Dĺžka:
150 minút
Krajina:
USA, Veľká Británia
Rok:
1979
Réžia:
Ridley Scott
Napísal:
Dan O'Bannon , Ronald Shusett
Hrajú:
Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt
Obsah:
Palubný počítač "Matka" kozmickej nákladnej lode Nostromo zobudí hibernovanú sedemčlennú posádku uprostred cesty k Zemi. Z blízkej planéty Acheron zachytil núdzové vysielanie neznámeho pôvodu a treba ho preskúmať.
Na povrchu nehostinnej planéty objaví prieskumné družstvo vyslané kapitánom Dallasom trosky starého mimozemského korábu. Pri prehliadke vraku na nich zaútočí čudný organizmus a prisaje sa cez prilbu k tvári astronauta Kanea. Druhá dôstojníčka Ripleyová a vedecký dôstojník Ash dopravia poraneného Kanea späť na Nostromo.

Pri pokuse odstrániť organizmus z Kaneovej tváre vytryskne z rezu končatinou prisatého organizmu silná žieravina, a tak od ďalších pokusov upustia. Po krátkom čase sa organizmus sám oddelí a odumrie. Zdá sa, že sa nič nestalo.
Organizmus však preniesol do tela napadnutého astronauta zárodok svojej oveľa nebezpečnejšej formy. Zrazu dôjde ku krvavého zrodeniu z Kaneovho žalúdka a kým sa šokovaní ľudia spamätajú, zmizne monštrum v útrobách lode. Onedlho sa objaví ako dokonalý zabijak a astronauti nevedia, ako sa pred ním brániť. Jeden po druhom sa stávajú jeho obeťami.

Ellen Ripleyová, ktorá po smrti kapitána Dallasa prevzala velenie, zistí, že celý komplot bol vopred pripravený Spoločnosťou, ktorej patrí Nostromo, a kryl ho vedecký dôstojník Ash. Je to v skutočnosti android slúžiaci Spoločnosti. Keď sa ju Ash pokúša umlčať, zostávajúci členovia posádky ho zničia. Tí sa potom rozhodnú, že nechajú Nostromo aj s Votrelcom explodovať, a sami opustia loď v záchrannom module.
Ich plán však viac-menej stroskotá, zachrániť sa podarí len Ripleyovej (a jej mačke). Aj ona však tesne pred hibernáciou musí zviesť záverečný boj s Votrelcom. Záchranný modul ju unáša do vesmírnych diaľok...
Dĺžka videa: 00 min. 55 sek.