Dĺžka:
180 minút
Žáner:
Náboženstvo
Krajina:
Kanada
Rok:
2009
Réžia:
Paolo Barzman
Napísal:
Suzette Couture
Hrajú:
Mira Sorvino, Victor Garber, Scott Foley, Anthony Lemke, Kenneth Welsh
Obsah:
Lúpež vzácneho vatikánskeho artefaktu počas otvorenia výstavy spojí archeologičku Tess Chaykinovú a špeciálneho agenta Seana Daleyho aby sa pokúsili získať ho späť. Netušia, aké nebezpečné dobrodružstvá ich čakajú...

V newyorskom Metropolitnom múzeu sa koná vernisáž výstavy Poklady Vatikánu. Uprostred ceremoniálu do budovy vtrhnú štyria muži v templárskom odeve a brutálne zlikvidujú každého, kto im vstúpi do cesty. Archeologička Tess Chaykinová z úkrytu zdesene prihliada, ako vodca útočníkov berie z vitríny akýsi podivný predmet, utrúsi niekoľko latinských slov a vzápätí so svojimi druhmi zmizne. Ukradnutý predmet je akýsi prístroj z 13. storočia. Vyšetrovaním poveria tím FBI na čele so špeciálnym agentom Seanom Daleym. Mŕtvych pribúda a je stále jasnejšie, že ukradnutý predmet hrá v prípade kľúčovú rolu. Seana a korunnú svedkyňu Tess vtiahne ponurá a tajomná história templárskeho rádu. Na každom kroku im ide o život, pretože sa niekto chce postarať, aby dávne tajomstvá zostali navždy pochované.

Štyria muži na koňoch oblečení ako templárski rytieri vtrhnú do newyorského Metropolitného múzea, kde sa práve otvára výstava Poklady Vatikánu. Muži brutálne zlikvidujú každého, kto im vstúpi do cesty a zničia množstvo artefaktov. Výsledkom je množstvo ukradnutých vzácnych pamiatok. Najpozoruhodnejší predmet, ktorý lupiči ukradli, je akýsi prístroj podobný šifrovaciemu stroj
Archeologička Tess Chaykinová z úkrytu zdesene prihliada, ako vodca útočníkov pri krádeži prístroja prednesie po latinsky slová Veritas vos liberabit, čo znamená pravda je oslobodená. Vzápätí so svojimi druhmi zmizne Tess pátra po význame vety. Bývalý kolega ju upozorní, že ju používali templári a je dokonca vytesaná na ich zámku vo Francúzsku. Poradí jej, aby vyhľadala pomoc odborníka na tento rytiersky rád. Tess sa rozhodne obrátiť na starého priateľa Williama Vancea.
Jeden zo zlodejov, Gus Waldon. sa pokúsi predať časť lupu starožitníkovi, ktorý o tom informuje FBI. Na druhý deň, keď má Waldon doniesť predmet, všimne si, že okolie obchodu obkľúčila polícia. Predpokladá, že ho udal starožitník, a tak podpáli obchod a jeho si vezme ako rukojemníka, aby sa dostal do taxíka. Zabije taxikára a uniká pred FBI na čele so špeciálnym agentom Seanom Daleym. Naháňačka sa skončí haváriou, pri ktorej sa Waldon ťažko poraní.
V nemocnici konečne z neho akýsi muž, ktorý nie je policajným dôstojníkom a ani agentom FBI, mučením vypáči, že si ho najal muž menom Branko Petrovic. Tajomný návštevník potom Gusa zabije. Podarí sa mu nájsť Branka a aj jeho mučí, aby získal meno tretieho sprisahanca, napokon ich oboch usmrtí.
Tess vyhľadá Vancea a uvedomí si, že práve on bol jedným z jazdcov v múzeu. Vance sa jej snaží vysvetliť, že prístroj potrebuje na dekódovanie mimoriadne šokujúceho manuskriptu nájdeného v templárskom zámku vo Francúzsku. Preruší ho Monsignor De Angelis, arcibiskup pomáhajúci FBI pri vyšetrovaní incidentu v múzeu. Kým Vance zvádza boj s kňazom, Tess sa podarí ukradnúť niekoľko Vanceových dokumentov a ujde.
Tess ukáže poznámky Daleymu a on si ich odfotografuje. Potom sa rozhodne nájsť Vancea. Po jeho odchode Tess zavolá jej matka , ktorá jej povie, že Vance je v jej dome - chce svoje dokumenty späť. Tess mu ich vráti.
Daley príde k neuveriteľnému poznaniu - obrázok šifrovacieho prístroja z 13. storočia nájde na fotografii Letiska J. F. Kennedyho, ale aj ďalšie stopy, ktoré mu pomôžu, aby zmajstroval repliku zariadenia, ktorým rozlúšti list jedného z templárskych rytierov, ktorý si odfotografoval. Tess zaujme zmienka o mieste nazývanom Fonsalis a napokon sa jej podarí ho lokalizovať v Turecku...

