Dĺžka:
135 minút
Krajina:
USA
Rok:
1998
Réžia:
Marshall Herskovitz
Napísal:
Margaret Rosenthal , Jeannine Dominy
Hrajú:
Naomi Watts, Catherine McCormack, Rufus Sewell, Oliver Platt, Fred Ward
Obsah:
Ženy to v stredoveku nemali ľahké. Ich jediným poslaním bolo vydať sa, rodiť deti, starať sa o manžela a domácnosť. Ak chcela žena dosiahnuť niečo viac, ak bola krásna a inteligentná, jedinou možnosťou v podstate bolo stať sa kurtizánou.
Benátky cirkev označuje za bezbožné a rada by v nich presadila úrad Svätej inkvizície. Cirkevným predstaviteľom prekáža najmä ľahkovážny život nobility a slobodomyseľné, vzdelané kurtizány, ktoré ako jediné zo žien dokážu mužov potešiť tak po stránke telesnej, ako aj intelektuálnej, pretože iba ony majú rovnaké možnosti vzdelávať sa ako muži.
Kurtizány majú zvláštne privilégiá v spoločnosti - nosili nákladné krásne šaty, študovali hudbu a literatúru a boli spoločníčkami najvýznamnejších mužov Benátskej republiky.

Keď Veronica Francová dospela na mimoriadne príťažlivú ženu, zaľúbila sa do Marca Veniera, ktorý pochádza z bohatej rodiny. Nemôžu sa však vziať, pretože Marc pochádza zo vznešeného rodu, ale jej rodina je bez peňazí. Matka Paola svojej dospievajúcej dcére rýchlo pomôže odhaliť krutú pravdu - buď vstúpi do kláštora alebo sa stane kurtizánou. Jej krása a inteligencia rýchlo upúta každého muža v meste a Veronica sa stane nielen najznámejšou kurtizánou, ale aj hrdinkou.
Podarí sa jej presvedčiť francúzskeho panovníka Henricha, aby pomohol Benátkam vo vojne proti Turkom. Cirkev ju však rýchlo obviní z čarodejníctva na podnet žiarlivých Benátčaniek. Ocitne sa pred inkvizítorom a hrozí jej upálenie. Gurážna a sebaistá Veronica ohnivo obhajuje ženy, ale zdá sa, že krutému osudu neujde. Zastane sa jej Marco, hrdina vojny s Turkami? Alebo ju opustí?
Dĺžka videa: 00 min. 30 sek.