôsobí Philipovi celý rad ťažkostí, ale potom mu pomôže s telefonátom bezradného skladateľa Louieho, bývajúceho v susedstve. Ten miluje Catherine, hoci tá o tom netuší.
Zmútkov však stále nie je ešte dosť. Objaví sa aj Felix. Sotva však jeho hádku s Graciou ukončí až dobre mierený úder konzervou, dostanú sa do sporu aj Philip s pani Munchnikovou, ktorú zase nečakane upokojil ďalší zákazník linky, pán Lobel.
To však už je na nohách Felix, ktorý vytiahne zbraň a v záchvate zlosti postrelí Chrisa. Gracie sa síce zmocní pištole a pre istotu ju vyprázdni tak, že celý zásobník vystrieľa do steny, ale netuší, že na druhej strane práve stál pán domáci, ktorý je v tejto chvíli viac ako spoľahlivo mŕtvy.
Ako sa však ukáže, všetko zlé môže byť na niečo dobré. A s prekvapením to platí aj pre neúmyselné zabitie Stanleyho Tannenbauma...
Dĺžka videa: 02 min. 28 sek.