Tess so Seanom naďalej pokračujú v pátraní po tajomnom templárskom prístroji, čo ich zavedie až do Turecka...

Tess Chaykinová a Sean Daley odcestovali do Turecka, aby našli ukrytý templársky poklad, pretože sú presvedčení, že vedia, kde je. V ich pätách nie sú len tí, čo chcú odhaliť templárske tajomstvá, ale aj tí, čo si želajú, aby raz navždy zostali pochované. A netreba sa čudovať, pretože tieto tajomstvá by mohli otriasť samými základmi kresťanskej viery a viesť k odhaleniu faktov, ktoré cirkev úzkostlivo tajila celých dvetisíc rokov...

Tess Chaykinová a Sean Daley odcestujú do Turecka. V pätách však majú prenasledovateľov - nielen tých, čo túžia odhaliť templárske tajomstvá, ale aj tí, čo si neželajú, aby uzreli svetlo sveta. Tess a Daleymu sa podarí nájsť kožené vrecúško, ukryté v zrúcanine starého kresťanského chrámu. Vrecka, ktoré obsahuje astroláb, dávny navigačný prístroj, sa však zmocní Vance. Vatikánom vyslaní muži po nich strieľajú a zabijú ich sprievodcu a Vanceho hrdlorezov.
Tess, Daley a Vance ujdú aj s astrolábom. Vance im prezradí, že po páde Akkonu roku 1291 sa Svätá zem opäť ocitla v rukách moslimov. Hŕstka templárskych rytierov unikla z ohrozeného mesta na lodi Sokolí chrám a odniesla si záhadnú truhlicu, ktorú im zveril zomierajúci veľmajster rádu. Loď sa však potopila v búrke a vzala si svoje tajomstvo na dno mora. Astroláb by im mohol pomôcť nájsť stroskotanú loď.
Tess a Vance sa vyberú Sokolí chrám hľadať, Daleyho odvlečie jeden z kňazov, čo ich prepadli, do Vatikánu. Vyjde najavo, že je súčasne aj agentom CIA. Kardinál Brugnone ho oboznámi s tým, že templári získali Ježišov zápisník, v ktorom tvrdil, že je človek, a nie božská bytosť. Ak by sa obsah zápisníka zverejnil, ohrozilo by to existenciu kresťanskej cirkvi.
Tess a Vanceovi sa podarí nájsť Sokolí chrám, ale prichádza aj búrka. Templárska truhlica je ukrytá vo figuríne hlavy sokola na priečelí lode. Vanceovi sa podarí hlavu získať, ale o ňu príde, keď jeho čln napadnú prenasledovatelia. Je jasné, že sú to zase vyslanci Vatikánu a chce sa vzdať. De Angelis však vystrelí z dela a jeho čln a potopí ho. Daley, ktorý je tiež na vatikánskej lodi, najprv zastrelí De Angelisa a potom skočí cez palubu, aby zachránil Tess život.
Tess sa preberie v nemocnici na malom gréckom ostrove, ale Daley je na tom veľmi zle, ťažko poranený leží v kóme. Tess sa ide prejsť po ostrove a nájde hlavu sokola s truhlicou, v ktorej je skrytý Ježišov zápisník. Nedokáže ho však rozlúštiť, pretože je napísaný v aramejčine. Daley sa napokon z kómy preberie a Tess ho vezme na opustený kopec, kde mu ukáže zápisník.
Tess si je vedomá, že rukopis je bezvýznamný, ak sa nedokáže jeho autentickosť. Vance, ktorá taktiež prežil stroskotanie, zápisník ukradne...
Dĺžka videa: 01 min. 55 sek.