Dĺžka:
115 minút
Krajina:
Československo
Rok:
1969
Réžia:
František Filip
Napísal:
Eduard Verner
Hrajú:
Josef Hlinomaz, Jan Řeřicha, Karel Smrž, Jan Kanyza, Radan Rusev
Obsah:
Pani Boháčková (Stella Zázvorková) má so svojím synom Tondom (Pavel Landovský) trápenie. Všetci jeho vrstovníci sú už ženatí, niektorí majú už aj deti, len Tóna stále nič. Matka Boháčková preto za syna podá inzerát.
Zo žien, ktorá naň odpovedali, vyberie zoologičku Janičku Pazderkovú (Jorga Kotrbová), dievča zo susednej dediny. Syna potom donúti, aby sa zašiel na ňu pozrieť a priviezol ju na návštevu. Stretnutie mladých ľudí však pre obojstranné rozpaky nedopadne dobre, a Tonda s pocitom veľkej trápnosti odíde. Cestou zvezie mladú ženu Květu Leseckú (Regina Rázlová)z Prahy.
Uvedomuje si, že na neho a Janičku doma čaká matka so slávnostným jedlom. Preto požiada Květu, aby Janičku zastúpila. Květa po krátkom váhaní súhlasí. Mamičke sa dievča páči a už v nej vidí nastávajúcu nevestu. Tóna navštívi s Květou miestne pohostinstvo a počas večera sa do Květy zaľúbi.
Na druhý deň však situáciu skomplikuje Janička, ktorá sa predsa len rozhodla s Tondom nadviazať známosť. Trápnosť stíha trápnosť, kým matka pochopí, o čo ide. Květa odíde do Prahy za svojím snúbencom Petrom Stárkom (Jaroslav Satoranský).
Zaľúbený Tóna ide za ňou, ale zistí, že Květa dáva prednosť Petrovi. Sklamaný sa vracia domov...
Tam na neho čaká Janička a spokojná matka. Hádam bude Tóna v manželstve s Janičkou šťastný.
Dĺžka videa: 02 min. 32 sek.